Jelenlegi hely

Így láttam én... 2017-05-28 Mélykút-Sükösd 0-2

FELNŐTT: Mélykúti SE –Sükösd SC 0:2 (0:1)

2017. május 28. (Mélykút, 400 néző, 26oC, napos idő.)

IFJÚSÁGI: Mélykúti SE –Sükösd SC 1:2 (1:2)

Vezette: Kaszala Mihály (Márkus András, Szentesi Zoltán)

 

Mélykútot a tabella dobogós helyeinek valamelyikén találjuk évek óta. 2014-15-ben egy ponttal maradtak le a megyei első osztályról Jánoshalma mögött. 2015-16-ban harmadikak, ősszel is harmadikként fordultak, mögöttünk.

Tavasszal otthon megverték Érsekcsanádot, Katymárt, Szeremlét és Hajóst. Döntetlent játszottak a Híd SC-vel és Tompával, így otthon veretlenek. Idegenben nem ment ilyen jól. Kikaptak Bácsborsódon, Nemesnádudvaron és Dusnokon. Győztek Felsőszentivánon, Kelebián, Borotán és Bajaszentistvánon. Most 57 pontjukkal a negyedik helyen fogadtak bennünket. Igazi rangadón, mert ha nyerünk, 15 év után újra bajnokok vagyunk!

Ilyen feladattal az elmúlt 43 évben háromszor találkoztunk. 1974. május 20-án a Szamuely SE (Kalocsai Honvéd) elleni 3:1-es győzelmünkkel négy fordulóval a bajnokság befejezése előtt már bajnokok voltunk, felkerültünk a megyei I. osztályba, és egyvégben ott is maradtunk 1986 nyaráig. Aztán 2002-2003-ban töltöttünk ott egy bajnoki évet. Legközelebb 2004 tavaszán kopogtattunk az első osztály kapuján. Azonos pontszám mellett itthon Bácsborsóddal szemben maradtunk alul, 2:0-ás vezetés után 3:2-re kikaptunk.

A tavaszi menetelésünkkel (a nyitó kelebiai vereség után), 11 győzelemmel és egy döntetlennel karnyújtásnyira kerültünk a bajnoki címhez. Legyőztük riválisainkat: Nemesnádudvart, Érsekcsanádot és Dusnokot. Ha csak egy lenne ez a találkozó a sok közül, talán könnyebb lenne, hiszen Mélykút a 2012 októbere óta lejátszott kilenc találkozóból két döntetlent és egy győzelmet tud felmutatni, hatszor nyertünk ellenük. Ha valamikor, most lenne a legnagyobb szükség a három pontra.

A statisztika tehát mellettünk szólt, de ezt nem lehetett készpénznek venni, döntő esetekben gyakran csalóka. Helyette jobb a csapat elszántságára alapozni, ami fordulóról fordulóra erősödött, nehéz, küzdelmes úton jutottunk el Érsekcsanád legyőzésével még „surranó” pályán, Dusnok legyőzésével már „direktben” a bajnoki cím felé. Mélykúton tehát nyerni kell, hogy egy dédelgetett álom teljesüljön.

A bemelegítésnél láthattuk, hogy a létszám rendben van, Lógó, Szöllősi, Szabó Dávid és Schultz Martin hiányzott. Kíváncsian vártuk, hogy Zsók edző milyen taktikát választ. Döntő lehet a 20 gólos Snyehola Balázs kikapcsolása, Pilcsuk és Horváth semlegesítése.

Már az ifjúsági mérkőzésen megszólaltak a sükösdi dobok és kürtök, a kezdés után maximális hangerővel szóltak az utolsó percig. Ahogy jöttek az eredmények, megnőtt az érdeklődés, szép számú sükösdi szurkoló kísérte el most is a csapatot, régen látott-hallott bíztatásunkra nagy szükség volt.

Mélykút kezdett nagyobb fordulatszámon, Koszorús volt szigorú Gyetvaival szemben. Snyehola 30 méteres szabadrúgása elakadt, Horváth szögletét Matity fejelte ki. Ami pedig a taktikánkat illeti, az első pillanattól kezdve világos volt, hogy fő a biztonság! Gólt nem kapni, és legalább egyet rúgni, semmit nem kockáztatni! Zsók edző ez alá rendelt mindent.

(A mindig biztos Pilcsuk most tanácstalan.)

Így indultak első támadásaink is: Szabó Patrik passzával Nemes a 3. percben helyzetbe került, Palásti az ötösön levette a lábáról a labdát. Zsók és Csordás szigorúan tartotta a védővonalat, Molnár és Rozsi megkezdte szokásos felfutásait, beadásaik egyelőre elakadtak a védőkben. A hazai támadási kedv erősebb volt, Koszorús becsúszva szerelte Horváthot. Csordás először találkozott Snyeholával, minden tekintetben egy súlycsoportban voltak. A szabadrúgást Pilcsuk tette Vörös Norbert elé, lövése fölé ment, ugyanígy Facskóé is.

Tíz perc után váltottunk „élesre”, Kárpáti nagy labdát küldött Nemes elé, aki emelésével nem sokat tévedett, ez volt az első helyzetünk. A következő kettőben nem volt ennyi, Zsók és Nemes beadását fejelte Matity fölé, a másodikat a kapusba. Az ellentámadás veszélyes volt, Vörös Norbert beadásánál Csordás nyerte a fejpárbajt Snyeholával szemben. Molnár ezt nem mondhatta el, mert a következő légi találkozónál Snyehola könyökkel fejen találta, felszakadt a szemhéja, hosszú percekig tartott a vérzés elállítása.

(Molnár ápolása.)

Türelmetlenül vártunk az első gólunk megszerzésére, Zsók először indult meg, Pilcsuk szerelte, Kovács Robi, Kárpáti, Matity próbálkozásaiból hiányzott az átütő erő. Zsók újra megpróbálta, Snyehola őt sem kímélte, belépője sárga lapot ért. Nemes és Szabó Patrik két ígéretes megmozdulásánál Patrik elől Sztánkó mentett szögletre, Robi kemény lövése ment fölé. Koszorús lépett fel, lendületéből Gyetvai billentette ki. Csordás szabadrúgása fölé ment.

Jellemzően mezőnyjáték folyt, a kapuk nem forogtak veszélyben. Talán Facskó 16-osról megeresztett lövésében volt a legtöbb, méterre a kapufától. A gólszerzés még váratott magára, de az eddigi kiegyenlítettnek mondható játék lassan a javunkra billent. Egyre szívósabban közeledtünk a kapu felé. Matity egyéni kezdeményezéseivel, Kárpáti és Nemes széleken mutatott játékával, Szabó Patrik harciasságával.

(Ifistáink már a győzelmük után.)

A 30. percben Zsók labdája találta meg Patrikot, ütközött a kapussal, a kipattanót Kovács Robi nagy erővel lőtte az üresen maradt kapura, a góltól Vörös Roland próbálta megmenteni csapatát, kézzel kiütötte. Kétség sem merülhetett fel a szándékos kezezésről. A tettes megkapta a piros lapját, mi pedig a jogos 11-est, amelyet Kovács Robi nagy nyugalommal helyezett a bal sarokba (0:1). Ezzel nagymértékben megnőttek esélyeink a továbbiakra – azzal együtt, hogy a létszámfölénnyel ősidők óta nem tudtunk mit kezdeni, de megpróbáltuk.

(Kovács Robi tizenegyese.)

Zsók szólóját követően Szabó Patrik lőhetett, Palásti szögletre nyomta, a beívelést Kovács Robi rosszul találta el, jó lehetőség maradt ki. Csordás is kedvet kapott egy előre töréshez, Gyetvai lökte fel. Matity labdái egyre gyakrabban találtak célba, felgyorsult a középpályánk. Koszorús is valamivel feljebb lépett, már nyugodtabban futballoztunk, sorozatos támadásaink mégis fennakadtak a jól záró védőkön. Közülük Szöllősi ugyan saját kezére rúgta a labdát, a nyilvánvaló tizenegyes fölött Kaszala játékvezető nagyvonalúan átnézett.

(Zsók, a karmester.)

Vártuk a mindent elsöprő lerohanásokat, de elmaradtak. Helyében maradt a labdatartás, a kockázatmentes játék. Zsók a 38. percben csak megindult, a félpályán Horváth buktatta, amiért sárga lapot kapott. A szabadrúgással Nemes robogott tovább, Vörös Norbert szerelte szögletre. Rozsi beívelése magasan túlszállt a fejek fölött.

(Nemes Robinak csak a hátát látja a védője.)

A hazaiak hosszú percek után jutottak el kapunk előterébe, Pilcsuk beadásánál Csordás fejjel megelőzte Snyeholát. Matity cselsorozatát először Vörös Norbert, majd Snyehola elégelte meg, az utóbbi belépőjénél megsérült. A félidőig hátralévő öt percben már nem erőltettük a dolgot, Kovács Robi lőtt 20-ról mellé, Rozsi emelt a kapus kezébe. Laza adogatás zárta az első játékrészt, megszereztük a vezetést, emberelőnyhöz jutottunk, de még semmi nem dőlt el!

A második félidőt Matity – Pesti cserével kezdtük és arra számítottunk, hogy néhány huszáros rohammal végleg dűlőre visszük a dolgot, de nem ez történt. Maradt a túlbiztosított védekezés és a sok adogatásos felfejlődés.

Szabó Patrik jutott először használható labdához, Nemes vitte az alapvonalig, Facskó mentett előle szögletre. Rozsi hosszúra sikerült szögletét fejelte Koszorús mellé. A hazaiak eddigi legjobb kontráját Szőke – Pilcsuk és Gyetvai vitte végig, Facskó beadása Zsókról került szögletre, amelyet Molnár vágott a mezőnybe.

Néhány fault borzolta a kedélyeket, Pilcsuk Koszorúst, Snyehola Kovács Robit, ő Gyetvait nyomta fel. Snyehola 40 méteres szabadrúgása megpattant, Béda másodszorra kaparintotta meg.

Mélykút visszahúzódott a középpályára, a következő 10 percben hagyott játszani bennünket, amiben ott volt, hogy egyetlen alkalmas pillanatra vár és egyenlít. Egy kapuztunk: Rozsi beívelésénél a kapus elsodorta Szabó Patrikot, Nemes két lövése közel járt a kapuhoz, Rozsi beadását Pesti emelte fölé, Molnár beadását a jobb felsőből tolta szögletre Palásti, Pesti kapáslövése ment mellé, gólpasszát Kárpáti késte le. Már-már kínos volt a sikertelenség, amikor a 68. percben Zsók 25 méteres keresztlabdájával Nemes megiramodott, az alapvonalról belőtt labdáját a gólvadász Pesti a kapuba nyomta (0:2).

(Pesti gólja után Pilcsuk arca mindent elárul.)

Gondoltuk, hogy ezzel megtört a hazai ellenállás és jöhet a „henger”. Most is más történt, visszaálltunk a biztonsági rendszerre. Vörös Norbert és Facskó erre azonnal reagált, Rozsi és Kovács Robi csak szabálytalanul tudta szerelni őket, kényes szituációkban. Pilcsuk és Illés akciója közben Csordás kézzel ért labdához, sárga lap járt érte. Pilcsuk szabadrúgását Facskó fejelte kapu fölé. Szabó Patrik nyomta le Szőkét, Sztánkó veszélyes szabadrúgása elakadt.

(Szabó Patrik nem ismert lehetetlent.)

Indokolatlanul magunkra húztuk a hazaiakat, Zsók edző a 77. percben Nemes – Bohner cseréről döntött és visszatámadtunk: Kárpáti beadásából Szabó Patrik betalált, de a játékvezető lest látott. A kirúgás után Zsók vette le a labdát, bevitte a 16-osig, lövés helyett Szabó Patrikot választotta, ő Pestit, Laci nem érte el. Bohner hozta 100%-os helyzetbe az „öreg motorost”, Pilcsuk az utolsó pillanatban lelopta lábáról a labdát. Ha csak egy kicsit jobban figyel, vagy nagyobb szerencséje van, mesterhármassal fejezhette volna be a szezont.

A mérkőzés a sükösdi szurkolók fogyhatatlan buzdítása mellett már így is megvolt. Jöhettek a cserék: a 83. percben Kárpátit Papp, Zsókot Tamás, a 85. percben Szabó Patrikot Geletta Gergő váltotta. Közben zúgott a BAJNOKCSAPAT! BAJNOKCSAPAT! – de a sípszó még váratott magára.

Molnár beadását húzta le Palásti, Bohnert állította meg Torma, Tamás lövését fogta a kapus. A záró jelenet veszélyes volt: Csordás röviden emelt haza, Facskó elérte és lőtt, Béda pedig bravúrral védett. Szöllősi tett még egy utolsó kísérletet, nagy lövése nem sokkal ment fölé.

(Bohner gyors volt és hasznos.)

(A sükösdi keménymag Markó Pityuval az élén.)

Végre megszólalt Kaszala játékvezető sípja, ami számunkra a szezon végét és a bajnoki címet jelentette. A hálás sükösdi közönség berohant a pályára és leírhatatlan ünneplésben részesítette a FIÚKAT. Megérdemlik, ritka bravúrt hajtottak végre, 15 év után a megyei II-ben, DÉLEN – SÜKÖSD AZ ÉLEN! Az összes futballt szerető sükösdi szurkoló nevében gratulálok, jöhet a pihenés!

(Az álom teljesült!)

(Donát már civilben, de hozzátette a magáét.)

(Az ünneplés nem akar véget érni.)

(Csoportkép a győzelem után.)

(A tudósító és a Matity család is elégedett.)

(Polgármesternőnk is tiszteletét tette.)

 

Ifjúsági csapatunk Kárpáti Zsolt góljaival 2:1-re nyert. Radics Szabolcsot a 90. percben minősíthetetlen viselkedéséért kiállították.

 

Kaszala Mihály játékvezető osztályzata: 8 pont.

 

Sükösd, 2017. május 28.

Varsányi József

(Fotók: Kovács Kinga)

 

A sugopart.hu weboldal cikke:

https://sugopart.hu/sport/melykuton-unnepeltek-a-sukosdiek-a-bajnoksag-megnyereset

A baon.hu weboldal írása:

https://www.baon.hu/bacs-kiskun/sport-bacs-kiskun/melykuton-unnepeltek-a-sukosdiek-a-bajnoksag-megnyereset-728939/

 

(Petőfi Népe, 2017. május 30., 13. oldal)

Köszönjük a folyóiratnak a megtisztelő figyelmet, a nyilvánosságot!

 

Egyfajta "köztes emberként" szeretnék a magam és a szurkolók nevében gratulálni a csapatnak az óriási sikerért, a csapat nevében pedig szeretném megköszönni a szurkolók egész éves, kitartó és lelkes buzdítását!

Szerletics Róbert (a csapat egyik fotósa, a Sükösd SC Facebook-oldal szerkesztője)

 

A MÉRKŐZÉS JEGYZŐKÖNYVE:

http://adatbank.mlsz.hu/match/15/1/15219/29/1224466.html

AZ IFJÚSÁGI MÉRKŐZÉS JEGYZŐKÖNYVE:

http://adatbank.mlsz.hu/match/15/1/15384/29/1238462.html

A FORDULÓ MÉRKŐZÉSEI, TABELLA:

https://adatbank.mlsz.hu/league/15/1/15219/29.html

A FORDULÓ IFJÚSÁGI MÉRKŐZÉSEI, TABELLA:

https://adatbank.mlsz.hu/league/15/1/15384/29.html

 

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó van a webhelyen

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer