Jelenlegi hely

Így láttam én... 2018-09-01 Bajaszentistván-Sükösd 2-6

FELNŐTT: Bajaszentistváni SK - Sükösd SC 2:6 (1:4)

2018. szeptember 1. (Baja, 100 néző, 28oC, kellemes őszi idő.)

IFJÚSÁGI: Az „ifink” ellenfél hiányában szabadnapos.

 

Vezette: Hagymási Attila (Sáfrán Ferenc, Tóth Ernák)

 

Bajaszentistván évtizede nem látott gyenge teljesítménnyel 2017 nyarán kiesett a megyei II. osztályból. Utolsóként három pontot szerzett, 14 gólt lőtt és 116-ot kapott. Az utóbbihoz mi is hozzájárultunk 11-1 ellenében. A Megyei III. Dél csoportjában folytatták, Gara előtt megnyerték a 2017-18-as bajnokságot, és jogot szereztek a megyei II. osztályba.

Nevezésük még rendben volt, de utána nehéz volt követni az eseményeket, naponta jelentek meg új változatok a visszalépésükről. Bennfentes informátorom szerint az előzetes tárgyalások alapján indulásukat a város és a LUA Baja anyagi támogatásához kötötték. Közvetlenül a rajt előtt kiderült, hogy ez olyan mértékű, amiből a pályát sem tudták volna fenntartani, így lemondott a teljes vezetőség, s az első fordulóra ki sem tudtak állni Géderlak ellen.

A történet azzal folytatódott, hogy a LUA az összes jogok és kötelezettségek átvételével vállalta a csapat fenntartását. A kusza, zaklatott körülmények ellenére összeállt a csapat, Szeremlén 8:2-re, Bácsborsódon 3:0-ra kaptak ki. Ifjúsági csapatot ebben az osztályban nem indítottak.

Ha valamikor, most teljes biztonsággal kijelenthető volt, hogy mi vagyunk a mérkőzés esélyesei. Tartalékosan léptünk a Vasvári Pál utcai pálya gyepére, az egykori nagy derbik színhelyére, amelynek mi is szereplői voltunk. Nosztalgiával vettem a lépcsőket a sokat megért lelátón. Pergett a film az országos hírű bajai futball múltjáról és számomra felfoghatatlan szomorú jelenéről.

De vissza a jelenbe. A múlt heti Géderlak elleni fiaskó megviselte a csapatot, de lehet, hogy jókor jött, ahogy ez a vitathatatlanul gyengébb erőkből álló Bajaszentistván elleni találkozó is. Lehet a sebeinket gyógyítani.

Erre másfél percet kellett várni, az első támadásunk góllal végződött. Matity finom passzával indította a jobb oldalon felfutó Pappot. Pontos beadását Schultz Martin kapásból vágta a hálóba (0:1). Korszerű támadás, szép befejezéssel!

Schultz Martin első góljára még 2 percet sem kellett várni (0-1).

A korai gól után kímélő tempóban folyt a játék, Bajaszentistván visszahúzódott, csak a védekezésre koncentrált, fegyelmezetten csinálták, amit tudnak. Az látszott, hogy ostromolni nem fognak bennünket, nyugodtan játszhattuk a labdát, Matity mozgatta a játékot, folyamatosan indította a széleken felfutó Tallért és Pappot, itt volt a nagyobb esély. Középen Ferenczi elől jól zártak. Támadásokban egyedül Martalics vétette észre magát, Szabados szedte fel előle a labdát, majd Nagyot hozta jó helyzetbe, lövése messze fölé ment.

Két-három kihagyott helyzetünk után a 21. percben Tallér gyorsított fel a csendes adogatásból, Szabó Patrik folytatta, beadása gólhelyzetben találta Pappot, Nagy Dávid csak ledöntetni tudta. A 11-est Schultz Martin értékesítette (0:2).

Papp a földön, következett a 11-es.

Schultz Martin 11-esével 2-0.

Az „ivószünet” a hazaiaknak kedvezett jobban, az eddigi általános tanácstalanságból Martalics kilépett. Kacsa addig szórakozott vele, míg belebotlott a 16-oson belül. A kegyelem büntetőt Puskás a jobb sarokba vágta (1:2).

Puskás 11-esével 1-2.

Ezzel megvolt a bemelegítés, a játék jobb szakaszába lépett. Két percig tartott az egy gólos különbség, Rozsi hosszú ívelését Schultz Martin jó ütemben pörgette el a kapus mellett (1:3).

Schultz Martin harmadik gólja (1-3).

A következő találatunkra is csupán két percet kellett várni. A Matity – Papp – Ferenczi akciót szögletre mentették a védők. Rozsi beívelését Matity védhetetlenül fejelte a jobb sarokba (1:4).

Matity fejese a jobb sarokban kötött ki (1-4).

A félidőig részünkről Matity és Kárpáti szabadrúgása jegyezhető fel, mindkettő fölé ment. A másik oldalon Puskás lövését védte Szabados, Tallér kényes helyzetben elütötte Kubatovot, a játékvezető nem fújt.

A második félidőt Schultz helyett Pesti folytatta, még körülnézni sem volt ideje, amikor eddig nem látott két gyors passzt követően Mátrai – úgy 28 méterről - lövésre szánta el magát, s a későn reagáló Szabados fölött szépíteni tudott (2:4).

Mátrai gólja, 28 méterről talált be Szabados feje fölött (2-4).

Megélénkült a lelátó, elhangzott az is, hogy itt még minden lehet. Ezt erősíteni látszott a Kubatov – Perjés – Vedelek által végigvitt támadás, amelyet Kárpáti állított meg. A Baláz – Martalics felzárkózásnak is volt töltete, az utóbbi élesen lőtt a kapuba mellé.

A rövid fellángolás az 58. percben kifulladt. Erdélyi küzdött Szabó Patrikkal a bal oldali szögletzászlónál, végül legyűrte. Rozsi szabadrúgása kijött a védőkről, s a második hullámban érkező Ruff minden igazítás nélkül visszaküldte a bal sarokba (2:5).

Ruff Lénárdé az ötödik, a felnőtt csapatban az első gólja (2-5).

Zsók edző úgy vélte, hogy a három gólos előny már elég lesz és Matityot pihenőre küldte az 59. percben. Helyére Bohner érkezett s azonnal munkába is lépett. Pappot indította, Györe közbelépése szögletet ért, de kihozni nem tudtunk belőle semmit.

A könnyen megszámolható ellentámadások egyike következett, Tamás volt szabálytalan Gergittyel szemben. A szabadrúgást Szabados biztosan öklözte. Látványosan fogyóban volt a szentistváni energia, három cserével próbálták javítani a helyzetüket, de jobbak nem lettek.

A 75. percben mi is cseréltünk, Papp helyett először kapott helyet a felnőtt csapatban Kárpáti Milán. Reméljük, hogy édesapja nyomdokaiba lép, aki hosszú éveken át nagyszerű futballista volt. Milán a jobbhátvéd posztján debütált, Kacsa előrébb lépett.

Rozsi, Tallér és Szabó Patrik folyamatosan kereste Ferenczit és Pestit. Laci először ziccerben hibázott, aztán Kacsa beadását fejelte gyengén, majd Bohnerét a felső kapufára. Bohner és Kárpáti Krisztián az utolsó 10 percben kapott igazán kedvet a támadó játékhoz, akciójukat Tamás fejezte be. Életerős kapáslövését kiváló reflexszel tornázta ki Keresztes.

Tamás ezzel be is fejezte, a 80. percben Forgács váltotta, aki első megmozdulásával földre vitte Kubatovot. Egyébként a fault hasznos volt, a támadó előtt jó lehetőség kínálkozott. A kontrából Ferenczi szólója következett, az ötösről a kapust találta el.

Fölényünk megmaradt a végjátékra is. A két Kárpáti szépen hozta fel a labdát a jobb oldalon, Kacsát Perjés elkaszálta. Rozsi 24 méteres szabadrúgását parádés mozdulattal tolta ki a léc alól a végig jól védő Keresztes, de maradt még esemény.

Rozsit egy rosszul sikerült labdakihozatal folytán helyzetbe hozták a védők, nem tudok magyarázattal szolgálni, hogy tudta így elrontani. Javított viszont Ferenczi: az egyre fáradtabb védők között jó cselekkel hozta fel a labdát, gólpasszából Pesti szerezte a hatodikat (2:6).

Ferenczi gólpasszából ...

... Pesti szerezte a hatodikat (harmadikra összejött, 2-6).

Pár perc maradt még a befejezésig, túlzott izgalmakra eddig sem kellett számítani, a jó értelemben vett barátságos mérkőzések hangulatában köszönt el egymástól a két csapat és szurkolóik. Nem volt ez mindig így! Jellemző, hogy Hagymási játékvezető sárga lapok nélkül hozta le a mérkőzést, ami manapság ritkaságszámba megy.

 

Hagymási Attila játékvezető osztályzata: 8 pont.

Hagymási Attila és segédei.

 

Sükösd, 2018. szeptember 3.

Varsányi József

(Fotók: Kovács Kinga és Varsányi Zoltán)

 

A MÉRKŐZÉS JEGYZŐKÖNYVE:

http://adatbank.mlsz.hu/match/49/1/19149/4/1360656.html

A FORDULÓ MÉRKŐZÉSEI, TABELLA:

http://adatbank.mlsz.hu/league/49/1/19149/4.html

 

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó van a webhelyen

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer