Jelenlegi hely

Így láttam én... 2018-05-01 Hajós-Sükösd 0-4

FELNŐTT: Hajós FC - Sükösd SC 0:4 (0:1)

2018. május 1. (Hajós, 150 néző, 29oC, nyári meleg.)

IFJÚSÁGI: Hajós FC - Sükösd SC 1:5 (1:3)

 

 Vezette: Géró István (Baranyai Dávid Mihály, Juhász Tamás)

 

Hajós hullámzó teljesítménnyel, kilenc győzelemmel (Felsőszentiván, Nemesnádudvar, Kelebia, Híd SC, Mélykút, Katymár, Tompa, Szeremle, Hercegszántó) és hat vereséggel (Sükösd, Dusnok, Érsekcsanád, Géderlak, Borota, Bácsborsód), 27 pontjával a hetedik helyen zárta az őszi szezont. Stabil középcsapatként csak az élmezőny csapataitól nem tudott pontot szerezni.

A téli szünetben a Híd SC-hez távozott Kiss, Bosnyák és Komán, Mucsi abbahagyta. Bácsborsódról Maráczit, Szigetszentmiklósról Pumpot igazolták és fiatalokkal töltötték fel a keretet.

A tavaszi szereplésük hasonló az őszihez, bár Dusnokon 2:2-es döntetlennel nyitottak, illetve otthon nem bírtak Felsőszentivánnal (2:2), Kelebiával (0:2), Mélykúttal (1:5) és Géderlakkal (2:4). Idegenben nyerni tudtak a Híd SC ellen (3:4), kikaptak Nemesnádudvaron (3:1) és Érsekcsanádon (3:2).

Aztán egy egész megye ámulatára csoda történt: Borotán 6:2-re győztek. Borotának senki nem rúgott még hatot, Hajós látványos feltámadására nem nagyon találtunk magyarázatot. Nekünk ez a bomba meglepetés nagyon rosszkor jött: mögöttünk a kelebiai vereség terhével és hat meghatározó játékosunk (Zsók, Rozsi, Csordás, Kárpáti, Kovács és Gajári) hiányával utaztunk az önbizalomtól duzzadó ellenfelünkhöz.

Komolyan kellett tartani ettől a számunkra döntően fontos találkozótól, a le is út – fel is út helyzetben a részünkről a dobogón maradás, Hajósnak a jó középcsapati pozíciójának a megerősítése volt a tét. De benne volt az is, hogy feljebb kapaszkodnak hetedik helyükről.

A reménytelennek látszó helyzetben Matity visszatérésében bízhattunk, letelt Papp hosszú eltiltása, beöltözött Halász is. Az ifiből felkerült Radics József, s az eddig csereként szereplő Bohner és Schultz Martin is kezdő lett, Ráczra sérülés miatt nem lehetett számítani.

Az első fordulóban elmaradt mérkőzést a sükösdi „B” közép változatlanul kitartó bíztatása mellett kezdtük, aggodalommal figyeltük, hogy mire lesz képes a „második vonalból” feltöltött csapatunk. Géró játékvezető sípjelére az Aladics – Szarvas – Pump trió letámadással indított, Szarvas már az első percben 25-ről tesztelte Szabadost, Miki parádés alakítással védte. Bemutatkozásnak a lövés és a hárítás kiváló volt. Zana kihasználta gyorsaságát, Tamás a 16-oson állította meg.

Néhány percig úgy tűnt, hogy Hajós ott folytatja, ahol Borotán abbahagyta, de a villanás rövid volt, kezünkbe vettük a mérkőzést és a továbbiakban nagyrészt az történt, amit mi akartunk. Tallér indította a rohamokat a bal oldalon, rendre megtalálta Nemest, vagy a középen felzárkózó Matityot, akit Szarvas csak lerántani tudott. A szabadrúgásból Szabó fejelt fölé.

Tallér és Molnár felfutásaival végig gondban voltak a hajósi védők, Nemes, Radics József és Bohner állandó mozgásban volt, valamelyiküket mindig meg tudták játszani. A hazaiak általában a rövid passzos játékot erőltették, ha átlépték a felező vonalat – két, maximum három átadás után -, rendre elakadtak a fegyelmezetten visszazáró középpályásainkon. Ha hosszú indításokkal próbálkoztak, akkor mindig ott volt Lógó és Tamás.

A megszerzett labdák nagy részét Lógó küldte előre, 20-25 méteres indításai pontosan érkeztek az üres területekre. A címzett legtöbbször a gyors és megállíthatatlan Tallér volt. A 12. percben könnyedén hagyott maga mögött két védőt, passzából Nemes került helyzetbe, 10 méteres lövését Maráczi védeni tudta. A kirúgás után Matity faultolta Szarvast, Zana szabadrúgását biztosan fogta Szabados. A hazaiak Bányai és Szarvas révén a 15. percben tudtak végigvinni egy támadást, Radics és Bohner közbelépése miatt befejezni nem tudták.

Eltelt az első negyed óra, amelyben kiütközött a két csapat közötti különbség: gyorsabbak voltunk támadásépítésben és gondolkodásban. Első igazi helyzetünkig mégis csak a 18. percben jutottunk el: Bohner indításából Tallér az alapvonalig jutott, laposan belőtt labdájából Nemes a kapust találta el az ötösről. Fokozni tudtuk az eddig sem rossz iramot, Tamás lövését tolta szögletre Maráczi. Tallér beíveléséből Matity lövése kijött a védőkről, Szabó nagyon közelről emelt fölé. Ez még kimaradt, de a következő már nem.

A hazai akció ezúttal is fönnakadt Lógón. Hosszú indításával Tallér iramodott meg a bal oldalon. Passzával Szabó tört be a 16-osra, és Zsemberivel ütközött. A játékvezető befújta a 11-est, amit Lógó ezúttal is biztosan lőtt a jobb alsóba (0:1).

A gól után is támadásban maradtunk, a párharcok nagy részét megnyertük, Tallér sokadik felfutásából Nemes és Bohner révén szép akció kerekedett, a befejezésről Radics egy ütemmel lemaradt. Hajós a következő öt percben erősíteni tudott, Molnárról (először) lefordult Zana, nagy lövését ezúttal is látványosan védte Szabados. A Bányai – Pump akcióból Aladics fejelhetett, Szabadosnak ez sem okozott gondot. A következő negyven méteres szabadrúgásnál már szerencséje volt: a leszálló labda egy méterről pattant előre a léc fölé.

Gyors kontrával válaszoltunk: Matity jobbra kitett labdáját Molnár fejmagasságban lőtte az ötösre, Schultz és Szabó egy ütemmel lekéste, talán még zavarták is egymást. Egy helyzet kimaradt. Rövid időre visszavettünk az iramból, az ilyenkor megszokott labdajáratásba kezdtünk, amiben mindig ott rejtőzik a hiba lehetősége.

Egy elcsípett labdával és jó cselekkel Pump a 16-osunkig jutott, vissza passzát Aladics lábáról Tallér lopta be az utolsó pillanatban. Aladics nem adta fel, ütközött Matittyal, Donát rázuhant. Pump szabadrúgása eljutott Szarvasig, lövését Lógó blokkolta, Schusztert Molnár terelte az oldalvonalon túlra, aztán újra indítottuk támadásainkat.

Matity és Szabó pontos passzaival hoztuk fel a labdát, Nemes lőhetett 20-ról először, lövése kijött a védőkről. Schultz ismételhetett, az is elakadt. Még ott maradtunk, Radics szerzett labdát, passzát Nemes hosszan tette vissza, nem érhette el. A Molnár - Szabó akcióból Patrik emelt közelről a kapu fölé. Bohner harcolt ki egy szögletet, Radics beadását a kapus húzta le.

Vártuk a sípszót, a nagy meleg sokat kivett a játékosokból, de Szarvasnak tellett még egy szólóra, Tamásnak minden rutinjára szükség volt, hogy szerelni tudja. Pump is tett még egy kísérletet, Radics buktatta. Bányai szabadrúgását Matity kifejelte és szólt a síp.

Labdabirtoklásban, gyorsaságban jóval ellenfelünk fölött voltunk, az egy gólos előnyünk nem mutatja a játékbeli különbséget, mégis nyugodtabban vártuk a második félidőt, mint az elsőt.

A második játékrészt ugyanolyan elszántsággal indítottuk, mint az elsőt, szélső hátvédeink folyamatos feljárásával. Molnár sprintjével Szabó mehetett tovább, Gyöngy időben keresztezett. A másik oldalon Tallér öt emberen verekedte át magát, végül Szarvas felrúgta. Matity szabadrúgása a sorfalban akadt el. A Radics – Bohner akcióból Szabó lőhetett, Maráczi másodszorra tudta csak megszerezni a labdát.

Gyors helyváltoztatásainkat egyre nehezebben tudták követni, a fáradtság jelei korán kiütköztek. A már bevált séma szerint Molnár jött fel a jobb oldalon és Szabó Patrikot játszotta meg. Passzát Bohner a két védő között Schultz elé tette, aki 12 méterről a jobb sarokba lőtt (0-2).

A számunkra idegcsillapító találatot még fel sem dolgoztuk, amikor a középkezdés után Szarvas elpasszolt labdáját Radics megszerezte s az érkező Bohner elé tette, de Kákonyi felrúgta. Szabó gyorsan elvégzett szabadrúgását Matity a kilépő kapus mellett a hálóba passzolta (0:3).

A gyors helyzetfelismerésre nem reagáltak a védők. Két perc alatt két gólt szereztünk, ami tönkretette Hajós még létező ambícióit, mégsem adták fel. Kísérleteiket átmenetileg mi is segítettük – azzal, hogy visszavettünk az iramból, az látszott, hogy már magunkénak tudjuk a három pontot, megvan a meccs!

Szarvas negyven méteres indítása sokat elárult, a senki földjén landolt. Javíthatott volna, Matity, majd Lógó állta útját, Donát begyűjtötte ötödik sárgáját. Aladics jól eltalált szabadrúgását Szabados a bal oldali léc mellől szedte ki. Komoly kapusteljesítmény volt odaérni. A Zana – Molnár gyorsasági verseny végén Bányai fejesét húzta le Szabados. Tamás ütközött Szarvassal, szabadrúgása a koncentráció teljes hiányát mutatta. A következő perce már jobb volt, beadása pontosan érkezett Aladics fejére. A lefejelt labdát Szabó a gólvonalról mentette.

Az 5-6 perces „lazítás” után visszaálltunk eredeti hullámhosszunkra és lendülettel folytattuk. Radics szögletéből Szabó lőtt 10 méterről a léc fölé, Bohnert szerelte jó pozícióban Fejes. A 63. percben Zsemberit Koch, nálunk a 67. percben Schultzot a régen látott Papp váltotta. Árpi egy szabálytalansággal kezdte, Szarvas szabadrúgása újra magasan kapu fölé ment.

Még tartott az átrendeződés, amikor Aladics a félpályáról indult, három emberünk kíséretében gólpasszt tett Szarvas elé. Tíz méteres bal sarokba tartó lövését Szabados kitornázta. Bravúr volt! A fordulásból Lógó passzával Radics indult, Koch elütötte, megkapta a sárga lapját. Lógó nagy erejű szabadrúgása a bal felső sarok fölött húzott el.

Érdemes volt ott maradnunk, mert egy rosszul sikerült kapuskirúgásból Nemes labdát szerzett és a legegyszerűbb megoldást választotta: két húzás után megcélozta a bal felső sarkot, a labda a kapufa éléről vágódott a felső csücsökbe (0:4).

Itt már valóban eldőlt minden, jöhettek a további cserék. Matityot Berger, Molnárt Halász, Bohnert Forgács, Nemest Hornyák váltotta az utolsó tíz percben. Érdemi dolgok már nem történtek – kivéve egy zúgó Lógó fejest, Halász és Tamás egy-egy lövését, Berger mentését Schuszter elől. A hajósi oldalról Bányai lövése zárta a számunkra nagyon fontos és sikeres találkozót.

Várakozáson felüli jó teljesítménnyel, küzdeni tudásból jelesre vizsgázott a csapat. (Nem tudom, hogy a fogadóirodák mennyire mérték volna a mérkőzés esélyeit, de aki Sükösdre tett, nagy pénzt zsebelhetett volna be.)

 

Ifjúsági csapatunk is kitett magáért, 5:1-re nyert. Góljainkból Kárpáti Zsolt négyet (!), Pintye Krisztián egyet szerzett.

 

Géró István játékvezető osztályzata: 9 pont.

Géró játékvezető és asszisztensei.

A sükösdi „B” közép kitartott a kelebiai vereség után is.

Megcsináltuk!

 

Sükösd, 2018. május 2.

Varsányi József

(Fotók: Varsányi József)

 

A MÉRKŐZÉS JEGYZŐKÖNYVE:

http://adatbank.mlsz.hu/match/46/1/16931/16/1310044.html

AZ IFJÚSÁGI MÉRKŐZÉS JEGYZŐKÖNYVE:

http://adatbank.mlsz.hu/match/46/1/17233/16/1336287.html

A FORDULÓ MÉRKŐZÉSEI, TABELLA:

http://adatbank.mlsz.hu/league/46/1/16931/16.html

A FORDULÓ IFJÚSÁGI MÉRKŐZÉSEI, TABELLA:

http://adatbank.mlsz.hu/league/46/1/17233/16.html

 

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó van a webhelyen

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer