Jelenlegi hely

Így láttam én... 2017-09-10 Sükösd-Hercegszántó 5-2

FELNŐTT: Sükösd SC – Hercegszántói FC 5:2 (2:0)

2017. szeptember 10. (Sükösd, 200 néző, 28oC, napos idő.)

IFJÚSÁGI: Sükösd SC – Hercegszántói FC 3:1 (1:1)

Vezette: Katona Balázs (Herceg Tamás, Patyi Bettina)

 

Hercegszántóval az 1950-es évektől hosszú évtizedeken át vetélkedtünk a bajai járási, majd a megyei II. osztályú bajnokságban, ahová történelmünkben először a legyőzésükkel kerültünk. Az osztályozót 1956. szeptember 23-án játszottuk Baján és 4:0-ra nyertünk. A ’70-es évek közepéig egyenlő ellenfelek voltunk, Hercegszántótól sok jó képességű játékos került Bajára. 1974-től 1986-ig mi a megyei első osztályban folytattuk, utoljára 1999 szeptemberében találkoztunk Sükösdön, 11:0-ra győztünk.

Miután megnyerték a 2016-17. évi megyei III. osztályú bajnokságot, eljött az ideje, hogy újra megmérettessük magunkat a II. osztályban. Bemutatkozásuk sikeresnek mondható, 1:1-es döntetlennel kezdtek Tompa ellen, Szeremlén nem ment (3:0), de a Bácsborsód elleni hazai 3:1 és a Katymár elleni 4:1 már figyelemre méltó. Hét pontjukkal a kilencedik helyen érkeztek, de hét pontos a hetedik, nyolcadik helyezett is.

Sikerre éhesen, nagy becsvággyal készültek a találkozóra, ezt megerősítette a nem kis létszámban mögöttem ülő vendég szurkolók jóslata, hogy „nyerni fogunk és bajnokok is lehetünk”. Ez lehet egy változat, de ahhoz nagyon rögös út vezet. Az igazi (és mámoros) szurkoló nem ismer lehetetlent, egyébként volt már rá példa, hogy az újonc végzett az első helyen. Sok sikert hozzá, de ehhez nekünk is lesz még néhány szavunk.

Nálunk a hét témája a bácsborsódi vereségünk volt, még emésztjük a történteket, az edző szerint túl vagyunk rajta, van ilyen, csak elszoktunk tőle. A minimális, 1:0-s botlásunkkal a negyedik helyre csúsztunk vissza. Ismerve az első hét helyezett játékerejét, iszonyatosan nehéz lesz visszakapaszkodni. Viszont már ma el kell kezdeni!

A helyzet annyit javult, hogy Rozsi elfoglalta a helyét a bal oldalon, Kovács Robi középen, elöl Papp és Szabó Patrik. Az utóbbinak mindössze tíz percet szánt az edző, okát csak sejteni lehet. Molnár még sérült, Zsók kénytelen jobbhátvédet játszani, ami luxus.

Rozsi sérülése rendbe jött és pályára lépett.

Csendes oldal- és keresztadogatásokkal indítottunk (minden mérkőzésünket így kezdjük), és vártuk a választ, jött is, Bischoff ívelését húzta le Szabados, Csordás keresztezett Kanizsai elől szögletre. Percek alatt kiderült, hogy a legkisebb mértékben sem tisztelik a bajnokcsapatot, bátran és gyorsan felzárkóztak, agresszíven igyekeztek labdát szerezni.

A bemutatkozó hét-nyolc perc után mi is felvettük a ritmust. Lógó és Kárpáti akciójánál Mészáros keményebb volt a megengedettnél, már a nyolcadik percben begyűjtötte sárga lapját. Lógó 20 méteres szabadrúgása alig ment mellé.

Lógó, Kárpáti, Bajnok és Matity első akciója.

A következő támadásunknál szöglet következett, Lógó emelkedett a legmagasabbra, ráfejelte a labdát Vörös fejére, amiből újabb szöglet következett, eredmény nélkül. Az előző támadást Csordás is követte, visszavonulóban egy rosszul sikerült passzát Bischoff elcsípte, Kanizsaival és Auth-tal az ötösig meg sem álltak. Jelentős zűrzavar végén tudtunk felszabadítani.

Tamás feloldja a zűrt, kihozza a labdát.

Az ijedelemre jól reagáltunk. Nemes, Matity és Bajnok kombinációja már megütötte az elvárt szintet, Nagynak sikerült oldalra menteni.

Érezhetően javult az összjátékunk, Zsók második alkalommal lépett fel, indítását Lógó és Matity vitte tovább a bal oldalon, Rozsi folytatta, beadásából Kárpáti fejelt a bal felső sarokba (1:0).

Kárpáti az első gólunk után.

A középkezdést követően a jó formában lévő Nemes labdát szerzett és Matityot játszotta meg, Donát megtalálta Bajnokot, ő a befejezést gólpasszával Nemesre hagyta, aki biztosan lőtt Tamási hálójába (2:0). Szép játék volt, hasznos befejezéssel! Matity megszervezte, az ifjak végrehajtották.

Tamási hálója két percen belül kétszer rezgett.

A két gyors gól új helyzetet teremtett: a vendégeket megviselte, de meg nem törte a 16. és 17. perc eseménye. Nekünk pedig jó alapul szolgált a továbbiakra. Kezünkben tartottuk a mérkőzést, de el nem dőlt még, Hercegszántó az eddigieknél is nagyobb tempóban harcolt az egyenlítésért.

Lógó faultja állította meg Mészárost, Tamás röviden szabadított fel, Bischoff nyomban megcélozta a kaput, Szabados remek vetődéssel védett. Ez nagyon kellett! Matity elütötte Feketét, ő is megkapta sárga lapját.

Szabados első bravúrja.

Változó intenzitással hullámzott a játék, döntő fölény nélkül. A következő negyed órában mi a biztonsági játékra rendezkedtünk be, meg nem szakadtunk, óvtuk előnyünket, s arra nagyon vigyáztunk, hogy gólt ne kapjunk. Labdatartásunk kifejezetten idegesítőleg hatott a vendégekre, de megoldásuk kevés volt rá.

Nemes és Kárpáti nagyon élt, folyamatosan lekötötte a védőket. Kovács Robi szép cselekkel helyzetbe hozta magát, aztán 25-ről fölé durrantott. Lógó elől Auth, majd Nagy mentett. A 30. percben jött a komolyabb válasz: kapuskirúgásból Bischoff került helyzetbe, 20 méterről tisztán lőhetett, mellé. Csordás szerelte Kanizsait, szabálytalanul. Ezt Bajnok is megtette Naggyal szemben kétszer egymás után, Mészáros szabadrúgásai elkerülték a kaput.

Zsók labdájával Nemes indult a vonal mellett, megküzdött Ivancsannal és Feketével, kiszolgálta Bajnokot, aki az ötösről lőtt fölé. Az ellentámadásból megleptek bennünket: Fekete, Kanizsai és Szutorcsik pontos adogatásaival átjutott a védelmünkön, az utóbbi nagyon kellemetlen lövését lábbal pörgette kapu fölé Szabados. Szokatlan, de nagyon hasznos reagálás volt!

Szutorcsik a védőink gyűrűjében (sok kellemetlenséget okozott).

Szabados szokatlan kapusmozdulattal, de kiváló reflexszel a kapu fölé pörgeti a labdát.

Azonnal megvolt a válaszunk: a fáradni látszó védők Kárpáti és Nemes közelébe sem jutottak. Robi beadását Zsók előírás szerűen lekezelte és az ötösről a bal kapufa mellé lőtt. Nála ez jobb esetben rutinkérdés. Félidőre maradt tehát a kétgólos vezetés, kimaradt helyzetekkel, de megnyugtató játékkal.

Nemes harcosan és végig jól játszott.

Bischoff lövése itt még nem talált kaput.

Nemes ezúttal nem tudta átsegíteni a labdát a gólvonalon.

A második játékrészt változatlan összeállításban és magasabb fordulatszámon kezdtük és hét perc alatt eldöntöttük a mérkőzés sorsát. Csordás hozta fel a labdát, Kárpátihoz továbbított, Kacsa egy csellel lerázta a védőjét és gólpasszt küldött a jobb oldalon érkező Bajnoknak, aki biztosan lőtt a rövid sarokba (3:0).

Harmadik gólunkat Bajnok szerezte.

A mérkőzés fontos pillanatai voltak ezek, nem hagytuk lélegzetvételhez jutni Hercegszántót. Matity íveléséből fejelt Kárpáti, Nemes lőtt a hálóba lesről. Lógó ütközött Vörössel a középpályán, szabadrúgásunkat Nemes kapta, ezúttal is lefutotta a védőket. Élesen belőtt labdájára Tamási kivetődött, a labda Kárpáti elé került, ő két húzással kiváló helyzetbe hozta Matityot, aki a tőle megszokott higgadtsággal emelt a védők és a kapus feje felett a bal sarokba (4:0).

Matity mesteri emelése jelentette a negyediket.

Innen már nem volt kérdés, hogy mit fogunk játszani: következett a rövid passzos adogatás és kivárás a következő alkalomra – cseréink sorával. Az 56. percben Nemest Papp követte (Robi megtette a magáét). Ellenfelünket nem zavarta a tetemes hátrány, továbbra is becsülettel küzdöttek, sok hibával. Mészáros került kapu közelbe, elhamarkodottan emelt 10 méterről kapu fölé. Bischoff saját társát, Szutorcsikot találta el ziccer helyzetben, Kanizsai 22 méteres szabadrúgása ment mellé.

Vörös, Szutorcsik és Nagy nem adta fel.

A 68. percben Matity helyett Schultz Máté érkezett. Egyik nézőnk megkérdezte a mellette lévőt, hogy miért viszik le Donátot? „Matityra vigyázni kell” volt a megalapozott válasz, de vigyázni kell Schultzra is, mert gyógyulása még nem teljes.

A cserékkel is folytattuk a támadásokat, Lógó és Bajnok előkészítéséből Papp nagy lövése a kapust találta telibe. Lógó nem fejezhette be, Kanizsai buktatta. A következő akciónkra már nem volt megoldásuk: Zsók jobb oldali beívelését Schultz Máté 15 méterről fejelte a léc alá (5:0). Egészen kivételes, ritka szép fejes gól volt!

Schultz Máté parádés fejese a hálóban, ez volt az ötödik gólunk.

Az eddig nagyon hangos hercegszántói tábor elcsendesült, a józanabb hangok elismerték, hogy ennyi a mérhető különbség a két csapat között, de volt, aki már edzőváltást követelt.

Az ötödik után újabb három cserével folytattuk: Tamás helyett Rácz, Bajnok helyett Mádi, Lógó helyett Szabó Patrik jött be. Csere volt vendégeinknél is, Mészárost Szkeledzsia, Feketét Kasznai követte, ez jó hatással volt az utolsó 10 percre, amit mi „elszórakoztunk”.

Az utolsó tíz percben védekeztünk.

Rozsiék addig tették-vették a félvonalnál a labdát, amíg Szkeledzsia különösebb cél nélkül belerúgott egy nagyot. Szabados kifutott és rosszul eltalált felszabadító rúgása középen Bischoffot találta meg. A csatár 25 méterről pontosan ívelt a hálóba (5:1).

Szabados itt éri utol Bischoff ívelését (5-1).

Két perc múlva a teljes hátsó alakzatunk fenn ragadt, egy 30 méteres baloldali ívelésre Csordás rossz ütemben ment fel, Szabados a 16-oson nem lépett közbe, így Bischoff megismételhette előző mutatványát, ugyanúgy emelt a kapuba, mint az elsőnél (5:2).

Bischoff második mutatványa (5-2).

Játékunk egészében megfelelt az ötödik fordulóban elvárhatónak, az eredmény is rendben van (bár lehetett volna 8:3 is), az elkerülhető két gólt tekinthetjük szépséghibának is, de tanulsággal is szolgálhat. Egy hercegszántói szurkoló szerint viszont megérte a belépőjegyet.

 

Ifjúsági csapatunk küzdelmes mérkőzésen 0:1-ről fordított, Radics József két, Kővári Tamás egy góljával 3:1-re nyert.

 

Katona Balázs játékvezető osztályzata: 8 pont.

 

A múlt idézéséhez szolgáljon a Hercegszántó ellen 1956. szeptember 23-án, Baján lejátszott osztályozó mérkőzés fotója.

1956. szeptember 23., Sükösd-Hercegszántó osztályozó mérkőzés Baján - először kerültünk fel a megyei II. osztályba.

(A sükösdi kapus az "Így láttam én..." tudósítások szerzője, Varsányi József - Szerletics Róbert megjegyzése.)

 

Sükösd, 2017. szeptember 12.

Varsányi József

(Fotók: Szerletics Róbert)

 

A MÉRKŐZÉS JEGYZŐKÖNYVE:

http://adatbank.mlsz.hu/match/46/1/16931/5/1251673.html

AZ IFJÚSÁGI MÉRKŐZÉS JEGYZŐKÖNYVE:

http://adatbank.mlsz.hu/match/46/1/17233/5/1270954.html

A FORDULÓ MÉRKŐZÉSEI, TABELLA:

https://adatbank.mlsz.hu/league/46/1/16931/5.html

A FORDULÓ IFJÚSÁGI MÉRKŐZÉSEI, TABELLA:

https://adatbank.mlsz.hu/league/46/1/17233/5.html

 

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó van a webhelyen

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer