Jelenlegi hely

Így láttam én... 2018-05-26 Géderlak-Sükösd 1-1

FELNŐTT: Géderlaki KSE - Sükösd SC 1:1 (0:0)

2018. május 26. (Géderlak, 300 néző, 29oC, napos idő.)

IFJÚSÁGI: Géderlaki KSE - Sükösd SC 6:2 (4:0)

Vezette: Tóth Csaba (Molnár Alex, Fábián Patrik)

 

Géderlak 2014-től párját ritkító sikersorozat után 123:12-es gólkülönbséggel, nagy fölénnyel nyerte a III. osztályú bajnokságot, és ősszel felkerült a megyei II. osztályba. Nagy várakozás előzte meg a szereplésüket, a minimum megyei I. osztályú minősítéssel bíró játékosokból álló gárda mire lesz képes, a komoly NB I-es múlttal rendelkező Salamon Miklós játékos edző vezetésével.

Csalódást nem okoztak, ott folytatták, ahol a III: osztályban abbahagyták. Ontották a gólokat, Kohány Gábor 26 találatával őszi első, Kovács János 18-cal a második a megyei góllövő listán. Menetelésüket a nyolcadik fordulóban Borota állította meg. A következő öt fordulót simán hozták, 34:3-as gólkülönbséggel érkeztek hozzánk novemberben.

Hatalmas érdeklődés mellett Rozsi már a 4. percben bemutatkozott, bombagóljával nagyon meglepte őket, amit Tamás a végén még megtoldott eggyel. Győzelmünkkel egy ponttal megelőztük őket és az első helyen zártuk az őszi szezont. Sükösd az egyetlen csapat, akinek nem tudtak gólt rúgni a mezőnyben.

A téli átigazolási időszakban komolyabb változás nem történt a csapat keretében, Sebestyén Zsoltot és Rajna Tamást igazolták.

A tavaszt a Felsőszentiván elleni 6:0-ás győzelemmel kezdték otthon. A következő, Nemesnádudvar elleni találkozójuk elmaradt (június 9-én pótolják, és nagyon érdekel bennünket), Kelebiát 4:1-re, a Híd SC-t 7:0-ra, Mélykútot 5:1-re verték, amikor a tavasz szenzációjaként kikaptak 4:3-ra Érsekcsanádon.

A fiaskót otthonukban egy Borota elleni 2:2-es döntetlen tetézte. Borota az első csapat, amely 2013 október 6-a óta pontot hozott el Géderlakról. Ezt gyorsan feledtették, öt győzelemmel folytatták: Hajóson (2:4), otthon Tompa ellen (7:0) és Bácsborsód ellen (5:0), Szeremlén (1:5), Hercegszántón (1:8).

21 győzelemmel. 1 döntetlennel, 3 vereséggel, 125:29-es gólkülönbséggel, 64 pontjukkal az első helyen fogadtak bennünket. Mi 20 győzelemmel, 3 döntetlennel, 2 vereséggel, 95:27-es gólkülönbséggel és 63 pontunkkal érkeztünk. A találkozót ezúttal is nagy érdeklődés kísérte megyeszerte. A tét mindkét részről a bajnoki cím megszerzése volt, amit csak emelt a visszavágás lehetősége az őszi 2:0-ért.

Nálunk némi nyugalmat adott, hogy az ezüstérem már megvan, de nagy bravúr lenne az ismétlés, az arany azért fényesebb. A bemelegítésnél derült ki, hogy két gyors emberünk: Molnár és Nemes sérülése nem jött rendbe, Matity is csak egy félidőt tudott vállalni.

A „B” közép ezúttal is elkísérte a csapatot, nagy szükség volt rá.

Hála a meteorológiai előrejelzés tévedésének, kellemes időben indult útjára a labda. A Duna felől hűvös szél enyhítette a meleget. Az első kérdés mindig az, hogy milyen taktikával lépnek pályára a csapatok. Erre nem sokat kellett várni, hamar kiderült. Zárt, fegyelmezett védekezés (lehetőleg gól nélkül), ütközések és labdaszerzések középen, elől pedig majd lesz valami, mindkét fél részéről.

Az első perctől az volt az érzésem, hogy a hazaiaknak jó a döntetlen, kiszámolták, hogy jó esetben elegendő a bajnoki címhez. Nekünk pedig a hasonló taktika mellett is nyerni kell ahhoz, hogy erre megmaradjon az esélyünk.

Ennek megfelelően mi indítottunk erősebben, a sükösdi „B” közép ezúttal is hangos bíztatásával. Lógó hosszú indítását Suhajda tisztázta Pesti elől. Paget átadását elcsípte Tallér, labdája lesen érte Matityot, ugyanígy Lógóé is. A másik oldalon a Zsók - Rozsi kísérletet Nagy szerelte. Válaszul Balogh és Németh jutott kapu közelbe, az utóbbit Csordás „hatástalanította”. A szabadrúgás Talléron halt el, aki azonnal indította Pestit. Beadása Salamon fejéről került vissza a mezőnybe. Szabó Patrik megszerezte, átadását Matity tűzte rá, de a lövés elakadt a védőkben.

A 8. percben Mazán kapott jó labdát Rozsostól, Csordás becsúszva szerelte, a játékvezető sárga lappal büntette. Ezt nehéz volt elfogadni, a becsúszást így tanítják. Rozsos szabadrúgását Gajári öklözte. Tóth játékvezető aztán a 9. és a 11. percben gyorsan kiosztott még egy-egy sárga lapot Nagynak és Lógónak.

Lógó Zsolt besárgult.

A játékban nagyon hasonló jelenetek következtek, jellemzően az egész mérkőzésre érvényesek. Két-három percenként változott a szín, felváltva jutottak el a felek a 16-osig érdemi befejezés nélkül.

Jobban mi erőltettük a támadásokat, elsősorban a széleken. A ballábas Rozsi a jobb, a jobblábas Kárpáti a bal oldalon. Ez a „tükör-formula” Érsekcsanád ellen bejött, most nagyon hamar felismerték és meg is találták az ellenszerét. Ehhez hozzájárult a számunkra szokatlanul keskeny pálya, leszűkült a szabad tér, nem tudtuk játszani azt, amit szerettünk volna. Ehhez besegített Kárpáti kímélő tempója is.

A középpályán szorosan őrizték Matityot, Kovács Robi viszonylag szabadon szervezhetett – egy határig. Ha kellett, keményen odaléptek, őt Kohány, Matityot Kovács János buktatta. Lógó – úgy igazán – a 18. percben lépett fel a védősorból, lövés helyett Rozsit választotta, aki a passzát nem érte el. Kár, hogy a lövés elmaradt, mert már ekkor látni lehetett, hogy a tömörülő védelem mellett kevés esélyünk lesz kijátszott ziccerekre, csak az átlövés segíthet.

A 20. percben tudtunk először mutatni valamit a lapos, rövid passzos játékunkból – úgy, hogy nem tudtak közbeavatkozni. A Kovács – Zsók – Lógó passzok után Rozsi már helyzetben volt, a lövést ő sem vállalta, kipörgette Kacsának, sajnos hosszan.

Ettől jobb lehetőség kínálkozott a következő percben. Tallér gyorsított fel, Pestit játszotta meg, aki tökéletes lövőhelyzetet teremtett Szabónak a 16-oson. Kivételesen szabad volt előtte az út, kivárt, nem lőtt időben, így a védők menteni tudtak. A fordulásból Zsók összefutott Kovács Jánossal és a földön maradt, de nagyobb baj nem lett.

A 25-30. percben jobban a hazaiak mozgatták az eseményeket. Lógó tért ölelő átadását Paget elcsípte, Csordás jó ütemben érkezett és szerelte oldalra. A nagy bedobásból Paget emelt egyből kapura, veszélyt nem jelentett Gajárinak. Salamon először lépte át a félvonalat, Rozsost szöktette, a végén Balogh lőtt mellé. A kidobással Matity indult, de beérték és visszatámadtak. Rozsos lapos lövését biztosan fogta Gajári.

A hullámzó, gól nélküli játékban most mi következtünk: Salamon először Rozsit, majd Pestit nyomta el. Rozsi szabadrúgásából Lógó fejelt mellé.

Lógó fejese mellé ment.

A Zsók – Pesti akcióról Rozsi lekésett, Pesti elől Varga a kapufa tövénél szedte fel a labdát. A 35. percben jött össze az első igazi helyzetünk: Rozsi lendületes cselekkel indult, passzára Pesti érkezett, beadása Kovács Robi lábáról az ötösön lecsúszott.

Pesti beadása (a képen nem látható) Kovács lábáról lecsúszott.

Védő vonalunk valamivel feljebb húzódott, a nagy igyekezetünkben Németh megtalált egy rést, Matity csak egy sárga lap árán tudta megállítani. A szabadrúgást gyors Kovács János – Németh passzok követték, a befejezést Tallér nagy mentése hiúsította meg. Mazánt Csordás szerelte szögletre, Szabó Patrik hozta ki a labdát a sűrűből, de nem jutottunk messzire. Zsók szabálytalankodott Rozsossal, a sárga lapot ő sem úszta meg.

Gajári kapuját itt még nem tudta bevenni (a mellette álló) Kovács.

A félidő előtti percekben Géderlak valamit feladott a biztonságos védekezéséből, és két támadásra még futotta erejéből. Az utolsó perc mégis a miénk volt. Zsók ívelését Pesti átvette, Salamon mentett szögletre, amelyből Kovács Robi, Lógó és Rozsi révén közel álltunk a gólszerzéshez, végül – gyanús belépővel ugyan, de – Salamon felszabadított, így maradt a 0:0, ami a hazaiaknak megfelelt, nekünk kevésbé. A statisztika a kialakított helyzetekből, főleg a kaput eltalált lövésekből szegényes.

Matity helyett a kislánya lépett pályára.

A második félidőt Matity – Tamás cserével kezdtük, Lógó lépett előre Pesti mögé. Kockázatos húzásnak tűnt. Maga a játék abban a ritmusban és felfogásban folytatódott, amiben az elsőt abbahagytuk, mindössze két percig.

Kovács Robi valamivel túl a félvonalon labdát szerzett, Rozsos elütötte, majd saját játékostársát rálökte, ám a nyilvánvaló szabálytalanság ellenére a játékvezető tovább engedte, így Kovács János elé ívelhetett a 16-osra. A gólkirály két húzással túljutott Csordáson és címéhez méltó klasszis gólt lőtt a jobb sarokba (1:0). Eközben a fél csapatunk a sípszóra várt. Az ütközés nyomait lila-vörös karikák őrzik Robi szemén.

Kovács Robi a földön...

... és ennek következménye a hazai vezető gól (1-0).

A hazai gólöröm két percig tartott, a végig aktív Tallér indítását Szabó Patrik kipörgette Kárpátinak. Kacsa otthagyta a védőjét, pontos beadását Rozsi a felső kapufára fejelte, a „vadászösztöneit” még mindig őrző Pesti pedig a gólvonalról bebólintotta (1:1).

Gólöröm az egyenlítés főszereplőivel (Kárpáti, Rozsi és Pesti) (1-1).

Négy perc alatt több történt, mint az előző 45-ben. Kezdődött minden elölről, emelkedett az adrenalin szint. Kárpátit Paget büntette az egyenlítő gól előkészítéséért, megkapta érte a sárga lapját.

Paget elütötte Kárpátit, övé a hatodik sárga lap.

Pestit Kohány Balázs vitte földre, a sípszó elmaradt, legalább a negyedik esetben. Kovács Robi még nem heverte ki az előző ütközést, lövés helyett Kovács János elé passzolt, Tamás segített szögletre.

Salamon fejese mellé ment.

A 60. perctől magasabb fordulatszámra váltottunk, rúgtunk két szögletet, majd Rozsi nagy lövése kerülte el a bal felső sarkot. A Balogh – Németh – Suhajda kombinációt nem tudtuk lekövetni, szerencsénkre Mazán egy ütemet késett. Salamon lerántotta Pestit, Lógó a jobb sarok fölé csavart.

Kárpáti nagyon közel a kapuhoz, de Salamonon nem jutott túl.

Támadásainkban egyre több volt, gyorsabb és pontosabb lett a játékunk, a győzelemért hajtottunk. Szabót jó pozícióban állította meg Balogh, Rozsit bántotta a frissen beállt Vincze. Csordás 35 méteres nagy erejű szabadrúgása a sorfalról pattant szögletre. A kifejelt labdát Zsók lőtte 18-ról mellé.

Csordás szabadrúgáshoz készülődik.

A 70. perctől ritmust váltottak a hazaiak is. Gajári először Kovács János 10 méteres lövését kaparta ki a rövid sarokból, majd Vincze öt méteresét nyomta szögletre. Bravúr volt mind a kettő! Rozsos adott munkát Tallérnak, a szerelést Németh vette rossz néven és felrúgta.

Rozsi addig dédelgetett egy labdát, míg Vincze elvette tőle, nagyon éles helyzetben. Tamás kőkemény belépője oldotta fel a veszélyt és visszavettük a kezdeményezést. Pesti nem jutott túl Paget-en, aki elkaszálta. Rozsi keresztlabdáját Zsók kapásból durrantotta fölé. Lógó, majd Kárpáti elől mentett Suhajda.

A 81. percben, a Pesti – Bohner csere után a belépő szögletet harcolt ki. Rozsi szögletét Varga öklözte, a labda Kárpátié lett, aki kicselezte magát az alapvonalon túlra, ezzel be is fejezte, a 87. percben Papp váltotta.

Már mindenki az öltöző felé tekintgetett – beletörődve a megváltozhatatlannak látszó döntetlenbe -, amikor az utolsó két percben jött a cáfolat. Csordás 18 méterre a kapunktól meglökte Kohányt (aki nagyon el akart esni), Vincze elképesztő szabadrúgása a sarokzászló irányában ment a nagyvilágba.

Vincze szabadrúgása messze elkerülte a kaput.

Ezt megúsztuk és először mi nyerhettünk volna, de Rozsi 10 méterről hibázott, aztán a hazaiak: Kovács János 100%-os gólpasszát Mazán kapásból küldte az ötösről kapura, ezt Gajári újabb bravúrral nyomta szögletre. Ebből már nem lett baj, Papp kifejelt labdája már a meccs végét jelentette.

Papp kifejelt labdája már a meccs végét jelentette.

Elvileg 3-4 perc hosszabbítás járt volna, de Tóth játékvezető jónak találta a döntetlent, amivel Géderlak kezébe vette az utolsó két fordulóra a sorsát. Mi már csak a szomszédok (Dusnok és Nemesnádudvar) segítségében bízhatunk, feltéve, ha a Borota és a Tompa elleni hat pontot hozzuk.

 

Ifjúsági csapatunk a helyzetek sorát hagyta ki és a nehezen magyarázható összeállítás mellett 6:2-re kikapott. Góljainkat Radics József és Ruff Lénárd lőtte.

 

Tóth Csaba játékvezetőtől többet vártunk, döntéseiben nem volt következetes. Osztályzata: 6 pont.

Tóth Csaba játékvezető a segítőivel.

 

Sükösd, 2018. május 27.

Varsányi József

(Fotók: Kovács Kinga)

 

A MÉRKŐZÉS JEGYZŐKÖNYVE:

http://adatbank.mlsz.hu/match/46/1/16931/29/1310147.html

AZ IFJÚSÁGI MÉRKŐZÉS JEGYZŐKÖNYVE:

http://adatbank.mlsz.hu/match/46/1/17233/29/1340534.html

A FORDULÓ MÉRKŐZÉSEI, TABELLA:

http://adatbank.mlsz.hu/league/46/1/16931/29.html

A FORDULÓ IFJÚSÁGI MÉRKŐZÉSEI, TABELLA:

http://adatbank.mlsz.hu/league/46/1/17233/29.html

 

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó van a webhelyen

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer