Jelenlegi hely

Így láttam én... 2015-03-08 Sükösd-Jánoshalma 0-2

FELNŐTT: Sükösd SC – Jánoshalmi FC 0:2 (0:1)

2015. március 8. (Sükösd, 100 néző.)

IFJÚSÁGI: Sükösd SC – Jánoshalmi FC 0:2 (0:0)

 

Vezette: Bárth Gábor (Apró Ferenc, Berger Tibor)

 

Jánoshalma az őszi szezont Mélykút előtt az első helyen zárta. A tavaszi rajtot is győzelemmel kezdte Katymáron. Ismert, hogy céljuk a bajnokság megnyerése és felkerülni a megyei első osztályba. Ennek megfelelően két új igazolással tovább erősítették az egyébként is jó erőkből álló gárdát.

Ősszel náluk szoros mérkőzésen maradtunk alul, 3:2-re nyertek. A Kelebia ellen mutatott múlt vasárnapi játékunk alapján akár a visszavágás is szóba jöhetett volna, de egy döntetlenre elegendőnek látszott – egészen addig, amíg a hangos bemondó nem ismertette az összeállítást. Hiányzott Molnár, Csordás, Pesti és Bohner, amiről az edző csak 11 órakor értesült. Ennek ismeretében esélyeink már halványultak. A kispadunkon jóval szerényebb tudású játékosok foglaltak helyet, mint vendégeinknél.

Ilyen helyzetben jön az ismert taktika: lehetőleg gólt nem kapni, s ha sikerül, néhány helyzetet összehozni, abból egy-kettőt kihasználni, amit Schultz Máté már a második percben megtehetett volna, ha kemény lövése nem az oldalhálóban köt ki.

A következő percekben már láthattuk, hogy ellenfelünk a zárt védekezésből indított gyors támadásokra épít. Középen Kovács Máté szervezi és irányítja a játékot, folyamatosan indítja Kisát, Gieszingert, Jeszenszkyt, de könnyen játékba hozható volt Grácz is. A „kotta” végig ez volt.

Mi megerősített középpályával igyekeztünk megállítani az egyenként is veszélyes támadókat. Schultz Máté, Kárpáti és Szöllősi visszahúzódva segítette a védelmet, Matity és Kovács Robi a védekezés mellett igyekezett helyzetbe hozni Tamást, vagy Pappot váltakozó sikerrel.

A helyzetek kidolgozásában Jánoshalma jóval előttünk járt, gyorsabbak és pontosabbak voltak, de a befejezéseket sikerült kellő időben megállítani. Védőink nem unatkoztak, a széleken Koszorús és Halász, középen Schultz végzett nagy munkát, a kritikus helyzeteket pedig Rozsi oldotta meg sikerrel. Szabados jól követte a játékot, először Farkas beadását húzta le Grácz elől, majd Sánta szabadrúgását és Kisa ívelését fogta biztosan. Kovács Máté lövése közelítette meg eddig legjobban kapunkat, Rozsi higgadtan keresztezett Jeszenszky elől. Kisa lövését lábbal mentette Szabados.

A jelentős védőmunka mellett csak a 22. percben tudtunk egy érdemi helyzetet teremteni: Matity cseleivel túljutott két emberen és kiválóan tette a szabadrésbe a labdát. Tamás és Szöllősi nem tudta eldönteni ki vegye át, így a nevető harmadik, Grácz könnyedén szerezte meg.

A 27. percben szokatlan ajándékhoz jutott ellenfelünk: egy előrevágott labdánál a teljes védelmünk leállt, abban a hiszemben, hogy a labda úgyis kimegy az alapvonalon, s 25 méterről szemlélték, hogy Grácz nem rest sprintelni érte. Beérte és magányában tetszés szerint passzolt az érkező Jeszenszky elé, ám a társ hanyagul fölé lőtt.

A következő öt percben erősödött az eddig is kellemetlen szorítás, Schultz elütötte Gieszingert (sárga lap), Kovács Máté 24 méteres szabadrúgása elakadt a sorfalban, Koszorús túl szigorú volt Kisával és 20 méterről, középről járt a szabadrúgás. Gieszinger lövése Kárpátiról pattant szögletre, amelyből Matity fejese került Grácz elé, közeli lövését Szabados védeni tudta.

Nehezen, de lassan felzárkóztunk, Kovács Robi kínált jó lehetőséget Pappnak, akit Nagy Dániel még beért és szerelni tudott. Az ellentámadásból Matity állította meg szabálytalanul Sántát (újabb sárga lap). A lepasszolt labdával Jeszenszky húzott el és lőtt, Szabados fogta, ugyanígy Kiss ívelését is.

Két perc volt még hátra a félidőig és teljesülni látszott a kitűzött cél (gólt nem kapni), amikor Szöllősi 16-oson belüli szerelését Bárth játékvezető szabálytalannak ítélte és befújta a 11-est. Tette ezt annak ellenére, hogy a csatár mozgásával ellentétes volt a labda útja, tehát Szöllősi a labdát rúgta el! A büntetőt Gieszinger védhetetlenül lőtte a jobb sarokba (0:1). Egy bajnokjelölt csapatot ilyen előnyhöz segíteni nem elegáns!

A második félidőt Tamás helyett Szabó Dávid kezdte, ezzel némi átrendeződés történt, mert Szöllősi előrébb lépett. A játékban újdonságot felfedezni nehéz volt, a mérkőzés abban a felfogásban folytatódott, ahol abbahagytuk. A vendégek uralták a támadó harmadot, mi meg védekeztünk.

Farkas, Jeszenszky a jobboldalt erőltette, Halász kétszer, majd Rozsi lépett jól közbe. Tíz perc után Szabó Dávid hatalmas partdobásaival jutottunk előrébb, az utóbbiból Schultz tört kapura, Nagy Dániel szabálytalanul tudta csak megállítani. Nagy készülődés után Matity lőtt 18-ról a bal kapufa mellé. Nem így a másik oldalon Jeszenszky: éles szögből leadott nagy lövését Szabados szögletre nyomta. A beívelésből Kiss előtt adódott nagy helyzet a 11-es ponton, de Koszorús vesztett pozícióból a mérkőzés leglátványosabb mentését produkálta.

Jeszenszky újabb akcióját Kiss fejezte be, a végállomás most is Szabados volt. Jeszenszky harmadszor is megjelent, Rozsi kiváló ütemérzéke kellett a baj elhárításához. Még ebben a percben Farkas keltett nagy zavart, négy védőnk vette körbe, még így is nehéz volt megállítani.

Túlzottan magunkra húztuk ellenfelünket, félő volt, hogy egy hiba véglegesen eldönti a mérkőzést, de egyelőre működött a rendszer, olyannyira, hogy Papp került egyenlítési helyzetbe, de Szűcs kíméletlenül felrúgta 18 méterre a kaputól. Koszorús lövés helyett Kacsát választotta, majd Matity emelésével elúszott a lehetőség.

A következő negyedóra játékából alig lehet valamit kiemelni – a játék minőségét semmi kép, talán a változatlan igyekezetet, mindkét fél részéről. Jánoshalma valamit visszavett az eddigi iramból, Gieszinger, Nagy Torma, Jeszenszky lövései már pontatlanok voltak, úgy tűnt, beérik az egy gólos vezetéssel, viszont arra nagyon vigyáznak. Mi pedig a maradék erőnkkel megpróbáltunk egyenlíteni.

Némi kockázat mellett Szabó Dávid, Szöllősi és Kárpáti egyre többet járt fel és kereste Pappot. A befejezésekből változatlanul hiányzott az átütő erő, a gyors védőket nem tudtuk igazán meglepni. A 85. percben mégis adódott lehetőségünk: egy Kovács Robi - Szöllősi támadás szöglettel zárult, amelyből Kárpáti a kapu helyett egy védőt talált el, az újabb szögletet Papp fejelte magasan fölé. Szöllősi vállalt még egy utolsó sprintet, beadásáról Papp maradt le centiméterekkel. A válasz Gieszinger fejese volt, amit Szabados szépen védett.

Két perc volt még a befejezésig (ugyanúgy, mint az első félidőben), amikor Jeszenszky tett még egy utolsó látogatást a 16-osunkon. Rozsi fosztotta meg a gólszerzés örömétől, mert a lövés pillanatában szögletre tolta a labdát előle. A beívelést nagy kavarodás követte, melynek végén Farkas – az asszisztens állásfoglalása szerint – már teljes terjedelmével túljutatta a labdát a gólvonalon, s a menteni akaró Matity a felső lécre bombázta, onnan került az alapvonalon túlra. A játékvezető elfogadta az asszisztens állásfoglalását és középre mutatott (0:2).

Nincs értelme, de azért szánjunk rá egy mondatot a szituációra: 13 játékos gyötri egymást az ötösön, a labda legalább 20 láb között átsuhan a hosszú sarokra, ott ketten-hárman egymásra zuhannak, s a labda valahogy a gólvonalra, vagy onnan túlra kerül – állítólag teljes terjedelmével. Ennek megállapításához az oldalvonalról rendkívül éles látásra van szükség. Berger úr rendelkezik ezzel!

 

Ifjúsági csapatunk egy félidőre volt jó. A második félidőre elvesztette tartását és kikapott 2:0-ra. Apró játékvezető példát mutatott arra, hogy kell egy ifjúsági mérkőzést vezetni.

 

Bárth Gábor játékvezető osztályzata: 4 pont.

 

Sükösd, 2015. március 10.

Varsányi József

 

A FELNŐTT MÉRKŐZÉS JEGYZŐKÖNYVE:

https://adatbank.mlsz.hu/match/13/1/12052/17/1005113.html

AZ IFJÚSÁGI MÉRKŐZÉS JEGYZŐKÖNYVE:

https://adatbank.mlsz.hu/match/13/1/12059/17/1033269.html

A FORDULÓ MÉRKŐZÉSEI, TABELLA:

https://adatbank.mlsz.hu/league/13/1/12052/17.html

A FORDULÓ IFJÚSÁGI MÉRKŐZÉSEI, TABELLA:

https://adatbank.mlsz.hu/league/13/1/12059/17.html

 

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó van a webhelyen

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer