Jelenlegi hely

Így láttam én... 2017-11-12 Sükösd-Géderlak 2-0

FELNŐTT: Sükösd SC – Géderlaki KSE 2:0 (1:0)

2017. november 12. (Sükösd, 550 néző, 14oC, borús idő.)

IFJÚSÁGI: Sükösd SC – Géderlaki KSE 5:1 (1:1)

Vezette: Katona Balázs (Ézsiás Gábor József, Herceg Tamás)

 

2001 áprilisában még Sükösdi MEDOSZ néven találkoztunk utoljára Géderlakkal. Otthonunkban nyertünk 5:1-re, ezzel hozzásegítettük őket a kieséshez. A 2001-2002-es bajnokságot már a megyei III. osztályban kezdték és eltöltöttek ott tizenöt évet – hol a megye nyugati, hol a déli csoportjában. Közben kilencszer nyertek bajnokságot, feljebb nem léphettek, mert az alig ezer lélekszámú község nem tudott ifjúsági csapatot kiállítani.

Az utóbbi hat évben egyszer voltak másodikak, 2014-től elképesztő eredményekkel elsők. A párját ritkító szériát érdemes feljegyezni:

2014-15: 33 győzelem, 1 döntetlen, 127:11-es gólkülönbség;

2015-16: 30 győzelem, 100%-os teljesítmény, 170:12-es gólkülönbség;

2016-17: 21 győzelem, 1 döntetlen, 123:12-es gólkülönbség.

Utoljára 2013 október 6-án kaptak ki a III. osztályban, Solton. Imponáló fölénnyel, menetrend szerint nyerték meg a tavalyi bajnokságot is és végre megoldották az ifjúsági csapat indítását, így jogot nyertek a megyei II. osztályba való indulásra.

2015 óta játékos-edzőként a komoly NB I-es múlttal bíró Salamon Miklós (Dunaferr, Paks, Győr) irányítja a csapatot, aki 2000-ben az év játékosa volt. Most, hogy felkerültek a II. osztályba, tovább erősítették az eddig is sikerekben lubickoló gárdát – Bajáról, Kalocsáról, Dunaföldvárról, Hartáról és Tamásiból. A 17-es keretükből 16-an szerepeltek már a megyei első osztályban, vagy feljebb. Csak érdekesség, hogy Kovács János az egyetlen géderlaki, ennek nem tulajdonítanak jelentőséget, nagyon büszkék a csapatukra, okkal.

A megyei II-ben is folytatták menetelésüket, ontották a gólokat (Nemesnádudvarnak hat, Kelebiának öt, Mélykútnak négy, Érsekcsanádnak négy, Katymárnak négy). A nyolcadik fordulóban Borota állította meg őket, 3:2-re nyert, négy év után elszenvedték első vereségüket, egy alkalomra megszakadt a sikersorozat, de folytatódott, Hajósnak hetet, Tompának hatot, Szeremlének tízet, Hercegszántónak hetet rúgtak.

A mi Mélykút elleni döntetlenünk után újra átvették a vezetést a tabellán, két ponttal előttünk (36, illetve 34 pont). Miután Érsekcsanádon rangadót nyertünk, versenyben maradtunk első helyünk visszaszerzéséért. Nagy híre ment ennek a csapatnak a megyében, a Petőfi Népe előzetesében „szuperrangadónak” minősítette a találkozót. Sokan voltak rá kíváncsiak (550 néző), mire megyünk a borotai botlásuk után ismét megállíthatatlannak látszó sikercsapattal.

A képen szöveg, elektronika látható</p>
<p>Automatikusan generált leírás

Az előjelek nem voltak kedvezőek, Lógó felépülésére úgy látszik, már tavaszig várni kell, hiányzott Hernády, Szabó Patrik és Bohner. Az összeállításban Zsók edző váratlan húzással szolgált: az évek óta védősorban játszó Tamást vitte előre, később kiderült, hogy miért.

Alapvetés volt az eligazításnál, hogy a technikailag képzett, gyors és gólképes (Kohány Gábor 25 találatával vezeti a góllövő listát) támadókat már a félpályán állítsuk meg, állandó felügyelet mellett, ne játszhassák azt, amit tudnak. A széleken Bajnok és Kárpáti révén keressük a lehetőséget, a zárt, középpályán is megerősített védekezésünk mellett támadjunk.

Ezt a feladatot nem Rozsi kapta, a védősorból mégis ő lépett fel elsőnek. A félvonalról indult a bal oldalon és szokásától eltérően nem a beadást választotta: belépett a két védő között szabadon hagyott területre és a 16-osról nagy gólt lőtt a bal felső sarokba (1:0).

Rozsi a 4. percben lövésre lendítette a lábát...

... a labda a bal felső sarokban (1-0)!

A lélekölő korai, 4. percben szerzett gólunk egyértelműen megfogta a vendégeket. Az arcok arról árulkodtak, hogy erről nem volt szó, és ebből kilábalni igazán a következő 86 percben sem tudtak. A játék szépségének nem kedvezett, hogy ugyanazt a pozíciót vették fel, mint Sükösd. A két csapat a kapujától 25-25 méterre felállt véget nem érő mezőnyjátékba kezdett és arra ügyelt, hogy az ellenfél ne jusson kapu közelbe.

A harc a középpályán folyt, az ütközéseket Schultz Máté, Tamás és Matity vállalta fel. Ugyanazok a jelenetek ismétlődtek, Zsók a tengelyből irányított és nagyon sokat vállalt, ezzel támadásban többet nyújtottunk, úgy, hogy védő munkáját is kifogástalanul ellátta. Kovács R. és Matity Bajnokot és Kárpátit kereste. Noelnek a 190 cm-en felüli Salamonnal kellett felvenni a harcot, Kacsának hol Naggyal, hol Mazánnal.

Az első negyed órában részünkről egy Kovács Robi – Bajnok, Zsók – Kárpáti és Bajnok Rozsi akció révén jutottunk a kapu közelébe. Az utóbbinál Suhajda akasztotta a feltűnően aktív Rozsit, szabadrúgása fölé ment.

Ellenfelünk Nagy – Balogh – Kohány Balázs révén kísérletezett, igazi veszélyt mégis Kovács János cselsorozata jelentett, amit Schultz Máté bravúros becsúszással állított meg.

Schultz Máté nehéz helyzetben szerelte Kovács Jánost.

Matity fejesét fogta Varga.

Molnár is felmerészkedett, beadását Tamás lekéste. Bajnok elől Papp tisztázott szögletre. Kirúgás lett a vége, a labda elhagyta volna az oldalvonalat, Molnár meg akarta menteni és nagy igyekezetében ellenfélhez passzolt. A hibából Kohány Gábor került helyzetbe, a darázsfészekből Rozsi hozta ki a labdát, nagyon kellett!

Rozsi harcban Kohány Gáborral.

A lehetőség percekre felhozta Géderlakot, Matity lerántotta (feleslegesen) Kohány Balázst (sárga lap), majd Kohány Gábort szerelte a legjobb ütemben Csordás. Zsók feldöntötte Mazánt, figyelmeztetéssel megúszta. Az oda-vissza tüskék folytatódtak, Zsókot Nagy Márk döntötte le. Sárga ez is!

Zsók lendületben, Nagy Márk a nyomában.

Csillapodtak a kedélyek, elkezdtük járatni a labdát, majd gyorsítottunk. Kovács Robi labdája találta ígéretes helyzetben Bajnokot, Papp megelőzte, Rozsi ívelése nem ért célba. Schultz Máté indításával Kárpáti iramodott meg, Salamon tisztán (elegánsan) szerelte. Csordás kényes helyzetben – legalább ilyen szinten őt, szögletre. Ebből Suhajda fejelhetett, Gajári fogta. Jellemző, hogy a 29. percben ért először labdához.

Suhajda fejese a 29. percben.

Két perc múlva Kovács János már próbára tette képességeit: közeli jobb sarokba tartó lövését tolta szögletre. Igyekeztünk a leggyorsabban válaszolni. Jó labdakihozatal után Mazán Rozsit, Balogh Schultz Mátét tüntette el. Válaszként a 35. percben Zsók is begyűjtötte sárgáját.

A két főszereplő, Zsók és Salamon.

A félidőig hátralévő 10 percben tudatosan lassítottuk a játékot, egyetlen szempont volt a lényeges: ne kapjunk gólt! Hogy ez bejött, Gajári két bravúrjának köszönhetjük. Először Rozsos átverekedte magát Molnáron, lövését még kötelező volt védeni. Másodszor Kohány Gábor hat méterről leadott jobb sarokba tartó lövését fogta, úgy, hogy ki sem ejtette. Ez már bravúr volt a javából!

Gajári bravúrja sokat jelentett, Kohány Gábor 6 méteres lövését hárította.

A félidő elképzeléseinknek megfelelően alakult, de a java még hátra volt.

Ahogy a jegyzeteimet nézem, a második félidőben ugyanaz történt, ami az elsőben. Még mindig tartott egymástól a két csapat, ezért eredeti elképzelésén nem változtatott. A mi esetünkben ez rendben is volt, egy góllal ugyan, de mégis csak vezettünk. Mindenki arra számított, hogy Géderlak – az eddigiekhez képest – húz valami újat, ha nyerni akar. Ennek semmi jelét nem láttuk.

Kacsának túl nagy feladatot jelentett Salamon átjátszása.

Továbbra is maradt a zárt (túlbiztosított) védekezés, egymás gyűrése a pálya közepén, s valahogy hibára kényszeríteni a másikat, aztán majd lesz valahogy. Nézői, különösen semleges nézői szempontból ez nem a legjobb ajánlat. Nekünk viszont ez volt az eszköz, ami a célt szentesítheti. Schultz Máté mindjárt élt is vele, kihasználta a testi erejét Kohány Balázzsal szemben. Szépséghibája egy sárga lap.

Lassan ugyan, de javult a passzpontosságunk, ami mezőnyfölényt hozott. Ez működött a középpályán, még az oldalakon is, de a jó befejezésre még várni kellett. Molnár jött fel a jobb oldalon, Tamás folytatta, beadását Salamon fejelte ki. A másik oldalon Rozsi ívelését Varga húzta le. Kovács Robi elől kockázatos kifutással mentett a kapus. Tamás lövésébe beleért Nagy, Bajnok szögletét Mazán vágta ki. Molnár beadásából Kárpáti lőtt fölé.

Aztán – nem először – rövid altatásba kezdtünk, amit nyomban ki is használt ellenfelünk. Zsók szerelte Mazánt, Csordás odalépett Kohány Gábornak, ez is sárga, sajnos az ötödik. Rozsos szabadrúgása kijött a sorfalról, Suhajda ismételhetett, lövése mellément.

Zsók az utolsó pillanatban ment Mazán elől.

Az öt-hat perces nyomás ezzel még nem ért véget, Suhajdát Kovács Robi, Kohány Balázst Matity szerelte szabálytalanul. Az utóbbi 25 méteres szabadrúgását védte biztosan Gajári.

Gajári újabb bravúrja, Kohány Gábor közeli lövését nyomja ki.

A lendület alábbhagyott és mi következtünk. Tamás passzával Bajnok robogott, Suhajda elkaszálta. A síp nem szólt, de szögletet rúghattunk, ebből Rozsos révén Géderlak jött ki jobban, de Tamás megállította.

A 64. percben Bajnok kapott egy alig elérhető indítást – közel a jobb oldali sarokzászlóhoz. Salamon jött ki rá, Noel kivárta a megfelelő ütemet és zsebkendőnyi területen átjátszotta. Élesen belőtt labdáját a kapus saját védőjére ütötte, Tamás pedig estében a hálóba nyomta (2:0). Fellélegeztünk, mert ez már valami!

Bajnok élesen belőtt labdáját a kapus még kiütötte...

... Tamás pedig a jobb sarokba nyomta (2-0)!

Könnyű keresztadogatással élveztük az előnyt és múlattuk az időt. Ebből Kovács Robi nagy labdájával Bajnok robbantott, megvolt az előnye, de nem merte vállalni az ütközést a kapussal. A harmadik a lábában volt! A következő két – talán legformásabb – támadásunk lesen akadt el. Mindkétszer Kacsa lógott be.

Tamás passzát várta Bajnok, de közbelépett Papp.

A 70-75. perc táján érzékelték először vendégeink, hogy itt és ma ki is lehet kapni, nincsenek hozzászokva. Mi pedig azt, hogy ez a meccs már a miénk, és ehhez igazítottuk a további játékunkat. Összezártunk, de a kontrákról nem mondtunk le. Bajnok átadását Tamás húszról küldte a bal felső sarokba, Varga a „pipából” kaparta ki. Parádés kapusteljesítmény volt!

A 80. percben Tamás – Nemes cserével folytattuk. Bajnok, Nemes és Kárpáti gyorsaságától tartottak, övéké volt a front elől, hátul védőink Zsókkal az élen egymást múlták felül. Schultz Máté Baloghot, Rozsi Mazánt, Csordás Kovács Jánost állította meg, Matity egyszer, Zsók kétszer szerelte megoldhatatlannak látszó helyzetben Kohány Gábort. Mindezt kiegészítette Gajári két egészen kiváló közbeavatkozása.

Ezúttal is jól zárt a sükösdi védelem.

Az elszánt és eredményes védekezésben, a 86. percben volt még egy Schultz Máté – Rácz, illetve a 92. percben Kárpáti – Forgács csere. Vendégeink egy nagyon veszélyes Kohány Gábor fejessel, és két gyenge Balogh lövéssel zárták a rangadót.

Csordás mentett Kovács elől.

Kovács János nem hitte el...

Gajári Suhajdát előzte meg.

A sípszó után ismét nagy ovációval köszöntötte csapatunkat a hazai közönség. Újra az élen vagyunk, kalap le a fiúk előtt, de ez a győzelem akkor ér igazán sokat, ha vasárnap Borotáról is elhozzuk a három pontot.

A képen szöveg, újság látható</p>
<p>Automatikusan generált leírás

 

Ifjúsági csapatunk 1:1-es félidő után Ruff Lénárd három és Radics József két góljával 5:1-re nyert.

 

Katona Balázs játékvezető osztályzata: 8 pont.

 

Sükösd, 2017. november 13.

Varsányi József

(Fotók: Szerletics Róbert)

 

A MÉRKŐZÉS JEGYZŐKÖNYVE:

http://adatbank.mlsz.hu/match/46/1/16931/14/1251744.html

AZ IFJÚSÁGI MÉRKŐZÉS JEGYZŐKÖNYVE:

http://adatbank.mlsz.hu/match/46/1/17233/14/1271025.html

A FORDULÓ MÉRKŐZÉSEI, TABELLA:

https://adatbank.mlsz.hu/league/46/1/16931/14.html

A FORDULÓ IFJÚSÁGI MÉRKŐZÉSEI, TABELLA:

https://adatbank.mlsz.hu/league/46/1/17233/14.html

 

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó van a webhelyen

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer