Jelenlegi hely

Így láttam én...Borota-Sükösd

Borotai SE – Sükösd SC 1:3 (0:2)

2017. november 19. (10oC, napos idő.)

Sükösd:

 

                                               

                     (csere, 9’)

 

 

                        

                              (csere, 67’)                            (csere, 73’)                    (csere, 81’)

 

 

               

      (csere, 75’)

 

 

Edző: Zsók József

 

Vezette: Polyák Attila Péter (Szűcs Gábor, Tóth István)

 

 

Borota 2015 nyarán került fel a megyei II. osztályba, nagy reményekkel, az elején még bajnoki álmokkal. Ebből később engedtek, de jó csapatként a hatodik helyen végeztek. A folytatás a 2016-17-es bajnoki évben már elmaradt, a tizenharmadikként zárták az évet. Pozíciójuk visszaállítására a nyáron nagy „bevásárlásba” kezdtek. Katymárról áttelepítették a Horvát Miklós, Lukac Damir, Mladen Kopunovic, Dinko Kuntic, Nemanja Ciric szerb ötöst, hozzájuk csatlakozott még Trója Imre Tamás és Horváth Ádám is.

Ezekkel a nevekkel – és nem mellesleg képzett futballistákkal – újjáéledtek a remények. Dusnoki 4:4-es döntetlennel indítottak és négy győzelemmel folytatták (Felsőszentiván ellen 2:1, Nemesnádudvaron 3:4, Kelebia ellen 3:2, Híd SC 2:6). A menetelést a hazai Mélykút elleni 1:4-es és az érsekcsanádi 1:0-ás vereségük szakította meg. Ezt feledtették a megállíthatatlannak hitt Géderlak legyőzésével (3:2).

Arra viszont senki sem tett volna egy fillért sem, hogy Katymárról 3:3-as döntetlennel jönnek haza. A nem kalkulált rövidzárlat után megint jó szériát tudhattak magukénak a Hajós, Tompa és Szeremle legyőzésével. Bácsborsóddal nem bírtak otthon (2:2), de Hercegszántó már nem okozott gondot (0:3).

Egészében kilenc győzelemmel, három döntetlennel és két vereséggel fogadtak bennünket. Harminc pontot gyűjtöttek, ugyanúgy, mint a harmadik Dusnok. A sorsolás szeszélye folytán az utolsó fordulóban találkozott a négy első helyezett: a 37 pontjával első Sükösd a 30 pontos Borotával, a 36 pontos második Géderlak az ugyancsak 30 pontos Dusnokkal. Csemegét ígért a végjáték, lehetett tippelni a végső sorrend kialakulására.

Ellenfelünkkel 2015 óta négyszer találkoztunk, 2 győzelem, 1 döntetlen és 1 vereség az egymás elleni mérlegünk. A vereség nehezen feledhető 0:5 volt 2016 májusában, hazai pályán. Tavasszal Papp, Nemes és Szabó Patrik góljaival 3:1-re nyertünk ellenük Sükösdön.

Tíz forduló óta őrizzük veretlenségünket, túljutottunk a dobogóra pályázó riválisainkon, a múlt héten az első helyezett Géderlakon is. Győzelmünk uralta a heti futballtémát, most újra kellett bizonyítani. Az nem volt kétséges, hogy Borotán a legjobbat kell nyújtani, hogy megőrizzük első helyünket.

A hírek tele voltak bizonytalansággal. Az biztos volt, hogy Lógó sérülése, Csordás öt sárgája miatt nem játszhat, ami komoly hátrányt jelent. Nem lehetett tudni, hogy Rozsi és Kovács Robi tudja-e vállalni a játékot, nyitott kérdés volt az is, hogy Szabó Patrik hazaérkezik-e külföldi munkájából és lesz-e Hernády. Ez így együtt fél csapat, nélkülük rangadót nyerni idegenben nehéz.

A kezdésre tisztázódott a helyzet: Rozsi, Kovács Robi és Szabó Patrik ott volt a bemelegítők között, így gondjaink már enyhültek, bizakodóvá vált a csapatot most is elkísérő szépszámú sükösdi közönség. A felállás a múlt hetihez képest annyiban változott, hogy Tamás jött vissza Csordás helyére a védelembe.

A számunkra kedvezőtlen, kisméretű pályán vártuk, hogy milyen taktikával indítanak a hazaiak, és mi lesz Zsók válasza. Némi meglepetésre leálltak a felező vonalnál és hagyták, hogy támadjunk, éltünk is vele. Bajnok, Nemes és Kárpáti szépen végigvitt akcióval nyitott. A pálya méretére jellemző, hogy a kapus kirúgás az alapvonalunkon hagyta el a pályát. Zsók és Molnár révén teszteltük a másik oldalt is, Rozsi szabadrúgása a jobb sarok fölött suhant el. Matitynak rúgott oda Tojzán.

Percek alatt egyértelművé vált, hogy játékukat a gyors kontrákra alapozzák. Lukac Damir és Kolompár villámlátogatásából az utóbbi élesen lőtt fölé. Elől nem maradt senki, azonnal visszazártak a felezővonal mögé.

Kínálta magát a helyzet, a 9. percben Molnár indult és egy rossz lépés után földön maradt, le kellett cserélni. Szabó érkezett a támadó sorba, Kárpáti húzódott vissza Molnár helyére és nagyon jó teljesítménnyel rukkolt ki a támadó szélső hátvéd szerepében, előtte a gyors és nagy kedvvel játszó Nemessel Madarász Ákosnak és Csabának korán meggyűlt vele a baja.

Molnár a 9. percben combhúzódást szenvedett, le kellett cserélni.

Higgadtan, okosan építkeztünk, megbecsültük a jórészt nálunk lévő labdát. Matity tanári módon adogatott, passzai megtalálták Szabó Patrikot és Bajnokot. Befejezni nem volt könnyű, mert a kis területre szorult játékban a védők jó eséllyel léptek közbe.

Matity most is uralta a középpályát.

A mezőnyfölényünkre jellemző, hogy Gajárinak a 15. percben akadt először dolga, Kolompár elől szedte fel a labdát. A kirúgás után Horváth elcsípte Zsók átadását, utóbbi csak szabálytalanul tudta visszaszerezni. A 30 méteres szabadrúgás már megmozgatta Gajárit, de gondot nem okozott. Ugyanígy Lukac Damíré sem, ami célt tévesztett.

Most először ragadt fenn a védelmük, Kacsa azonnal ki is használta. Teljesen szabad volt a jobb oldal, akadály nélkül játszhatta meg Nemest. Robi lövése Madarász Ákosról pattant szögletre. Ezt Szabó Richárd mentette és indította Tojzánt. Ő nem folytathatta, mert Schultz Máté faultolta – az ára egy sárga lap volt. Kopunovic szabadrúgását Tamás vágta ki.

Először próbáltak meg egy-két percig a térfelünkön maradni, Rozsi és Kovács Robi szabadított fel Trója és Lukac Damir elől. A lendülettel érkező Kopunovic Schultz Mátén akadt fenn.

A rövid hazai fellángolást jól előkészített támadásaink sora követte, percenként jutottunk el a kapu előterébe. Egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy védelmük középen sebezhető, egyre többet hibáznak, támadóinkat késve követik.

Zsók egyre bátrabban járt fel, Matityék háta mögül is pontos indításokkal mozgatta a széleket. A bal oldali védelmük nem tudta eldönteni, hogy a jobb hátvéd Kárpátira, vagy a követhetetlenül cselező Nemesre figyeljen jobban. A két középső védő csak kockázat árán tudott segíteni, ha kiléptek, szabad volt az út Bajnok és Szabó Patrik előtt, de állandó veszélyt jelentett a lövő távolságon belül mozgó Matity és Kovács Robi is.

Zsók és Lukac Damir harca.

Szabó Patrik fejesét védte Horvát.

Kárpáti védőként és támadóként is nagyon jó teljesítményt nyújtott.

A Zsók – Bajnok – Nemes, Szabó Patrik – Matity kombinációk egyre jobban szorították a védelmet, ebből Donát egy lesgólig jutott. A 33. percben Nemes príma szólójával átjutott a teljes védelmen, elfektette a kapust is, pechjére a baloldali kapufát találta el.

Bajnok túljutott Horváth Ádámon.

Jelentős mezőnyfölényünket Kolompár nagyon rosszul eltalált – egekbe tartó – lövése és Kopunovic előretörése szakította meg, de csak pillanatokra. Érett a gólunk, felpörgött a játékunk, amit Zsók és Horváth Ádám kakaskodása színezett, mindkettőjüknek sárgára.

Zsók Polyák játékvezetővel értekezett.

Kopunovic Schultz Máténak törlesztett, ebből indult a támadásunk. Matity beadásából Kovács Robi fejese a kapusról Nemes térdére, onnan a hálóba pattant (0:1). Kis gól volt, de nagyon sokat ért!

Nemes Robi vezető gólja (0-1).

A középkezdés utáni két labdaváltásból Trója lőhetett, Tamás kifejelte és nagy erővel támadtunk. A 41. percben Rozsi hosszú indítását Szabó Patrik tökéletes technikával vette át a 16-oson belül, amivel teljesen kizárta védőjét, Madarász Csabának nem volt más választása, hátulról lerántotta. A játékvezető piros lapot mutatott fel és 11-est ítélt. A büntetőt Kovács Robi most is biztosan értékesítette (0:2).

Madarász Csaba a 40. percben befejezte.

Kovács Robi biztosan értékesítette a 11-est (0-2).

A félidőig hátralévő néhány perc egy Rozsi – Bajnok és Nemes – Szabó Patrik támadásra volt elegendő. Az előbbit Kovács Zoltán, az utóbbit Horváth Ádám blokkolta.

Lendületben a baloldalunk, Rozsi, Bajnok és Kovács.

A második félidőt Borota Tojzán – Dinko Kuntic cserével kezdte, mi pedig az első félidőben bevált játékunkat higgadt adogatásokkal folytattuk. Várni kellett, hogy mit lépnek a hazaiak. Tíz perc után nyugtáztuk, hogy taktikájukban nincs új elem, ugyanazt játsszák, mint eddig. Nekünk pedig ez megfelelt. Jó színvonalon működött a csapatjáték. A részek értették egymást és felváltva jelentek meg újabb variációkkal, kiszámíthatatlan helycserékkel.

Zsókot nem kötötte le a védekezés, szabad kapacitását a támadások szervezésére fordította. Szabó Patrikot szolgálta ki először, beadását Kovács Z. nyomta szögletre. Nemes sikeres cselsorozatát nem tudta befejezni, végül ő volt szabálytalan. Zsók szerzett labdát, szép játék után Kárpáti tette Bajnok fejére a labdát, fejese fölé ment.

Schultz Máté lövése Horváthban akadt el. Matity kiváló passzából Nemes eresztett meg nagy lövést, Horvát kiütötte, s még ebben a percben (57.) szép kivetődéssel fogta Kárpáti beadását. Bajnok otthagyta védőit, Szabó Patrikot hozta jó helyzetbe, lövése a bal felső sarok felett suhant el. A Nemes – Kovács akcióból utóbbi alig fejelt fölé.

A leírtak a második félidő 17 percét fogják át, ellenfelünk ez alatt négyszer lépte át a félpályát. Schultz Máté Kolompárt, Kovács Robi Kovács Zoltánt szerelte, Lukac Damir lőtt messze fölé, második kísérletét Kovács R. hiúsította meg – szabálytalanul.

A kapu közelében voltunk, a 62. percig a védői lábsokaság és Horvát kapus megakadályozott bennünket az újabb, már döntő gól megszerzésében. Ebben Horváth jött a segítségünkre: talpa alatt átcsúszott a labda, Matity megszerezte és mértani pontosságú indítása gólhelyzetben találta Szabó Patrikot a 16-oson. Nem lőtt, önzetlenül az érkező Bajnok elé tálalt, Noelnek már nem okozott gondot az üres kapuba találni (0:3).

Szabó Patrik gólpassza Bajnoknak…

Bajnok befejezte (0-3).

Csak a borotai arcokat kellett nézni, azok mindent elárultak. Horváth hibájáért egy perc múlva Bajnokot büntette, rendesen felrúgta. Válaszunk elegánsabb volt: Kárpáti bal felső sarokba tartó lövését Horvát bravúrral tolta ki.

Kacsáé lehetett volna a negyedik, Horvát a bal felsőből kiszedte.

Mindenki elkönyvelte, hogy a meccs már a miénk, takaréklángon is rúgunk még egy-két gólt, csendes adogatásokba kezdtünk. Kopunovic és Kolompár nehezen viselte el a labdajáratást, egyre agresszívebben lépett oda egy-egy labdaszerzésnél. Schultz Máté ebben nem maradt adós, Kolompárral csapott össze, 25 méterre a kapunktól.

Szabó Richárd jobb alsóba tartó szabadrúgását remek vetődéssel tolta ki Gajári. A fordulás nekünk is jó lehetőséget kínált: a kapura törő Szabó Patrikot Kovács Zoltán visszahúzta, 22 méterre a kaputól. Matity szabadrúgása ezúttal elakadt a sorfalban, a kipattanóból ismételhetett, lövése fölé ment.

Az eddig általunk diktált iram alábbhagyott, nem erőltettük a dolgot, jöhettek a cserék. A 73. percben Schultz Mátét Rácz, a 75.-ben Nemest Bohner váltotta. Rácz mindjárt góllal mutatkozhatott volna be, Rozsi pontos beadásáról centiméterekkel maradt le fejjel. Az ellentámadásból Szabó László hozta jó helyzetbe Dinko Kunticot, aki 13 méterről elképesztően rossz emeléssel hagyta ki. Nem így Kopunovic: jól helyezett erős lövését nagyszerű mozdulattal tolta szögletre Gajári.

Az utolsó 10 percben további két cseréről döntött Zsók edző: Bajnok helyett Forgács, Kovács helyett Hornyák folytatta. Veszélyes húzás volt, a négy cserével felbomlott a csapat szerkezete, amire Borota azonnal ráérzett, és sikerült izgalmassá tenni a már megnyert mérkőzést.

Szabó László közeli fejese még csak figyelmeztetés volt, a következő – 23 méteres – szabadrúgásánál már be kellett hunyni a szemünket, ám Gajári bravúrja segített, ezt még megúsztuk. Védelmünk 88. percbeli zavarát már nem, Dinko Kuntic betalált (1:3). Szépséghiba, de megbocsátható.

Kuntic szépítő gólja (1-3).

Csapatjátékban, gondolkodásban és végrehajtásban felülmúltuk ellenfelünket. A sípszó az ötödik győztes rangadó, egyben az őszi szezon végét jelentette. Bajnokcsapatként megőriztük első helyünket, kulturált és eredményes játékunknak híre van a megyében, amire joggal büszkék a sükösdiek. Szép volt, fiúk! KÖSZÖNJÜK! És várjuk a folytatást.

Szép volt, fiúk! KÖSZÖNJÜK!

 

Ifjúsági csapatunk ismét kétgólos hátrányból fordított, Pintye Krisztián, Radics József és Kővári Tamás góljaival 3:2-re nyert és a gondokkal teli idényt a hatodik helyen zárta. Elismerésre méltó teljesítmény.

 

Polyák Attila játékvezető osztályzata: 8 pont.

 

 

Sükösd, 2017. november 21.

 

Varsányi József

 

(Fotók: Kovács Kinga)

 

 

A MÉRKŐZÉS JEGYZŐKÖNYVE:

http://adatbank.mlsz.hu/match/46/1/16931/15/1251751.html

 

AZ IFJÚSÁGI MÉRKŐZÉS JEGYZŐKÖNYVE:

http://adatbank.mlsz.hu/match/46/1/17233/15/1271032.html

 

A FORDULÓ MÉRKŐZÉSEI, TABELLA:

http://adatbank.mlsz.hu/index/46/1/16931/15.html

 

A FORDULÓ IFJÚSÁGI MÉRKŐZÉSEI, TABELLA:

http://adatbank.mlsz.hu/index/46/1/17233/15.html

 

Image: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer