Jelenlegi hely

Így láttam én... 2017-10-01 Sükösd-Felsőszentiván 5-2

FELNŐTT: Sükösd SC – Felsőszentiváni SK 5:2 (2:1)

2017. október 1. (Sükösd, 200 néző, 20oC, napos idő.)

IFJÚSÁGI: Sükösd SC – Felsőszentiváni SK 7:2 (4:1)

Vezette: Pataki Győző (Topálszki Szabin, Ottenthál István)

 

Felsőszentiván az előző bajnoki évet a kieső Bajaszentistván előtt az utolsó előtti 14. helyen zárta, jelentős pontelőnnyel (22) Bajaszentistván (3) előtt. Hullámzó teljesítményükre jellemző, hogy 2014-ben is tizennegyedikek voltak, 2015-ben tízedikek, 2016-ban tizenkettedikek. Az őszi szezont két távozóval kezdték (Haris Bácsborsódra, Sánta Mélykútra igazolt), Stróbl Attila és Stróbl Krisztián abbahagyta. Helyükre Bácsbokodról Salamon Attilát, Kovács Elődöt és Szöllősi Viktort igazolták.

Rajtjuk gyenge volt, három vereséggel: otthon Géderlak ellen (1:3), Borotán (2:1), otthon Hajós ellen (1:3). Tompán szerezték az első pontjukat (2:2), Szeremle ellen a másodikat (1:1). Úgy látszott, hogy lábra kapnak, de Borsódról 4:1-es vereséggel tértek haza, s otthon sem bírtak Hercegszántóval (1:3). Hét forduló után két pontjukkal a 14. helyen érkeztek.

Tavasszal Sükösdön könnyű 6:1-es győzelmet arattunk felettük, amely egyike volt az elmúlt 10 évinek. A 20 találkozóból 12-őt megnyertünk, 7 végződött döntetlennel és 1 vereséggel. Egymás elleni kiváló mérlegünk, a múlt heti dusnoki győzelmünk és második helyünk alapján nem volt ember, aki nem a biztos győzelmünkre számított volna. Ötöt rúgtunk Hercegszántónak, Katymárnak, Dusnoknak, szurkolóink most is ezzel számoltak, még úgy is, hogy hiányzott Rozsi, Molnár, Nemes és Szabó Patrik.

Az esélyesek nyugalmával indítottunk, kényelmes adogatásokkal, baloldali támadással, amely elhalt a védőkön. Semmi gond, jöhet a következő! Jött is, teljesen váratlanul és ellenkező előjellel. Balázs és Kovács Előd gyorsan jutott a tizenhatosunk közelébe a jobb oldalon. A hátulról érkező ártalmatlannak tűnő ívelésre Csordás aláfutott, fejéről Kovács Elődhöz csúszott a labda, aki átvette, még igazítani is tudott rajta és a 16-oson belülről a 3. percben vezetéshez juttatta csapatát (0:1). Tavaly október 2-án fordult elő utoljára, hogy hazai pályán nem mi szereztük a vezető gólt, hanem az ellenfél, Tompa.

Megleptek bennünket már a 3. percben, Kovács Előd góljával (0-1).

Még ebben a percben egyenlíthettünk volna: a Bajnok – Lógó akció végén Papp a 11-es ponton a labda átvételénél elesett. A korai vezetés vendégeinket dobta fel, gyorsan és jól kombináltak, „élesben” futballoztak, támadásaikban benne volt még a következő gól is. Ez megvolt nálunk is, csak másként: kímélő tempóban közlekedtünk, abban a tudatban, hogy előbb-utóbb úgyis betalálunk.

Matity és Kovács Robi elsősorban Kárpátit foglalkoztatta, kísérleteinek nagy részét meghiúsította Altsheimer, lövéseit biztosan fogta Koletár. Védőinknek állandó készenlétet okozott Ördög és Balázs percenkénti megjelenése. Zsók feltartással állította meg az előbbit. Szabadrúgását Lógó fejelte szögletre, amelyet Tamás tisztázott. Kovács Robi állta útját Kovács Elődnek, szóbeli figyelmeztetéssel megúszta.

Végre meglódult a hazai bal oldal is, Kárpáti a 15. percben megszabadult védőjétől, passzát Lógó tette a berobbanó Bajnok elé, aki közelről kiegyenlített (1:1). Nagy szükség volt erre, némi pezsdülést hozott a játékunkba, és elég volt ahhoz, hogy négy perc múlva a hátrányból fordítani tudjunk.

Bajnok megelőzi Kellét és kiegyenlít (1-1).

Schultz Máté nagyon kemény ütközés után meg tudta tartani a labdát, otthagyta Lakatost, príma indítását tisztán kapta Matity. Donát felnézett és a másik oldalon érkező Kárpáti lábára varázsolta a labdát, Kacsa pedig kapásból bevágta (2:1).

 

 

 

 

Schultz Máté kemény ütközése Ördöggel.

Kacsa kapáslövésével 2-1.

A vezetés jótékony hatását kihasználva javult a játékunk, de még mindig nem volt meggyőző. Mindent úgy tettünk, mint eddig, de hiányzott belőle a tűz. Kovács Robi beadását a kapus kiütötte, Kárpáti kapáslövését is mentette Koletár. Bajnok megpróbált gyorsítani, belőtt labdáját Papp az ötösön lekéste.

A vendégek 25 perc után valamelyest visszaálltak, de egy pillanatra sem adták fel. Követő emberfogásuk sehogy sem ízlett a mieinknek. Schultz Máté odalépett Répásinak, ez sárga lapot ért.

A 25. perctől kezdtük el azt játszani, ami már jobban tetszett a közönségnek, mint az eddigiek. Zsók folyamatosan nyomta feljebb a védelmet és egyre hangosabb utasításai mellett maga is többet vállalt a támadások előkészítéséből. Bajnok gólpasszát Kárpáti a kapuson akarta átemelni, visszapattant, de még élt a helyzet, Bajnok lövése Balázsról került a mezőnybe. Ez már Kacsánál 100-as volt!

A fokozódó nyomásunkra Felsőszentiván taktikát változtatott, átállt a kontrákra. A Tamás – Lakatos, Balázs – Lógó, Kárpáti – Altsheimer, Ördög – Matity párharcokat két vendégszöglet után mi nyertük, de csak átmenetileg. Matity rossz becsúszásáért kapott sárga lapot, Salamon és Ördög lövését fogta Gajári, majd Vas beadásából durrantott fölé Horváth.

Balázs sok gondot okozott a védőinknek.

Salamon (15-ös) és Kovács Előd (5-ös) végig veszélyes volt.

A kellemetlen két-három perc után már mi jöttünk: Csordás jó passzát Papp az ötösről rúgta a kapusba, a következő akciónk szöglettel zárult. Zsók beadását Lógó elemi erővel zúdította a felső lécre, a gólvonalra vágódó labdát Vasnak sikerült Matity elől kifejelni.

Vas kifejeli Matity elől a kapufáról levágódott labdát.

Következett a félidő. Nyugodtak nem lehettünk, egy gólos vezetésünk nem jelentett garanciát a „kötelezőnek” tartott három pont begyűjtésére.

A második játékrészt Papp – Schultz Martin cserével kezdtük. A felállás annyiban változott, hogy Lógó előrébb lépett, Kovács Robi húzódott vissza a helyére. Vendégeink ugyanúgy megleptek, mint az elején: Csordás fejjel, Tamás szabálytalan belépővel tisztázott Lakatos elől. Balázs 30 méteres szabadrúgása kivágódott a sorfalról, Csordás oldalra terelte.

Visszatámadtunk, Matity átadását Lógó 35 méterről próbálta meg, de beleértek. Zsók beadásából Schultz Máté egészen közelről lőtt fölé. Egy helyzet megint elúszott! És jött a büntetés: a baloldali akcióból most is Kovács Előd vette be Gajári kapuját, az 54. percben Horváth átívelését furcsa mozdulattal rúgta a jobb felső sarokba (2:2).

Kovács Előd második gólja (2-2).

Eljött a kritikus pillanat, amire nem gondolt senki! Kezdhettük elölről, most már volt tétje a mérkőzésnek, illett felébredni. A kijózanodásra három perc kellett, teljes lendülettel támadtunk. Zsók szerelte Horváthot, nagy labdát küldött Matitynak, ő legalább olyat Kárpátinak. Kacsa cselei ellen nem volt orvosság, a kapu torkában kétszer találta el Koletárt. A második kipattanóra Schultz Martin érkezett és hálószaggató lövésével szemben a kapusnak harmadik esélye már nem volt (3:2).

Schultz Martin lövésével szemben Koletárnak már nem volt esélye (3-2).

A vezetésünk most sem ingatta meg ellenfelünk elszántságát, volt fiatalos erejük és hitük. Kelle és Vas átküzdötte magát a védelmünkön, Ördög lövése Gajári térdéről vágódott ki.

Salamon kilépett, lövését Gajári fogta.

A 60. percben Zsók Schultz Máté – Bohner cseréről döntött és folyamatosan tolta feljebb a védekezésünket. Lógóval felléptek a felező vonalig, Matity is támadó szerepkörbe került. Kárpáti a jobb oldalon folytatta, Bohner a bal szélen, és dolgaink egyre jobban alakultak.

Mutatós szólót láttunk Bajnoktól: átkígyózott a félpályán, gólpasszát Schultz Martin az ötösön kihagyta. Bohner jutott el a cseleivel a 16-os sarkáig, Kurtyák elütötte. Lógó 17 méteres szabadrúgása a kapus arcáról pattant elé, ismételni nem tudott, mert Ördög találta el. A szabadrúgást most Matity végezte el, ugyanonnan, ahonnan Lógó az előzőt. Donát nagyszerű csavarása a kapu bal „csücskéről” került a kapu mögé.

A két csapat közötti tudásbeli különbség lassan ugyan, de nyilvánvalóvá vált, végleg átvettük a játék irányítását. Lógó indításával Bajnok lefutotta a teljes védelmet, csak a kapussal állt szemben, de hibázott: lövése a jobb kapufa mellett suhant el.

Schultz Martin elől ígéretes helyzetben mentett Kelle, majd Bohner „csukafejesét” ütötte ki Koletár. Zsolt megszerezte és visszagurított Bajnoknak, lövésébe belevetette magát Vas, kisszöglet következett, Zsók beadására Lógó emelkedett a legmagasabbra és a léc alá fejelt. A játékvezető lest látott, esetleg mást, de a gólt érvénytelenítette.

Lógó lesgólja.

Matity is célba vette a kaput úgy húszról, Koletár szépen védett. Felsőszentivánt lekötötte a védekezés, 10 perces kihagyás után egy gyenge Vas – Ördög akció és Altsheimer távoli lövése jegyezhető fel részükről.

A 76. percben Kárpáti – Szöllősi csere következett, első próbálkozásként mindjárt ott is hagyta Altsheimert, beadásából Zsók a kapust találta el. Szöllősi második beadása már jóval felértékelődött: Lógó átvette és 22 méterről bombagólt lőtt a jobb sarokba (4:2). Nincs kapus, akinek esélye lett volna a hárítására. Bármely televíziónál az első tíz között jegyeznék a hét góljai között, nálunk eldöntötte a mérkőzés sorsát, végleg megölte vendégeink még létező reményeit.

Lógó bombagólja (4-2).

Ilyenkor már jöhetnek a cserék: Matityot Rácz, Bajnokot Berger váltotta. A széleken Bohner és Szöllősi még friss volt, nem futotta ki magát, beadásaik egymást követték. Szöllősit Horváth húzta vissza, Lógó szabadrúgását ezúttal védeni tudta Koletár. Bohnerral nem boldogult Kurtyák, fél perc alatt kétszer tüntette el – a másodikért már sárga lapot kapott. Zsók 17 méteres szabadrúgásából Csordás került helyzetbe, felpattant előtte a labda, így a lehetőség odalett.

Balázsnak futotta erejéből még egy nagy szóló, Rácz becsúszása állította meg. Maradt még Zsókban is, sorban hagyta ott az üldözőit és tökéletes gólhelyzetet dolgozott ki Bergernek. Az ifjú csere nem tudott élni a kivételes lehetőséggel, az ötösről a kapust találta el.

A 88. percben jártunk és Lógó teljesítette a közönség óhaját, megrúgta az ötödiket, de hogy! Úgy vett le egy hosszan előre küldött ívelést, hogy leírni nem tudom, ezt csak látni lehetett! Az átvétellel csúnyán becsapta Altsheimert, a szabaddá vált folyosón könnyen eljutott a 16-osig, onnan már nem jelentett gondot a jobb alsóba bepasszolni (5:2).

Lógó lövi az ötödiket (5-2).

A befejezést hazai részről Bohner és Szöllősi, a vendégeknél Balázs lövése jelentette - mindhárom fölé ment. A végjáték kísértetiesen hasonlított a múlt heti dusnokihoz: ott a 81. percben lőtte Matity a negyediket, most Lógó a nyolcvanadikban. Az ötödiket Matity a 87., Lógó a 88. percben. Sorozatban a negyedik mérkőzésünkön rúgtunk öt gólt, amivel a tabella élére ugrottunk. Kedves Fiúk! Ha lehet, maradjunk ott tartósan!

 

Ifjúsági csapatunknak nem okozott gondot a három pont megszerzése. Erről a Radics testvérpár gondoskodott: József 6 (!) és Szabolcs 1 góljával 7:2-re nyert.

 

Pataki Győző játékvezetőnek nem volt nehéz dolga, osztályzata: 8 pont.

 

Sükösd, 2017. október 3.

Varsányi József

(Fotók: Szerletics Róbert)

 

A MÉRKŐZÉS JEGYZŐKÖNYVE:

http://adatbank.mlsz.hu/match/46/1/16931/8/1251693.html

AZ IFJÚSÁGI MÉRKŐZÉS JEGYZŐKÖNYVE:

http://adatbank.mlsz.hu/match/46/1/17233/8/1270974.html

A FORDULÓ MÉRKŐZÉSEI, TABELLA:

https://adatbank.mlsz.hu/league/46/1/16931/8.html

A FORDULÓ IFJÚSÁGI MÉRKŐZÉSEI, TABELLA:

https://adatbank.mlsz.hu/league/46/1/17233/8.html

 

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó van a webhelyen

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer