Jelenlegi hely

Így láttam én... 2016-09-25 Borota-Sükösd 0-1

FELNŐTT: Borota SE –Sükösd SC 0:1 (0:0)

2016. szeptember 25. (Borota, 120 néző, 22oC, szép őszelő.)

IFJÚSÁGI: Borota SE –Sükösd SC 1:1 (1:1)

Vezette: Fehérvári Patrik (Szlavikovics Attila, Nasz Róbert)

 

Az elmúlt évtizedekben a borotai futball nem sokat hallatott magáról, 2015 őszén kerültek fel a megyei II. osztályba, nagy tervekkel. Magabiztosan rajtoltak, nyertek az első három fordulóban, s ahogy haladtunk az időben, kiderült, hogy az álmok a valóságtól elég messze vannak, középcsapatként a hatodik helyen végeztek.

A 12. fordulóban találkoztunk velük először, nehezen felejthető mérkőzésen. Erősen tartalékos csapattal, Szabó Dávid góljával még vezettünk, Polyák játékvezető a 48. percben Tamást, az 56. percben Bohnert állította ki. Kilenc emberrel küzdöttük végig a második félidőt, erőn felüli teljesítménnyel értük el az 1:1-es döntetlent. Májusban erős fogadkozások mellett készültünk itthon a visszavágóra, amelyen 5:0-ra kikaptunk, a szezon legsúlyosabb vereségét mérték ránk.

Az őszt Felsőszentiván ellen kezdték otthon, 2:0-ra kikaptak. Tompáról elhoztak egy pontot (1:1), Bajaszentistván ellen szerezték egyetlen győzelmüket (1:0), aztán nagyon megverték őket Katymáron (8:1). Őszi mérlegük a hat forduló után egy győzelem, egy döntetlen és négy vereség. Négy pontjukkal a 13. helyen fogadtak bennünket, 3:15-ös gólkülönbséggel. Eredményeik és főleg a gólszegénység alapján a papírforma egyértelműen mellettünk szólt, első helyünkkel, 16 pontunkkal, 16 lőtt és 3 (!) kapott gólunkkal.

Az első hely, mint az Érsekcsanád elleni győzelmünk után írtam, mindig veszéllyel jár, ha másért nem, a tavaszi kiadós verés emlékei miatt is. A felállásnál kiderült, hogy nálunk Matity, Koszorús, Szöllősi és Pesti hiányzik, de ettől függetlenül meg se fordult a fejekben, hogy itt gondjaink is lehetnek. Erre nem sokat kellett várni, mert Szabó Gábor megfiatalított csapata nagyon kellemetlen ellenfél.

Az esélyesek nyugalmával, a megszokott alapjáratban kezdtük, tettük-vettük a labdát, Borota pedig azonnal az utazó sebességre kapcsolt. Nemes kibillentette egyensúlyából Tojzánt, 26 méterre a kapunktól. Kovács Zoltán nagy erejű szabadrúgása már a második percben próbára tette Szabadost, Miki szép mozdulattal nyomta ki a kapufa mellől. Egy perc sem telt el és Gáspár elől kellett tisztáznia kifutással. Gáspárban egyébként Molnár emberére talált, végig tesztelhette gyorsaságát, az eredmény még mindig megnyugtató volt.

Zsók és Rozsi a bal oldalon erőltette a támadásokat, elsősorban Nemest foglalkoztatták, Csala, majd Madarász Zsolt állta útját. Szabó Patrik verekedte be magát a 16-osra, az összezáró védőkön ő sem jutott túl. Lassan a jobb oldalunk is felvette a fordulatszámot, Schultz Martin jónak látszó indítását Bohner nem tudta befejezni.

Nyolc-tíz perc után már feljöttünk a félvonalig, Kolompár ezt azonnal ki is használta, Tamásnak igencsak igyekeznie kellett, hogy beérje és szabályosan szerelje. Ez a sprint nem használt neki, de mindez csak később derült ki.

Ezután az eddig látottaktól jobb megoldásaink következtek. Zsók küldött nagy labdát Szabó Patrik elé az ötösre, a túlerő győzött, szögletre szerelték. Rozsi szögletéből Patrikot már elgázolni sem tudták, lövését Rauf a léc alól tornászta ki.

Feltűnt, hogy mindkét középpálya nagyon „szellős”, könnyen átjárható, védekezésben a „gátőr” Koszorús, a labda megtartásában és a fazon kialakításában a „főszabász” Matity hiányát nem tudtuk pótolni. Sok volt a hiba és a rögtönzés, amit Borota következetesen és gyorsan kihasznált. Zsók és Rozsi kénytelen volt feljebb lépni a támadások előkészítésére, ami a védekezésünk rovására ment.

A visszazárásokkor komoly meglepetéseket produkált a hazai támadósor. Rozsi csak buktatni tudta Kolompárt, a szabadrúgás ugyanonnan járt, ahonnan a második percben. A végrehajtó most is a kiváló rúgótechnikával bíró Kovács Zoltán volt, lövéséből Csala az ötösről fejelhetett, Szabados kiváló reagálásának köszönhetően a gól elmaradt. Ismét Kolompár jelentkezett, Rozsi csak visszahúzni tudta, a szabadrúgást követő veszélyes Madarász és Körmöczi akció Kovács Robin akadt el.

A fordulást követően két percen belül kétszer kerültünk gólhelyzetbe. Szépen fejlődtünk fel, Rozsi pontos labdája a 11-es pontra érkezett Schultz Martin elé, aki lövés helyett mellel Szabó Patrikhoz továbbította, s ez pont elég volt ahhoz, hogy Kovács Zoltán közbe tudjon lépni. Ha lő, akár a hálót is kilyukaszthatta volna. A szöglet után Nemes sokadszor jutott túl a védőkön, passzát Bohner tette Szabó elé, Patrik a felső kapufát találta el.

Kihagytunk két ziccert, ez feldobta a hazaiakat, s a következő tíz perc inkább az övéké volt. Rozsi harmadszor is találkozott Kolompárral, kényes helyzetben elkaszálta. Ritkaság, de a szabadrúgás ugyanonnan járt, ahonnan az első kettő, és egyik sem volt veszélytelen. Mint az várható volt, ezt is Kovács Zoltán lőtte és most is nagyon jól! Szabados időben eszmélt és reflexei nem hagyták cserben, pedig nem volt könnyű dolga, mert a védők és a sorfal takarásában alig láthatott valamit, most lábbal mentett.

Ellentámadásunkból Bohner és Nemes könnyen jutott kapu közelbe, beadásaikat Szabó Patrik és Schultz Martin elől arra rúgták, amerre álltak, de mindkettőből szögletet rúghattunk, eredmény nélkül. Végre Molnár is felmerészkedett és kiharcolt egy szögletet. Rozsi beívelését Zsók a kapufa tövénél késte le fejjel. Ez a lehetőség is kimaradt, de jött a következő: Nemes állva hagyta védőit, élesen belőtt labdájához Szabó Patrik rosszul ért, s szinte a hálóból rúgta ki.

Harminc perc telt el eredmény nélkül, maikor az elnyűhetetlen Tamás meghúzódott és cserét kért, Kárpáti jött be. Egy kényszerű korai csere mindig rosszul jön, de most különösen, az egyébként is hiányos középpályánkról Kovács Robit kellett visszahozni. Játékunkban ennek ellenére jó irányú fordulat következett, a következő tíz-tizenkét percben már mutattunk valamit az eddigi sikeres játékunkból, Borota beszorult.

Nemes beadását Kovács Zoltán vágta szögletre, ebből Rozsi lövését Madarász Csaba rúgta ki a kapu torkából. A támadást Rozsi és Zsók megismételte, Nemes újabb beadásából Bohner eresztett meg nagy lövést, Rauf szögletre tolta. Rozsi beívelése a védőkről került Kárpáti elé, jól eltalált lövését most a léc alól tolta ki a kapus. Az újabb szögletből Bohner emelt a bal kapufa mellé. A kirúgást Zsók kezelte le és Schultz Martint hozta játékba, beadását Bohner az ötösről rúgta a védőkbe, róluk pattant az alapvonalon túlra. Így sorozatban rúghattuk az ötödik szögletet, ezt Madarász Csaba már az oldalvonalon kívülre tudta fejelni.

A nyomásunkból Kolompár szabadult ki először, Schultz Máté szerelte nagyszerűen. Másodszor Gáspár lépett ki, most Zsók mutatta meg, hogy nincs lehetetlen. A félidőt Bohner lövése és Schultz Máté sárga lapja zárta. Húsz másodpercet kellett volna még kibírnia a sípszóig. Az állás pedig azt bizonyította, hogy nem találtunk fogást ellenfelünkön, s a második félidőben ezt tovább kell keresni.

A hazaiak kezdtek nagyobb intenzitással, Tojzán közeledett nagy sebességgel a kapunkhoz, Zsóknak a szerencse is segített a megállításában. Orosz lőtt kapásból fölé, Rozsi tette oldalvonalon kívülre Madarász Zsoltot. Tojzán belőtt labdáját Kolompár fejelte fölé. A Gáspár – Körmöczi akció befejezését Tojzán rontotta el. Zsók edző válaszul cserével próbált javítani a helyzeten, az 57. percben Szabó Dávidot hozta be Schultz Martin helyett, ami arra elég volt, hogy csillapítsuk a hazai nyomást.

Schultz Máté távoli nagy lövésével nem sokat tévedett, Szabó Patrik kellemetlen lövését fogta Rauf, Schultz Mátét már csak szabálytalanul tudta megállítani Orosz. Az átmeneti hazai fellángolást sikerült megszelídíteni. Szabó Dávid jött fel a bal oldalon, 25 méteres átívelése átszállt a két védő és Nemes feje fölött és szabadon találta Szabó Patrikot, aki egy húzással elküldte a harmadik Szabót (Richárdot) és biztosan lőtt a hosszú sarokba (0:1).

A vezető gól mindig jól jön és megnyugtatta a csapatot. Rozsi átadását Nemes alig késte le, higgadtan járattuk a labdát. E kegyelmi állapot öt percig tartott, Fehérvári játékvezető kiállította Szabó Dávidot. Az eset az oldalvonaltól három méterre előttem zajlott le, így pontosan láttam, mi történt. Dávid háttal állt ellenfelének és a levegőből vissza akarta húzni a labdát. Lába kétségtelenül elérte támadója fejét, aki tulajdonképpen belefejelt. Szándékosságról szó nem lehetett, sérülést nem okozott, a játékos alaposan rájátszott, és a közönség támogatásával sikeresen adta el az esetet. Egy tapasztalt játékvezető még a sárga lap felmutatását is mérlegelte volna. A szabály ismeri a vétlen kezezést, de a vétlen „lábazást” nem. Ez pedig az volt!

Megfogyatkoztunk és érthetően változott a helyzet: Borota ráerősített és támadott, mi pedig elszántan védekeztünk. Schultz Máté szó szerint söprögetett, de besegített Nemes és Kárpáti is. Nem mondtunk le a támadásokról sem. Zsók mélységből indult, erre többször is vállalkozott. A 80. percben Kárpátit találta meg precíz és jó ütemben érkező labdája. „Kacsa” beadását Madarász Csaba az utolsó pillanatban vette le a gólhelyzetben lévő Nemes lábáról. Itt eldőlhetett volna a három pont sorsa, maradt a szívós védekezés, három kontrára még így is tellett, ebből Nemes lőtt fölé és mellé, Schultz Máté 10 méterről a kapusba.

Zsók edző – nem kis kockázattal – behozta a cseréket. A 85. percben Nemest Halász, a 88. percben Bohnert Hornyák, Szabó Patrikot Geletta Gergő váltotta. A játékvezető öt percet hosszabbított, súlyos megpróbáltatásaink mellett Schultz Máté olyan gólpasszal ajándékozta meg Kárpátit, amit nehéz volt elrontani, de sikerült. Szívességünket egy perccel a befejezés előtt Ott, a 90. percben Tojzán viszonozta: az előbbi 12 méterről oldotta meg gondjainkat, az utóbbi az ötösről lőtt fölé.

Ha nem is a papírforma szerint, de megőriztük vezető helyünket. Játékunk minősége nem érte el az előzőekét, most a küzdeni tudásból vizsgázott jelesre a csapat.

 

Ifjúsági csapatunk 1:1-es döntetlenjével értékes pontot hozott el Borotáról. A gólt Kárpáti Zsolt lőtte.

 

Fehérvári Patrik játékvezető osztályzata: 6 pont.

 

Sükösd, 2016. szeptember 27.

Varsányi József

 

A FELNŐTT MÉRKŐZÉS JEGYZŐKÖNYVE:

http://adatbank.mlsz.hu/match/15/1/15219/7/1147732.html

AZ IFJÚSÁGI MÉRKŐZÉS JEGYZŐKÖNYVE:

http://adatbank.mlsz.hu/match/15/1/15384/7/1165668.html

A FORDULÓ MÉRKŐZÉSEI, TABELLA:

https://adatbank.mlsz.hu/league/15/1/15219/7.html

A FORDULÓ IFJÚSÁGI MÉRKŐZÉSEI, TABELLA:

https://adatbank.mlsz.hu/league/15/1/15384/7.html

 

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó van a webhelyen

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer