Jelenlegi hely

Így láttam én... 2016-09-18 Sükösd-Érsekcsanád 2-0

FELNŐTT: Sükösd SC – Érsekcsanádi KSKE 2:0 (0:0)

2016. szeptember 18. (Sükösd, 400 néző, 25oC, szép őszi idő.)

IFJÚSÁGI: Sükösd SC – Érsekcsanádi KSKE 2:4 (1:3)

Érsekcsanád:

Farkas K.

 

Novotnik F. Bajnok A. Novotnik B.

 

Gergity N. (Fenyősi M. 68’)

 

Büte A. (Kiss T. 46’) Szarka B. Tóth-Apáti (Kenyeres F. 46’) Vancsik (Hamvas 81’)

 

Varga S. (Ujvári F. 85’) Novotnik G.

 

Edző: Vörös Dávid

 

Vezette: Bárth Gábor (Apró Ferenc, Berger Tibor)

 

HELYCSERE DÉLEN, SÜKÖSD AZ ÉLEN!

Amióta futball létezik a két községben, azóta folyik a rivalizálás, függetlenül a csapatok pillanatnyi helyzetétől. Találkozásuk mindig rangadónak számított, most pedig szó szerint az, hiszen az első és második esetleges helycseréjéről van szó. Vendégeink az első öt fordulót hibátlanul vették, 15 pontjukkal, 22:6-os gólkülönbségükkel az első helyen érkeztek. Déli szomszédjainknál két év megpróbáltatásai után (mindkét bajnoki évben a 13. helyen végeztek) feléledt a futball-láz.

Őszi makulátlan bizonyítványuk alapján joggal érezhették, hogy eljött a törlesztés ideje, hiszen 2013 májusában nyertek ellenünk utoljára. Ha még visszanyúlunk az időben, azt láthatjuk, hogy a 2007 óta lejátszott 18 mérkőzésből tízet elvesztettek, öt végződött döntetlennel és háromszor nyertek ellenünk. A véletlenek egybeesése, hogy úgy vannak velünk, mint mi voltunk Nemesnádudvarral a múlt vasárnapig: az utolsó öt mérkőzésen kikaptak.

Látványos feltámadásuknak több oka is lehet, de döntő az, hogy 12 korábbi játékosuk tért vissza különböző csapatoktól. Edzőjüknek – a sükösdi Vörös Dávidnak – kellemes gondjai vannak a játékos bőséggel, kellemetlen az, hogy kit hagyjon ki a 22-es keretből. Azokat, akik végiggürcölték a két nehéz évet, vagy az esetleg jobb képességű visszatérőket. De hát, ez legyen az ő gondjuk.

Az eredményeket illetően szégyenkezni valónk azért nekünk sem volt: az öt fordulóból négyet megnyertünk, egy végződött döntetlennel, 14:3-as gólkülönbséggel, 13 pontunkkal foglaljuk el a tabella második helyét. A kérdés nem lehetett más, mint az, hogy folytatni tudjuk-e jó sorozatunkat és helyet cserélünk, vagy újra szólnak a érsekcsanádi dobok.

Ez a környék szurkolóit is foglalkoztatta a héten, hogy mennyire, erről a nézőszám árulkodik: több, mint négyszázan voltak kíváncsiak a rangadóra. Az érsekcsanádi „ultrák” csoportja messziről hallatta hangját: „csak a CSA-NÁD”, szóltak a dobok, lengtek a zászlók, már a bevonulásuk a régi idők hangulatát idézte. Szentül hittek abban, hogy most nyernek!

Minden együtt volt, ami egy izgalmas vasárnap délutánhoz kell. Láttam a Katymár és Dusnok elleni mérkőzésüket. Katymárnak annyiszor lőttek gólt, ahányszor elindultak, Dusnoknak esélye nem volt a gyorsaságukkal szemben. A legtöbben egyetértettünk abban, hogy a mérkőzés háromesélyes.

A védősorunkból hiányzott Rozsi, helyére Kovács Robit kellett visszahozni a középpályáról, elöl a gyors Szöllősit és a tapasztalt Pestit kellett nélkülözni – sérülésük miatt. Csak tippelni lehetett, hogy milyen taktikával lép fel ellenfelünk, az eddigiek alapján a letámadás látszott valószínűnek, de bízva gyors támadóikban a kontrákra rendezkedtek be. Mi a rövid passzos felzárkózás mellett maradtunk támadásban, védekezésben maradt a bevált hatos fal.

Ennek megfelelően kezdtünk: Matityot Novotnik Bence állította meg szabálytalanul, Molnár emelt a kapu elé, Farkas öklözött. Büte Nemest buktatta. Zsók szabadrúgásából Nemes lőhetett, de a védőkről szögletre pattant. Kárpáti beívelésébe Matity beleért, a pörgő labdát Szabó Patrik nyomta a bal sarokba. A játékvezető határozott kéztartással középre mutatott, a vendégek lest reklamáltak, Bárth erről nem vett tudomást, megismételte előző kéztartását és indult a középkezdéshez.

Az érsekcsanádi szurkolók közben teljes hangerővel célba vették Berger partjelzőt és ő némi késedelemmel felemelte zászlaját. A játékosok ráerősítettek és elérték, hogy a bíró kijött konzultálni, amelynek végén visszavonta a kétszer megerősített ítéletét. Mindez a 3. percben történt, bizonyára minden szabályos volt, de nem használt a vezető bíró presztízsének.

A vendégek fellélegezhettek, ezt megúszták, de hogy nyomot hagyott bennük, az biztos. Válaszuk egy kontra volt, amit Varga gyenge lövéssel fejezett be. Mi a lesgólt követően folytattuk, amit elkezdtünk. Zsók indult középen, Novotnik Bence vágta föl, 20 méterre a kaputól. A szabadrúgásból szögletig jutottunk, Kárpáti beadását Schultz Máté fejelte a rövid sarokra, Farkas jól zárta a szöget, de a szerencsével sem állt hadilábon.

Negyed órás hullámzó játék után két dolgot biztosan lehetett tudni. Egy: a vendégek eddigiekben sikeres játékrendszere nem működik, akaratukat nem tudják ránk kényszeríteni. Kettő: nem eszik olyan forrón a kását, mint gondoltuk, s a továbbiakban ehhez tartottuk magunkat. Varga, Novotnik Gábor vagy Gergity minden próbálkozását sikeresen blokkoltuk. A széleken egyetlen alkalommal sem tudtak számunkra megoldhatatlan pozícióba kerülni, legtöbbször már a Schultz Máté – Koszorús gáton fennakadtak.

Varga a 22. percben jutott lövőhelyzetbe, Béda a helyén volt. Kirúgás után Schultz Máté összefejelt Gergittyel, veszélyesnek látszott, de Máté kemény legény és folytatta. Az eddigi kiegyenlítettnek mondható játékból enyhe fölénybe kerültünk, a helyzet közeli akciók végén Nemes, Szabó Patrik és Kárpáti is adós maradt a befejezésekkel. Koszorús próbált segíteni, 14 méterről lőtt mellé.

Kárpáti aztán kiváló helyzetet teremtett Szabó Patriknak, Bajnok az utolsó pillanatban még közbe tudott lépni. Schultz Máté indításából Zsók lőhetett, Szarkát találta telibe. Visszatámadtak, a Gergity – Szarka akció végén Béda magabiztosan húzta le a labdát.

A 32. percben Matity előtt nyílt jó lehetőség, Gergity nagyon keményen szerelte, egy sárgáért cserébe. Zsók szabadrúgásából Koszorús emelt fölé úgy, hogy a kapus még hozzáért. A szögletből Matity küldött jó labdát Schultz felé, Máté ezt lekéste. Novotnik Ferenc hosszú előreívelése először találta védő nélkül Vargát, tanácstalanul kivárt, így Molnár még kellő időben lopta le lábáról a labdát.

A játék a középpályára szorult, hasonló jelenetek ismétlődtek: Schultz Máté tette „hidegre” Bajnokot, Matity addig bolondította három követőjét, míg Novotnik Bence fel nem rúgta, s ennek következményei lettek. Koszorús elég korán kedvét szegte a megállíthatatlannak hitt Vargának, a következő négy-öt perc ennek ellenére inkább Érsekcsanádé volt. Béda kifutással mentett Novotnik Bence elől, Koszorús nagyszerű becsúszással szerelte Bütét.

A 40. perc volt számunkra az eddigi legveszélyesebb: Varga lefordult Tamásról, Zsók kényszerhelyzetben buktatta Novotnik Gábort, ennek is egy sárga lap volt az ára. A szabadrúgás ideális helyről, 21 méterről középről járt, Varga nem tudott élni a nagy lehetőséggel, csúnyán fölé emelt.

Kirúgásunkat Tóth-Apáti szerezte meg, passza jól találta meg Bütét, beadását Béda ezúttal is biztosan húzta le. Aztán mi jöttünk: Szabó Patrik gólhelyzetben belevitte a labdát Novotnik Ferencbe, Nemes elől tisztázott a visszaérő Büte, Schultz Máté küldött nagy labdát Nemesnek, ami átszállt a feje fölött.

Szólt a síp, a felek 45 perc alatt nem jutottak dűlőre. A 0:0-ás állást mégis magunknak tartottam kedvezőbbnek, mert ellenfelünk sorra úgy nyerte mérkőzéseit, hogy korán szerzett gólt, vagy gólokat.

(Forrás: Petőfi Népe, 2016. szeptember 20., 11. oldal)

Vendégeink a második félidőt kettős cserével és gyors Kenyeres – Szarka támadással indították a jobb oldalon, Novotnik Gábor kibújt három védőnk között, éles, erős lövését Béda bravúrosan védte. Ez volt eddigi legnagyobb helyzetük. Kirúgásunkat megszerezték, Molnár csak szabálytalanság árán tudta megállítani Vargát, büntetése egy sárga lap. A sértett 25 méteres szabadrúgása ezúttal is fölé ment.

A 48. percben a kétszer is megtaposott Matity cserét kért, nem tudta folytatni, helyén Bohner játszott tovább. A pillanatnyi helyzetet Varga próbálta gyorsan kihasználni, Zsók csak lerántani tudta. Járt a szabadrúgás, Novotnik Gábor sárga lapot reklamált, végül ő kapta. A szabadrúgást Vancsik elől Zsók fejelte oldalra.

Kenyeres harcolt Nemessel, a labda Schultz Mátéhoz került, a támadást Kárpáti erős lövése fejezte be, ami a kapusról kijött, Szabó Patrik az üres oldalon érkező Koszorús fejére tette, furcsa bólintása három méterről célt tévesztett. Ritka nagy lehetőséget hagyott ki, de arra jó volt, hogy erősíteni tudtunk.

Bohner átfűzte magát két védőn, jobbról betekert labdáját Nemes közelről a kilépő kapusba rúgta. A kipattanó labdát Robi a kapunak háttal állva visszaemelte a bal felső sarokba (1:0). Lehetetlennek látszó helyzetből szereztünk vezetést, amit szurkolóink hangrobbanása követett.

A középkezdésből viszonylag könnyen jutottak kapu közelbe, Szarkát Tamás belépője akasztotta meg a befejezésben, a sárga lapot ő sem úszta meg. A szabadrúgás 20 méterről, középről járt, Varga ugyanúgy fölé rúgta, mint az előzőeket, ami láthatóan kedvét szegte a továbbiakra.

A 65. perctől véglegesen átvettük a játék irányítását, Nemes a gólja óta megújult, Bohnerral és Szabó Patrikkal komoly feladat elé állította a védőket. A 71. percben Patrik remek ütemben lépett ki, egyedül húzott kapura, a 16-os vonalán Bajnok beérte és hátulról elkaszálta. Villant a piros lap, nem is vitatták. A 17 méteres szabadrúgást (Rozsi és Matity híján) Patrik vállalta és gyengén fölé emelte, nagy lehetőséget hagyott ki.

Nálunk is kettős csere következett, Kárpátit Schultz Martin, a megsérült Molnárt Krix követte. Érsekcsanád védekezésre szorult, az egyre fokozódó nyomásunk a 81. percben góllá érett. Zsók indult középen, nem támadták, húsz méterre a kaputól a felfutó Nemeshez passzolt, tőle pontosan kapta vissza, megkerülte a védőt, az alapvonalról a hosszú sarkon érkező Szabó Patrik elé tálalt, aki minden további nélkül bevágta a másodikat (2:0). A megoldás az oktató filmekben is megállná a helyét.

Ezzel a kiemelt figyelemmel kísért mérkőzés sorsa eldőlt, jöhettek a cserék: Halász jött be Koszorús, Geletta Gergő Szabó Patrik helyett. A végjátékot már nem erőltettük, Nemesnek és Bohnernak volt még egy-egy jó lövése, vendégeink pedig csendes belenyugvással vették tudomásul a megváltozhatatlant.

Részünkről pedig megkezdődött a véget érni nem akaró ünneplés. Ajándék volt ez a nap, nem csak a győzelemért, hanem azért a varázslatos hangulatért, amiben nagyon régen volt részünk. Kalapot kell emelni csapatunk teljesítménye, de az érsekcsanádi „ultrák” előtt is, mert a dobok a végén is szóltak.

HELYCSERE DÉLEN, SÜKÖSD AZ ÉLEN!

Szép volt, Fiúk, de csak okosan tovább, mert az első hely nagyon veszélyes!

 

Ifjúsági csapatunk a helyezéséhez képest széteső, lélektelen játékával rontotta az ünnepi hangulatot, 4:2-re kikapott. Góljainkat Radics József és Rácz Gergő szerezte.

 

Bárth Gábor játékvezető osztályzata: 7 pont.

 

Sükösd, 2016.09.20.

Varsányi József

 

A FELNŐTT MÉRKŐZÉS JEGYZŐKÖNYVE:

http://adatbank.mlsz.hu/match/15/1/15219/6/1147728.html

AZ IFJÚSÁGI MÉRKŐZÉS JEGYZŐKÖNYVE:

http://adatbank.mlsz.hu/match/15/1/15384/6/1165662.html

A FORDULÓ MÉRKŐZÉSEI, TABELLA:

https://adatbank.mlsz.hu/league/15/1/15219/6.html

A FORDULÓ IFJÚSÁGI MÉRKŐZÉSEI, TABELLA:

https://adatbank.mlsz.hu/league/15/1/15384/6.html

 

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó van a webhelyen

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer