Jelenlegi hely

Így láttam én... 2018-05-20 Sükösd-Érsekcsanád 4-2

FELNŐTT: Sükösd SC – Érsekcsanádi KSKE 4:2 (1:1)

2018. május 20. (Sükösd, 300 néző, 22oC, napos idő.)

IFJÚSÁGI: Sükösd SC – Érsekcsanádi KSKE 1:0 (0:0)

 Vezette: Kiss László (Baranyai Dávid Mihály, Farkas Attila)

 

Azon gondolkodtam, hogy a mérkőzés felvezetéséhez keresek egy eddig nem használt fordulatot valami új, friss jelzővel. Aztán letettem róla, mert az eddiginél nincs jobb: a Sükösd – Érsekcsanád rangadó az év mérkőzése, függetlenül attól, hogy a csapatok hol foglalnak helyet a tabellán. Így van ez több, mint fél évszázada, s amíg futball lesz, nem is fog változni.

Ősi ellenfelünk még mindig nagyon fiatal, ha jó napot fog ki, mindenre képes. Gyors, szeszélyes és veszélyes.

Az átigazolási időszakban a csapat körül alig volt változás, Eke István kapus jött Dunafalváról, Horváth László Mórágyról, Farkas Krisztián abbahagyta. Vendégeink az őszt nyolc győzelemmel (Híd SC, Mélykút, Borota, Hajós, Tompa, Szeremle, Hercegszántó, Felsőszentiván), egy döntetlennel (Nemesnádudvar) és öt vereséggel (Kelebia, Géderlak, Bácsborsód, Sükösd, Dusnok) hagyták maguk mögött. Ezzel 25 pontot gyűjtöttek és a 8. helyen fordultak. Futballberkekben általános volt a vélemény, hogy ettől többre képesek.

Tavasszal elmaradt a Nemesnádudvar és a Kelebia elleni első két fordulójuk. A nemesnádudvarit május 1-én pótolták és 3:0-ra nyertek. Kelebiára június 9-én mennek.

A Híd SC elleni első mérkőzésüket elvesztették (2:3), Mélykúton javítottak (1:1), majd a megye ámulatára megverték Géderlakot (4:3). Hogy kiszámíthatatlan csapatról van szó, azt jelzi, hogy gyorsan kikaptak Borotán 5:2-re. Három győzelemmel folytatták: otthon Hajóst (3:2-re) és Szeremlét (5:0-ra), idegenben Tompát (1:3-ra) verték, aztán súlyos, 6:1-es vereséggel tértek haza Bácsborsódról. Az utolsó fordulóban hetet rúgtak otthon Hercegszántónak.

Mi nehezen, de nyertünk Mélykúton 1:0-ra, így változatlanul tartjuk második helyünket – egy pont hátránnyal Géderlak mögött. Ahhoz, hogy versenyben maradjunk a bajnoki címért, elengedhetetlenül szükséges a három pont begyűjtése. Formailag mellettünk szólt, hogy Érsekcsanád öt éve pontot sem tudott szerezni ellenünk. Nincs még egy ilyen csapat a mezőnyben.

Hét közben folyt a felkészülés mindkét oldalon, nálunk kedden összetartás volt. A gasztronómiai elemekből bőven merített a társaság, a mentális gyarapodást nem firtattam, beértem annyival, hogy győzelmet ígértek a fiúk. Ezt illett elfogadni – azzal a fenntartással, hogy minden sorozat véget ér egyszer, de ha lehet, várjunk még vele.

Síppal, dobbal, nagy hanggal érkezett az érsekcsanádi „B” közép, időben megkezdték a hangpróbát a sükösdivel. Együtt volt minden, ami egy jó rangadóhoz kell, Kiss játékvezető sípjelre megkezdődött a mérkőzés. Sokan találgatták, hogy milyen taktikát választ Vörös Dávid edző. Két perc sem kellett hozzá, hogy megtudjuk.

Bevonult az érsekcsanádi „B” közép.

A legfiatalabb Sükösd-szurkoló Érsekcsanádról: Szabó Patrik unokahúga.

A legkisebb mértékben sem tisztelték a bajnokcsapatot, azonnal bevetették legélesebb fegyverüket: a gyorsaságot. Rozsit buktatták a félvonalnál, a sípszó elmaradt (ezt jó néhányszor meg kellett tapasztalnia mindkét csapatnak), Kovács elkésett egy ütemet, és Szarka tovább vihette a támadást. Passza Lógóé lehetett volna, de a labda elcsúszott a talpa alatt. Novotnik Ferenc köszönte szépen és közelről a hálóba lőtt (0:1).

Hidegzuhany a 2. percben, Novotnik Ferenc gólja (0-1).

Rémálom a sükösdieknek és ájult öröm a vendégeknek! Tapasztalat és rutin ide, vagy oda, a gól olyan gödörbe rántotta a csapatot, hogy jó 25 perc kellett ahhoz, hogy kimásszon belőle. Minden megmozdulásunkban érezhető volt a korai gól okozta sokk.

Megpróbáltunk reagálni, Rozsi lőtt 25-ről fölé, Kárpátit simán felrúgta Neszvecskó, Gergity Matityot, Zsókot Horváth egyszerűen kilökte az alapvonalon túlra. A szögletet Novotnik Bence mentette, kivágott labdáját Büte szelídítette meg és szögletig jutottak. Szarka beíveléséből Neszvecskó fejelt, Gajári biztosan fogta.

A fordulásból Kárpátit szerelte szögletre Novotnik Bence, Rozsi beíveléséből Kovács Robi a felső kapufát találta el. Bütétől labdát szerzett Lógó, passzából Matity lőtt, Ekének nem okozott gondot. Mucsi jött fel, otthagyta Kovácsot, Büte fejezte be, lövése Csordásról került szögletre.

Kovács Robi a felső kapufát találta el.

Kapunk egyre erősebb nyomás alá került, nem bírtuk a versenyfutást. Az újabb két szögletet Lógó fejelte ki – úgy, hogy Szarka már gólhelyzetben volt. Rozsi és Szabó révén szabadultunk (átmenetileg) a nyomás alól, Patrik lövését fogta Eke. Eddigi leggyorsabb kontrájukkal válaszoltak: akadály nélkül játszották át a középpályánkat, Mucsi 100%-os helyzetben hibázott. Ha ez bemegy, nagyon keserves 75 perc elé nézhettünk volna. Szarka és Mucsi ismételte előző akciójukat, Könyves elől Lógó nehezen, de tisztázni tudott.

A zavar rátelepült a csapatra, kerestük, de nem találtuk a saját játékunkat, de megáll az is, hogy nem hagytak játszani bennünket. Sok volt az eltévedt passz, lekéstük az indításokat, ellenfelünk frissebb és eltökéltebb volt. Hibáinkat rendre kihasználták. Novotnik Ferenc és Mucsi pillanatok alatt a kapunk előtt termett, az utóbbi lövését bravúrral tolta ki Gajári.

A Gajári-bravúrok egyike.

A 25. perctől kezdtünk lassan magunkra találni. Matity – Kárpáti, Tallér – Szabó megoldásaiban már volt valami, ám az utolsó passzok nem jöttek be. A 28. percben tudtuk összehozni második, harmadik helyzetünket: Szabó Patrik lövése kijött a kapusról, Rozsi 10 méterről lőtt fölé. A következő Rozsi – Zsók akciónál már enyhülni látszottak gondjaink, de az egyenlítés les miatt elmaradt.

Zsók lesgólja.

Ezzel sokat nem foglalkozhattunk, mert Mucsi két perc alatt kétszer ijesztett ránk: először Molnár rövid hazaadására csapott rá, a góltól Gajári jó napja mentett meg bennünket. A másodiknál Csordás csúszott be ziccerben – kemény ütközés volt, Horváth 11-est reklamált, sárga lap lett a vége.

Mucsi szemtől szemben Gajárival (3 támadó, 1 védő).

A 33. perctől végre sikerült már a középpályán megállítani a lázas rohanást és elkezdtünk játszani. Rozsi beadását Gergity fejelte ki Szabó elől, Molnár labdáját hosszan tolta meg Matity a 11-esen. A 38. percben Lógó keresztlabdájával Rozsi indult meg a jobb oldalon. Mindenki beadást várt, helyette belépett a két védő közé, és profi gólt lőtt a jobb felsőbe (1:1).

Rozsi profi gólja, jobbról jobb lábbal (1-1).

Az egyenlítés felhozta a csapatot és Rozsit is. Harminc méteres szabadrúgását nyomta szögletre Eke, majd Szarka állította meg jó pozícióban. Csordás szabadrúgását követően a kipattanóból Ekét találta el. A következő beadását Matity Lógó elé fejelte, Zsolt öt méterről a kapusba lőtt.

A kimaradt ziccerre ziccer volt a válasz: Zsók röviden adott haza, Büte befutotta, Gajári bátor kivetődéssel mentett. Bravúr volt a javából! A 45. percben Rozsi felvállalt még egy szólót, a kapufa tövénél elakadt. Döntetlennel vonultunk az öltözőbe, ezzel egyik fél sem volt elégedett, több mondanivalója mégis Zsók edzőnek lehetett a látottakról.

Zsók röviden adott haza, Gajári bátor kivetődése mentett meg bennünket a góltól.

A második félidőt ugyanazzal a lendülettel indította Érsekcsanád, mint az elsőt. Rozsi elütötte Bütét, Mucsi 20 méteres szabadrúgása elkerülte a kaput. A Szarka - Novotnik kombináció megint gyors volt, Molnár és Kovács egymást zavarta, de sikerült felszabadítani és jó válaszunk volt a 49. percben. Jobb oldali támadásunk végén Szabó Patrik cselei bejöttek, Neszvecskó nem tudta megállítani. Visszagurítását 10 méterről Kárpáti emelte a léc alá (2:1).

Szabó Patrik visszagurítását Kárpáti 10 méterről emelte a léc alá (2-1).

Ez a találat a lehető legjobbkor jött, de vendégeinket nem törte meg, hittel csinálták tovább, mint az első harminc percben. Egyre keményebb belemenések váltották egymást, Kiss játékvezető nemhogy engedte, még támogatta is a test-test elleni harcot. Matity lenyomta Szarkát, Mucsi Csordástól kapott egy csomagot. Zsók lépett oda keményen Novotnik Ferencnek. A két távoli szabadrúgás Gajárié lett. Novotnik Bence elképzelését Molnár nem hagyta befejezni, Matity időben szerezte meg a labdát Mucsi elől.

Büte alig késte le a balról érkező beadást.

Lógó talán először lépett fel, Szarka szó szerint megtépte. Bátran indult Tallér is, őt Könyves buktatta. Rozsi szabadrúgásából a Kárpáti – Szabó akció már jól alakult, Taba rutinja segített. A szögletre – mint eddig is – Eke határozottan lépett ki és öklözött.

A középpályánk két széle – amely eddig nem sokat mutatott – jelentősen feljavult. Rozsi beadását Matity nem vehette át, Taba lépett oda neki. A jelek arra utaltak, hogy sikerült rendezni sorainkat, a labdabirtoklás a javunkra billent. Tallér és Molnár bátran vállalkozott a labda felhozatalokra. Zsoltot Mucsi találta el, percekig kétséges volt, hogy folytathatja-e. A 64. percben Kárpáti – Nemes cseréről döntött Zsók edző. Robi pályára lépése után két perccel gólpasszt kapott Lógótól – „százas” helyzetben lőtt 10 méterről fölé.

Nemes százas helyzetben lőtt fölé 10 m-ről, háttal Lógó, aki a passzt adta.

Érsekcsanád egy pillanatig sem mondott le a gólszerzésről, Molnár ütközött Mucsival, rossz ütemben. A belemenés nem volt szándékos, de jogos volt a sárga lap. Szarka szabadrúgása Gajári ölében landolt.

A játék három adok - kapokkal folytatódott: Csordás Bütével, Molnár Novotnik Ferenccel, Gergity Matittyal keménykedett. Donát ezzel be is fejezte, a 72. percben Tamás váltotta, s az utolsó negyed óra már végleg a miénk volt.

Nemes otthagyta Neszvecskót, tökéletes beadására senki nem érkezett. A Lógó – Rozsi akció végén Szabó Patrik fejesét a léc alól nyomta ki Eke. Az egyre aktívabb Rozsi beadásából Lógó fejelt – a kapus most is a helyén volt. Mindkét középpálya többet kockáztatott, feljebb léptek a védők is. Tamás egyedül indulhatott, elakadt Novotnik Bencében. Töttös eljutott az ötösünkig, Gajári újabb bravúrja és Csordás jó helyezkedése kellett ahhoz, hogy ne egyenlítsenek.

Gajári bravúrja és Csordás jó helyezkedése kellett ahhoz, hogy ne egyenlítsenek.

Erőfeszítéseink a 81. percben értek be: Lógó pontos indítását Rozsi átvette, beadását Nemes egyből vágta a hálóba (3:1).

Nemes lövésére Ekének nem volt ellenszere (3-1).

Ez már lélektanilag megroggyantotta az eddig lehetetlent nem ismerő Érsekcsanádot, Nemes nagyon értékes gólt lőtt! Érzékelte ezt a „B” közepük is, kisebb balhéjuk miatt öt percet állt a játék, utána kettős cserével folytattuk: Rozsi helyett Papp, Szabó helyett Schultz Martin jött be.

Schultzot Nemes azonnal helyzetbe hozta, de kisodródott és a lehetőség oda lett. Nem így a következő, a 92. percben: a fellazult vendég védelem mellett Tamás elcsípett egy rövid átadást és kitette Papp elé. Beadására Lógó emelkedett a legmagasabbra és nagy gólt fejelt (4:1).

Lógó fejesével 4-1.

Itt már végleg eldőlt a mérkőzés, kis szépséghibával: kis szöglet után Zsók addig szórakozott Szarkával, míg elvesztette a labdát (többször is elrúghatta volna), Szarka passzából pedig az egy perce beállt Szabó János közelről szépített (4:2).

Szabó János szépítő gólja (4-2).

De még mindig nem volt vége: a 94. percben Papp és Tamás előkészítéséből Lógó hagyta ki az ötödiket: az ötösön kivárt és két csel után a kapust találta el.

A nehezen kiharcolt, mégis megérdemelt győzelmet hosszú ünneplés követte. Mégis azzal kell zárnom, hogy Sükösd a jelen, Érsekcsanád a jövő csapata.

Köszönjük, fiúk!

 

Kiss László játékvezető sajátos felfogásban vezette a mérkőzést. megengedte a kemény játékot, néha jobban, mint kellett volna. Működéséről megoszlanak a vélemények, de a többségnek tetszett. Osztályzata 8 pont.

Szóvá kell tennem, hogy Baranyai Dávid Mihály kiválóan vezette az ifjúsági mérkőzést.

Kiss László játékvezető és segédei: Baranyai Dávid Mihály és Farkas Attila.

 

Ifjúsági csapatunk komoly fegyvertényt hajtott végre, Pintye Krisztián góljával 1:0-ra nyert.

 

Sükösd, 2018. május 22.

Varsányi József

(Fotók: Szerletics Róbert)

 

A MÉRKŐZÉS JEGYZŐKÖNYVE:

http://adatbank.mlsz.hu/match/46/1/16931/28/1310140.html

AZ IFJÚSÁGI MÉRKŐZÉS JEGYZŐKÖNYVE:

http://adatbank.mlsz.hu/match/46/1/17233/28/1340532.html

A FORDULÓ MÉRKŐZÉSEI, TABELLA:

http://adatbank.mlsz.hu/league/46/1/16931/28.html

A FORDULÓ IFJÚSÁGI MÉRKŐZÉSEI, TABELLA:

http://adatbank.mlsz.hu/league/46/1/17233/28.html

 

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó van a webhelyen

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer