Jelenlegi hely

Így láttam én... 2017-11-05 Érsekcsanád-Sükösd 1-3

FELNŐTT: Érsekcsanádi KSKE – Sükösd SC 1:3 (1:1)

2017. november 5. (Érsekcsanád, 250 néző, 15oC, napos idő.)

IFJÚSÁGI: Érsekcsanádi KSKE – Sükösd SC 4:2 (1:2)

Vezette: Nagy Attila László (Szentesi Zoltán, Rabi Zsolt)

 

Érsekcsanád az előző bajnoki évben végig versenyben volt a dobogóért, végül a negyedik helyen végzett. Húsz éves átlag életkorával talán a mezőny legfiatalabb csapata, tele ambícióval, éhesek a sikerre és ezért tesznek is. Bárkivel szemben eséllyel lépnek pályára, amit őszi szereplésükkel is bizonyítottak. Nyolc győzelem (Híd SC, Mélykút, Katymár, Borota, Hajós, Tompa, Szeremle, Hercegszántó), egy döntetlen Nemesnádudvaron és három vereség (Kelebia, Géderlak, Bácsborsód) a 12 forduló mérlege, ami az ötödik helyezésüket jelenti a tabellán.

Komoly veszteséget a gólerős Varga Stefano Kecelre igazolása jelentett, most közvetlenül a mérkőzés előtt külföldre távozott a megyei góllövő listán 17 találatával második helyezett Novotnik Gábor. Ettől függetlenül nagy önbizalommal készültek – egy mögöttem álló hazai szurkoló szerint – az év legnagyobb napjára. Minden áron meg akarták szakítani a négy éve tartó nyeretlenségi sorozatukat.

2013 májusa óta pontot sem tudtak szerezni ellenünk. Utoljára áprilisban találkoztunk és Lógó két góljával nyertünk 2:1-re. Nekünk a második hely megőrzése, a dobogón maradás volt a tét és a presztízs, amely a két csapat létezése óta kiemelt jelentőségű és soha nem csillapodik. A „kistérségi háromszög” vetélkedőjében Nemesnádudvart és Dusnokot már idegenben legyőztük, a sükösdi öröm csak akkor lehet teljes, ha Érsekcsanádról is elhozzuk a három pontot.

Izgalmas futballdélutánt kínált a novemberi napsütés. Kifogástalan talajú pálya és felfokozott hangulat várta a játékosokat. A két „B” közép már az ifjúsági mérkőzés végén hangpróbát tartott, a dobok az első perctől az utolsóig szóltak. Varázslatos hangulatot teremtettek a 300 nézőnek. Eltökéltségük és kitartásuk ritkaság számba megy a futball hazai világában.

A bemelegítésnél kiderült, hogy hiányzik Lógó, edzésen sérült meg hét közben. Ez nagyon rossz hír volt, mert sikerre csak a legjobb összeállításban számíthattunk. A jó hír Szabó Patrik felépülése volt. A múlt heti kezdő csapatunkból kimaradt Tamás és Bajnok.

Az első öt-tíz perc a legtöbb csapatnál (nálunk biztosan) a felméréssel telik. Azt kell kitapogatni, hogy milyen kottából játszik az ellenfél és megtalálni rá a választ. Itt ezzel nem sokat kellett foglalkozni, percek alatt kiderült, hogy Érsekcsanád őszinte futballt játszik és a legrövidebb időn belül előnyt akar szerezni. Nagyon sok futással az ellenfél védővonalát szétzilálni és ebben minden csapatrésznek vállalni kell a maga részét – agresszíven, keményen. Kiss bemutatkozásként mindjárt oda is nyomott egyet Rozsinak, Büte Zsóknak, Taba Hernádynak.

A „szeles” kezdés nálunk nem okozott nagy riadalmat, védőink higgadtan tették a dolgukat és felzárkózott a középpályánk. A Nemes – Hernády akcióból Matity pörgetett a jobb sarok fölé. Ellenfelünk mélységben és szélességben ott volt, ahol labdát lehetett szerezni. Rozsi hibájából ez Kissnek sikerült és Bütét indította, Csordás csak egy sárga lap árán tudta megállítani. Szarka szabadrúgása nem okozott gondot, Rozsi hosszan indította Hernádyt – jónak látszott, de a kapus jól reagált.

Taba bemutatkozásként odaszúrt Hernádynak.

A hazai kezdő lerohanás a Kiss – Mucsi cserével és Szarka rosszul eltalált lövésével lecsengett, átvettük a játék irányítását, a saját játékunkra figyeltünk. A jobb oldalunk kezdeményezett, a Zsók – Molnár adogatásból Schultz Máté mehetett tovább, passzából Matity lőtt, de Gergityet találta telibe.

Molnár megelőzi Bütét.

A másik oldalon Kárpáti addig kevert, míg Neszvecskó elütötte. Rozsi szabadrúgását Zsók vette át és tette Nemes elé. Robi lövése kijött a kapusról, Kovács Robié Neszvecskóról pattant Hernády elé, ő is a védőt találta el.

Eddigi legnagyobb lehetőségünk maradt ki, de támadásban maradtunk. A Kárpáti – Nemes kombináció Novotnik Bencében akadt el, Kovács elől mentettek oldalra. Schultz Máté lőtt a bal kapufa mellé. Máté ismételhetett volna, de Szarka felborította.

Érsekcsanád erejét egyre inkább a védekezés kötötte le, eddig jól zártak. Támadásaik megritkultak, erejük nem közelítette az első negyed órában látottakét. Büte lesen ragadt, Csordás jó ütemben szerelte Töttöst.

Feljebb lépett a védelmünk, pontosabban játszottunk. Zsók nagy labdát küldött Hernádynak, kinek jó beadását Kárpáti nem vehette át, a 16-oson belül elgázolták. Gólunk mégis benne volt a levegőben, de 28 percig váratott magára.

Zsók, a karmester.

A félpályáról kapott indítással Kovács Robi irányt vett a kapura. Taba a 16-ostól alig fél méterre felrúgta, a bal oldalon. Ez Matity számára az ideális hely, s mint már annyiszor, most is kihasználta. Mesteri szabadrúgása a bal felsőben kötött ki (0:1).

Matity mesteri szabadrúgása a bal felsőben kötött ki (0-1).

A vezetés idegnyugtató hatásával szőttük tovább a támadásainkat. Matity eddig is sokat tett, de gólja után látható élvezettel uralta a labdát, ám nyugodtan leírható, hogy a pályát is. Nagyon ízlett neki az egykoron „hátravont középcsatári” szerep. Megtalálható volt az előkészítéseknél és a befejezéseknél egyaránt.

Partnerek voltak a társak is: Kárpátit Neszvecskó, Nemest Novotnik Ferenc, Hernádyt Taba szerelte. Rozsi is kapu közelbe került, őt Novotnik Bence nem engedte tovább. Szabadrúgását Hernády átvette, és a már gólnak látszó lövését Farkas kiváló reflexszel hárítani tudta. Az újabb Nemes – Hernády labdaváltásból Hernády lövése fölé ment.

Nemes indítja Hernádyt.

Tíz perces erős nyomásunk után visszavettünk az iramból és ezt kihasználta ellenfelünk. Töttös jó passzát Könyves eltörte, Szarkát becsúszva szerelte Schultz Máté. A gyors Taba – Gergity – Szarka akció Könyves rossz beadásán halt el. Szarka lövését hárította Gajári. Ezek a megmozdulások foglalkoztatták ugyan a védelmünket, de egyikben sem volt benne a gól. Sokat nem kellett rá várni.

A 41. percben Gajári kidobott labdáját Zsók átvette, passz helyett tolt egyet rajta, ez a gyors Szarkának elég volt ahhoz, hogy ütközés közben megszerezze. Zsók a földön maradt és várta a sípszót, ami elmaradt. Szarka átívelte a védőinken, Büte pedig 17 méterről beemelte (1:1).

A félidőig hátralévő néhány percben mindkét csapat összekapta még magát. Taba kiharcolt magának egy sárga lapot, Matity passzából Schultz Máté eltalálta a bal kapufát. Szarka lőtt jó helyzetből a bal sarok mellé.

Fölényünket nem tudtuk újabb gólokra váltani, a döntés a második félidőre maradt, amelynek első perce nem kis aggodalomra adott okot. Partdobás után Novotnik Ferenc került ziccerbe, lövését Gajári egészen kiváló helyezkedéssel, lábbal mentette. Ha bemegy, ez a meccs egy másik forgatókönyv szerint folytatódik. Arra viszont jó volt, hogy ismét támadásba lendüljünk.

A Rozsi – Kárpáti kombinációból egy szögletig jutottunk, gyengére sikeredett. Szarka egy pillanat alatt még ki tudott lépni, beadását Csordás kapásból küldte vissza Matityig. Donát bombaerős lövését Taba fejelte szögletre. Ebből Hernády került jó helyzetbe, Novotnik Bence éberségének köszönhető, hogy nem fejezhette be.

Az 52. percben Zsók edző Nemes – Bajnok cseréről döntött és Noel nem egészen két percen belül meghálálta. Matity egy osztályon felüli csellel elküldött három védőt és Kovács Robihoz passzolt, ő tovább a jobb oldalon érkező Kárpátihoz. Pontos beadására Bajnok érkezett és első labdaérintéséből megszerezte a vezetést (1:2). Döntő és nagyon fontos találat volt!

Bajnok első labdaérintésével megszerezte a vezetést (1-2).

Új erővel és hittel folytattuk. Bajnok nagyon befűzte Neszvecskót, Rozsi szabadrúgásából Kárpáti fejelhetett, Farkas a helyén volt. Schultz Máté indult lendülettel, passza jól érkezett Kárpáti elé, az átadásából Hernády emelt alig fölé. A következő támadásunkat Matity fejezte be, a jobb alsó sarokba tartó lövését Farkas bravúrosan tornázta ki.

Észrevehetően fogyott az átütő erő az érsekcsanádi támadásokból és egyre több volt a hiba a játékukban, a túlzott akarás a szervezettség rovására ment. A 69. percben ezt is kihasználtuk. Molnárnak a fennragadt védelmük mögé ívelt labdáját Neszvecskó nem tudta lekezelni. Kárpáti a sarkában volt és a bajlódó védő lábáról leszedte a labdát. Lépéselőnybe került és a kapujából kilépő Farkas mellett biztosan lőtt a hálóba (1:3).

Kacsa Neszvecskó lábáról leszedte a labdát, és a kapuig meg sem állt (1-3).

Zsók elegendőnek látta az előnyt és a hátralévő húsz percre Matity helyett Szabó Patrikot hozta be. Az átszerveződés pillanatait most is kihasználta ellenfelünk. A Gergity – Szarka – Novotnik akcióból Gajári bravúrjának köszönhetően nem kaptunk gólt.

Gajári bravúrja nagyon kellett.

Válaszul Kárpáti szólója Tabán akadt fel (kezet is ért), Schultz Máté fejese suhant el a léc felett, Bajnok príma beadására nem érkezett senki. Ezek még esetleges lehetőségek voltak, de a következő két percben előbb Hernády, majd Szabó Patrik hagyott ki 100%-os helyzetet. Mindketten a kapust találták el az ötösön belülről.

Gajári végig megbízhatóan védett.

A 77. percben Kárpáti – Szöllősi csere következett. Kacsa a végsőkig kifutotta magát, a friss Szöllősi könnyen otthagyta Könyvest, az üres folyosón vitatható bírói ítélet állította meg. A 79. percben Hernády helyett Schultz Martin is lehetőséget kapott, s azonnal ígéretes helyzetbe hozta Szöllősi. Nem figyeltek kellően és a hazaiak leggyorsabb embere, Szarka még keresztezni tudott.

A Hernády - Kárpáti párossal sok gondja volt az érsekcsanádi védelemnek.

A cseréinkkel felpörgetett végjátékban elpazaroltunk még két „százas” lehetőséget: a Szöllősi – Schultz Martin akciót követő szögletből Szabó Patrik egy méterről a kapust, az ötösről Szöllősi Novotnik Bencét találta el.

A 84. percben jött az utolsó cserénk, Schultz Máté helyett Rácz. Hazai részről még két támadásra tellett, az elsőt Molnár, a másodikat Rácz állította meg. Nálunk Rozsi kivágott még egy sprintet, beadása Neszvecskóról került szögletre. A Zsók – Bajnok akció befejezéséről Szabó Patrik késett le. Szöllősi jó lövése zárta a mérkőzést, amit Farkas biztosan fogott.

Szabó Patriknak nem sikerült bevenni az érsekcsanádi kaput.

Aztán jött a sípszó, a sükösdi közönség önfeledt ünneplése közben a „B” közép újra és újra visszahívta a csapatot. Megérdemelték! Nemesnádudvar és Dusnok után megvan a harmadik, a sükösdi léleknek legfontosabb trófea is.

A mérkőzés után ünnepel a „B” közép.

 

Ifjúsági csapatunk ötven percig versenyben volt a jobb erőkből álló ellenfelével, aztán látványosan szétesett, és 4:2-re kikapott. Góljainkat Radics József szerezte.

 

Nagy Attila László játékvezető szokatlan felfogásban vezette a mérkőzést, működéséről nagyon megoszlanak a vélemények. Osztályzata: 6 pont.

Nagy Attila szokatlan felfogásban vezette a mérkőzést.

 

Sükösd, 2017. november 7.

Varsányi József

(Fotók: Kovács Kinga)

 

A MÉRKŐZÉS JEGYZŐKÖNYVE:

http://adatbank.mlsz.hu/match/46/1/16931/13/1251737.html

AZ IFJÚSÁGI MÉRKŐZÉS JEGYZŐKÖNYVE:

http://adatbank.mlsz.hu/match/46/1/17233/13/1271018.html

A FORDULÓ MÉRKŐZÉSEI, TABELLA:

https://adatbank.mlsz.hu/league/46/1/16931/13.html

A FORDULÓ IFJÚSÁGI MÉRKŐZÉSEI, TABELLA:

https://adatbank.mlsz.hu/league/46/1/17233/13.html

 

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó van a webhelyen

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer