Jelenlegi hely

Így láttam én... 2018-04-14 Felsőszentiván-Sükösd 2-5

FELNŐTT: Felsőszentiváni SK - Sükösd SC 2:5 (1:1)

2018. április 14. (Felsőszentiván, 180 néző, 24oC, napsütés, 180 néző.)

IFJÚSÁGI: Felsőszentiváni SK - Sükösd SC 1:4 (0:1)

Vezette: Tóth Sándor (Papp Gergely, Bánóczky Csaba)

 

Felsőszentiván ősszel nyolc pontot gyűjtött és az utolsó előttiként zárta a szezont. A 10. fordulóban szerezte első győzelmét otthon Katymár ellen (3:1), ami törlésre került. A 13.-ban a másodikat, Nagybaracskán nyert 3:0-ra. A két győzelem mellett két döntetlenre tellett (Tompán 2:2, otthon Szeremle ellen 1:1). Tizenegyszer hagyták el vereséggel a pályát, amelyek közül a hazai 0:5 volt a legsúlyosabb Mélykút ellen, amit a sükösdi 5:2 és a bácsborsódi 4:1 követett. Jellemző, hogy négyszer kaptak ki 1 és négyszer 2 góllal, ami a küzdeni tudásukat dicséri. Árulkodó viszont, hogy rendre a második félidőben maradtak alul.

Játékosállományukból a tél folyamán Bácsbokodra távozott Kovács Előd, Katymárról Mojzes Zoltánt és Patocskai Zsoltot, Csávolyról László Krisztiánt, Bácsbokodról Busa Bálintot igazolták – annak reményében, hogy feljebb lépnek a veszélyes zónából.

Hajóson vették a tavaszi rajtot 2:2-es döntetlennel, majd 3:1-re nyertek Tompa ellen otthon. A szeremlei 2:0-ás vereségük még elmegy, de az otthoni 0:6 Bácsborsódtól minden eddigit felülmúlt. Hercegszántón aztán rendezték soraikat, 1:1-es döntetlennel tértek haza. Így két győzelemmel, négy döntetlennel, tizenhárom vereséggel és 10 pontjukkal a 14. helyen vártak bennünket, ahová szívesen utazunk, nincsenek rossz emlékeink.

2007 augusztus 22-e óta 21 találkozón egyszer tudtak nyerni ellenünk, akkor is Sükösdön. A mezőnyben nincs még egy csapat, akivel szemben ilyen kedvező mérleget tudnánk felmutatni. Első helyünk és a tavaszi teljesítményünk (3 győzelem, 1 döntetlen) alapján a három pont megszerzésére reális esélyünk volt. Azt viszont senki sem hihette, hogy ezt ajándékba kapjuk, még akkor sem, ha Kövesdi edző három meghatározó játékosuk hiányáról panaszkodott.

Nálunk Matity mellett Tallér is feliratkozott a sérültek listájára, így Rozsi került vissza megszokott helyére, a balhátvéd posztjára. Zsók irányítóként dirigálta csapatát, Nemes most a jobb, Kárpáti a bal oldalon kezdett.

Tóth Sándor játékvezető felvezeti a csapatokat.

Tóth játékvezető sípjelére útjára indulhatott a labda. A kérdés az volt, hogy mire megyünk az elején. Gyakori, hogy ellenfeleink – főleg hazai pályán – az első öt – tíz percben letámadással próbálják meglepni védőinket. Ősszel Sükösdön ez bejött: Kovács Előd a 3. percben vezetést szerzett. Most is ezzel kísérleteztek, Kurtyák révén már az első percben szöglethez jutottak, Lakatosra Tamásnak kellett kilépnie, Vast Csordás szerelte. Az energikus nyitás ezúttal nem járt eredménnyel, gyorsan vissza is húzódtak a félvonal mögé.

Mi következtünk és a kezdeményezést ki sem engedtük a kezünkből. A támadásépítés minden variációját kipróbáltuk és helyzetek sorát dolgoztuk ki. Először Lógó hozta ígéretes helyzetbe Szabó Patrikot, Busa állta útját. Rozsi szabadrúgásából Lógó fejelt, a kapus fogta. Tíz perc alatt kiderült, hogy a hazai védelem bal oldala sebezhető, Nemes lényegesen gyorsabb ellenfelénél. Egy perc alatt kétszer vehette volna be Szöllősi kapuját, először fölé, másodszor mellé lőtt.

Szélső hátvédeink akadály nélkül járhattak fel, segítették a támadásokat. A Molnár – Zsók akcióból Kárpáti az ötösről emelt 100%-os helyzetben fölé. Nemes beadását Kovács Robi tíz méterről lőtte emberbe, a szögletből Rozsi ezt kétszer egymás után megismételte. Viszonylag könnyen jutottunk a kapujuk közelébe, de középen jól zárt a védelem, nagy volt a létszámfölényük a 16-os táján. Lógó 30 méteres átlövéssel próbálkozott, eredménytelenül.

Folyamatos nyomásunkból Busa szabadult ki először, indítását Kurtyák az alapvonalon túlra fejelte – tulajdonképpen felmentette a kapunkat. Mojzes kísérletét Molnár, Lászlóét Csordás blokkolta, különösebb veszély nélkül.

Elmúlt negyed óra, és kihagytunk három-négy helyzetet. Ugyanaz történt a következő 10 percben is: Molnár beadása a felső kapufáról Kárpáti elé pattant, az ötösről neki is sikerült egy védőt eltalálni. A tékozlást egy percen belül megismételte, Lógó gólpasszát három méterről fölé emelte. A hazaiak erejét lekötötte a védekezés, Horváthnak ugyan sikerült kiugrania, de Csordás egy az egyben remek ütemben szerelni tudta. Ha hibázik, baj van!

Nem tehettünk mást, folytattuk támadásainkat. Szabó Patrik visszagurításából Lógó lőtt 25-ről fölé. A Tamás – Zsók akció végén Csordás beadását az ötösön mentette Altsheimer. Kovács Robi jól eltalált életerős lövése alig ment mellé.

Kovács Robi életerős lövése alig ment mellé.

A teljes hazai csapat visszazárt, szívós és eddig eredményes védekezésüket a 25. percben sikerült megtörni: Csordás felívelését a kapus Zsók vállára ütötte, onnan került Szabó Patrik elé, aki egy méterről a kapuba terelte (0:1).

Szabó Patrik közelről megszerzi  a vezetést (0-1).

Szabó Patrik a múlt heti kapufák után végre betalált.

A gól nem törte meg a hazaiakat, feladták „bunker” állásukat és bátran támadásba kezdtek. Tamás először Horváth elől keresztezett, majd Szabóval közösen Lakatos elől mentett. Kiegyenlítetté vált a játék, Kurtyák a 38. percben szabadrúgásból találta el először a kapunkat, Szabados lábbal védett.

Részünkről Rozsi indult jól, Répási akasztotta meg, Lógó tálalt Csordás elé, aki 25-ről lőtt fölé. Formás Lógó – Nemes adogatás után Zsolt lövését Szöllősi kitornázta. Rozsi beadását Altsheimer majdnem a „pipába” nyomta, a szögletre Lógó emelkedett legmagasabbra és a kapus kezébe fejelt.

Lógó fejesét itt  még megfogta Szöllősi.

Tömegjelenet a hazai kapu előtt.

A megnyugtató második gól sehogy sem jött össze. Tettük-vettük a labdát a középpályán, belenyugodni látszott a csapat, hogy ez a meccs márpedig ilyen. Rúgtunk még két szögletet, Rozsit elütötte Horváth, megkapta érte a sárga lapját és vártuk a félidőt. De volt még 4 perc, amit Felsőszentiván nem hagyott kihasználatlanul.

Kurtyák beadását Szabados még simán leszedte, Lógó érte be Horváthot, Vas Grigorét Tamás és Csordás közös erővel vitte földre – közel a szögletzászlóhoz. A sértett szabadrúgására Kovács Robitól fél fejjel magasabbra emelkedett László és a hosszú sarokba bólintott (1:1). Csordás reklamálásért kiérdemelt még egy sárga lapot és szólt a félidő végét jelentő sípszó.

Mint mindig, a kihagyott helyzetekért büntet a futball, szám szerint egyenlőnek mérte az első és 14. helyezettet. Játékban megvolt a különbség, de ezt nem díjazzák. Félni a látottak alapján azért nagyon nem kellett.

Jókor jött az egyenlítés a hazaiaknak, egy Kurtyák – Féth cserével ugyanolyan önbizalommal vágtak neki a második félidőnek, mint az elsőnek. Kezdődött minden elölről, de az ötpercnyi fellángolás merőben mást hozott, mint az első félidőben.

Zsók a bajban mindig hátára veszi a csapatot. Ellenállhatatlanul jött fel a támadó harmadba és a baloldalon Kárpátit játszotta meg. Kacsa egy támadó mozdulattal megtévesztette védőjét, visszagurításából Zsók 24 méterről bombagólt ragasztott a bal felső sarokba (1:2).

Zsók József a bajban hátára vette a csapatot.

Zsók bombagóljával ismét vezetünk (1-2).

Elnémult az eddig hangos hazai szurkolótábor, játékosai arcára kiült a döbbenet. Mi pedig tudtuk, hogy időben érkezett és lesz folytatása. Ennek megfelelően egy higgadtabb, átgondoltabb szakaszába léptünk a mérkőzésnek – úgy, hogy az iramot mi diktáltuk. Bejátszottuk a szabad tereket mindkét oldalon. Ha védőik kiléptek, azonnal létszám fölényt hozott a középpályánkon – ott a második hullámban mindig veszélyes lehetett Lógó és Kovács, Molnár és Rozsi felfutásaival egyre több gondot okoztak.

Egy ifjú sükösdi szurkoló.

Zsók kiszámíthatatlan helyzetváltoztatásait nem tudták követni. Az 58. percben sem tudták megállítani, miután két védőt maga után hagyott – kivárt, amíg Nemes felért a teljesen üres jobb oldalon. Pontos beadását Lógó Pazar fejessel küldte a jobb felsőbe (1:3). Sikeres akció szép befejezéssel!

Lógó remek fejesgóljával már 1-3.

Ez már komoly zavart okozott a hazaiaknál, nálunk meg doppingként hatott. Mojzes – Ozvald cserével próbáltak javítani a helyzetükön, de kilátásaik velük sem javultak. Felpörgött a játékunk, Szabó Patrik és Kárpáti egy perc alatt háromszor ragadt lesen – úgy, hogy szabad volt az út előttük.

Maradt a másik megoldás: Lógó mértani pontossággal ívelt Kovács Robi elé az ötösre, aki egy gólt érő lövés helyett addig bíbelődött, míg Féth leszedte lábáról a labdát. A legkorrektebb számolás mellett is ez volt a hatodik kihagyott helyzetünk.

Nemes gyors volt, de ezt nem érhette el.

Folyamatos nyomás alatt tartottuk a hazai kaput, s a 61. percben javítottuk az előző hibát. Zsók indítását Lógó kitette a jobb oldalon robogó Nemesnek, beadását Kárpáti három védő gyűrűjéből pörgette a jobb sarokba (1:4).

Kárpáti gólja a negyedik.

Ez már a töréspróbát jelentette Felsőszentivánnak, nálunk pedig jöhettek a cserék: Csordás helyett Rácz, Lógó helyett Schultz Martin folytatta. Két eredménytelen szögletünk után Busa és Vas akcióját Zsók szabálytalanul állította meg. Vas szabadrúgása visszajött a sorfalról, ismételhetett, de lövése magasan fölé ment. László is megpróbálta, ő 25-ről lőtt nagy erővel mellé. Vas aztán eltalálta a kaput, Szabados ezúttal is lábbal mentett. A háromból legalább egy szépítési lehetőség volt.

Felsőszentivánnál szemmel láthatóan fogyóban volt az erő, teljes védekezésre álltak be, de nem tudták kihúzni újabb gól nélkül. Rozsi jobb oldali szöglete átszállt a teljes védősor felett, Schultz Martint üresen hagyták, így remek fejessel növelte előnyünket (1:5).

Schultz Martin most is hasznos csere volt, ötödik gólunkat szerezte.

A három pont sorsa végleg eldőlt, mégis teljes csapattal támadtunk, védősorunk folyamatosan a felező vonalon túl tartózkodott, szellősen védekeztünk. A 79. percben egy eltévedt passzunkkal Busa kilépett, Tamás nem érte be, Lászlóhoz továbbított, aki a felpattant labdát a legjobb ütemben emelte Szabados fölött a hálóba (2:5).

László Krisztián (17-essel) jó igazolás volt, 2 gólt szerzett.

Az utolsó 10 percet újabb cserékkel folytattuk: Nemes helyett Berger, Molnár helyett Hornyák jött be. Zsók, Berger, Rozsi került még kapu közelbe, a másik oldalon Féth és Lakatos, de érdemi esemény már nem történt, maradt a 2:5.

Ami az első félidő 45 perce alatt nem sikerült, ahhoz a másodikban elég volt 28. Négy mérkőzésen nem kaptunk gólt, most sikerült összehozni kettőt. Legyen ez szépséghiba, a végeredménnyel nem lennék boldogtalan vasárnap sem. Csak megemlítem, hogy az a Nemesnádudvar jön, aki egy félidő alatt hetet rúgott Hercegszántónak…

 

Ifjúsági csapatunk 4:1-re nyert. Góljainkból Pintye Krisztián hármat, Radics József egyet szerzett.

 

Tóth Sándor játékvezető osztályzata: 8 pont.

 

Sükösd, 2018. április 16.

Varsányi József

(Fotók: Nemes Rita)

 

A MÉRKŐZÉS JEGYZŐKÖNYVE:

http://adatbank.mlsz.hu/match/46/1/16931/23/1310096.html

AZ IFJÚSÁGI MÉRKŐZÉS JEGYZŐKÖNYVE:

http://adatbank.mlsz.hu/match/46/1/17233/23/1340491.html

A FORDULÓ MÉRKŐZÉSEI, TABELLA:

http://adatbank.mlsz.hu/league/46/1/16931/23.html

A FORDULÓ IFJÚSÁGI MÉRKŐZÉSEI, TABELLA:

http://adatbank.mlsz.hu/league/46/1/17233/23.html

 

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó van a webhelyen

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer