Jelenlegi hely

Így láttam én... 2018-06-09 Tompa-Sükösd 1-2

FELNŐTT: Tompa SE - Sükösd SC 1:2 (1:0)

2018. június 9. (Tompa, 200 néző, 20oC, kellemes idő.)

IFJÚSÁGI: Tompa SE - Sükösd SC 1:2 (0:1)

Vezette: Géró István (Juhász Tamás, Horváth István)

 

Tompa az őszi szezont végigszenvedte. Tizenegy vereséggel, két döntetlennel, 12:63-as gólkülönbséggel, 1 pontjával (egyet levontak) az utolsó helyen vonult téli pihenőre.

A tavaszt már új edzővel, Joszip Duliccsal, újonnan igazolt jó képességű játékosokkal (Veszelinov, Vojnic, Miletic, Szalma) kezdték. Az első időszak a csapatépítés jegyében zajlott, így az egyetlen győzelem (Nemesnádudvar ellen 3:0) mellett a 7 vereség még nem volt meglepő: otthon Dusnoktól (1:3-ra), a Híd SC-től (1:2-re) és Érsekcsanádtól (1:3-ra), idegenben Felsőszentivántól (3:1-re), Kelebiától (1:0-ra), Mélykúttól (4:0-ra), valamint Géderlaktól (7:0-ra) kaptak ki – ez volt az idei legsúlyosabb vereségük.

Május 1-én viszont lejátszották az elmaradt mérkőzésüket Hercegszántó ellen és 8:2-es győzelmük után megtáltosodtak. Borotáról elhozták az egy pontot (3:3), Hajóson nyertek 3:1-re, otthon Szeremlét győzték le 3:0-ra, és Bácsborsódról is elhozták a 3 pontot (1:3). A tavaszi mérlegük így öt győzelem, hét vereség és egy döntetlen, 17 pontjukkal a 12. helyen, sikerre éhesen fogadtak bennünket.

Dulics edző a mérkőzés előtt (kellő humorral) azt mondta, kár, hogy nem most kezdődik a bajnokság, mert akkor ők játszanának az első helyért. A „skalp” megszerzésén túl, ha nyernek, megelőzhetik a 11. Hercegszántót. Törleszteni valójuk a múltbéli eredményeink miatt is volt, 2015 óta ötször találkoztunk, négyszer nyertünk, utoljára az ősszel 11:0-ra, egy végződött 1:1-es döntetlennel, 2017 áprilisában Tompán, Lógó fejesével egyenlítettünk.

Most nagy volt a tét, a 67 pontunkhoz hármat kellett szerezni, hogy meg tudjuk védeni bajnoki címünket. Mögöttünk a 65 pontos Géderlak reális eséllyel érkezett Nemesnádudvarra az első helyért. Az utolsó forduló e két találkozójának az eredménye a döntő!

Bár a Petőfi Népe szerkesztője keddi számukban – egy kis figyelmetlenség folytán – már megelőlegezte a sorrendet. Idézem: „Zsók Józseféknek le kellett győzniük Borotát, ami nem volt könnyű feladat. Csak látszólag kapták tálcán a bajnoki címet, ugyanis […]”. A „kapták” múlt idő és a jövő időben kellett megküzdeni érte, nagyon! A szomszédok ugyan segíthettek volna, de nem bízhattunk semmit a véletlenre.

Az előjelek ezúttal sem voltak kedvezőbbek a múlt hetinél. Hiányzott a sérült Molnár, Nemes és Pesti, Csordás öt sárgája miatt nem léphetett pályára. Zsók, Rozsi, Matity és Lógó hetek óta húzódással kínlódik. Most az átlagosnál jóval több baj mellett ezzel a csapattal kellett nyerni. A biztonságos védekezés mellett nem mondhattunk le a támadó játékról.

Schultz Máté térdét megoperálták, várjuk mielőbbi felgyógyulását - ugyanígy Molnárét is.

Tompa a legjobb összeállításában kezdett, gyorsan és rendkívül motiváltan. Galambos már a második percben tesztelte Gajárit, ebből nem volt gond, Maconka lövése sem volt jobb, elkerülte a kaput.

Kovács és Galambos harca a labdáért.

Mi Rozsi, Tallér és Kárpáti révén jutottunk kapu közelbe, Kacsát Szalma szerelte, Rozsi szögletét a kapus húzta le. Tamás Maconkát, Koszorús Galambost előzte meg. Az utóbbiból Zsók talált folyosót, 25 méteres lövése elkerülte a jobb felső sarkot. A visszazáráskor Zsók rálépett Miletic lábára, Bozóki távoli szabadrúgását könnyen védte Gajári.

Koszorús 64 percig helyt állt.

Hazai támadás, egyelőre eredmény nélkül.

Veszelinov és Galambos indíthatott Szabó Patrik rossz passzából, a lerohanást Szakál nem fejezhette be, Tallér beérte. Koszorús hosszan előrevágott labdája elcsúszott Bozóki talpa alatt, ezzel Rozsi előtt nyílt lehetőség, de nem tudott élni vele. Schultz Martin átadásával Szabó Patrik beverekedte magát a 16-osra, átbukdácsolt két védőn, végül a kapus szedte fel előle a labdát.

Negyed óra után azt lehetett megállapítani, hogy nekünk szűk ez a pálya, Tompa gyorsan zár középen és a széleken is, mögéjük kerülni eddig sem sikerült, az előreívelésekkel pedig nem sokra mentünk. A középpályán nem hagytak játszani bennünket, felvállalták a kemény ütközéseket.

Matity a 20. percben még fejelhetett, a 21. percben már a földön volt, Szalma nagyon keményen odarúgott neki. Innen már fél lábbal, de dupla szívvel folytatta. Szabó Patrikot Dusnoki nyomta fel, ezért sárga lapot kapott. Patrik Galambosnál törlesztett, a szabadrúgásból mi jöttünk ki jól. A Kovács – Szabó Patrik akciót Rozsi fejezte be, lapos lövése a kapufa tövénél még Kárpáti elé került, Labanc leszedte Kacsa lábáról. A kirúgás után Tamás egy az egyes helyzetben találta magát Galambossal, nagyszerű mentéssel oldotta fel a kritikus helyzetet.

Ritka jelenet - Tamás a földön, Szakál ütötte el.

A 27. és 30. perc között valamivel élénkebbek lettünk. Kárpátit visszahúzta Gregó, Tallér szabadrúgása magasan fölé ment. Schultzot Vojnic, Matityot Szalma és Veszelinov buktatta egymás után, de az utóbbiért kiváló lehetőség nyílt a kapu bevételére. Matity 18 méteres szabadrúgását Labanc kiöklözte (Borota ellen innen betalált). Eddigi legnagyobb helyzetünk maradt ki!

Vojnic döntötte le Matityot.

Szabó Patrik még javíthatott volna, de Zsók visszaküldött labdáját fejjel nem érte el. Ellentámadásuk végigfutott a bal oldalon, Tamás becsúszva szerelte szögletre Galambost. Veszelinov beívelését az ötösről vágta fölé Vojnic.

Folytak a párharcok, de egyik csoport sem tudott igazán a másik fölé kerekedni. Rozsit játszotta meg Zsók, tovább nem jutott, Prentel akasztotta. Zsók szabadrúgásából Kárpáti fejelt fölé.

Közeledett a félidő és úgy tűnt, hogy a 0:0-ás eredménnyel mennek az öltözőbe a csapatok, amikor a 40. percben jött a hideg zuhany. Zsók labdaejtés után – közel a félvonalhoz – ahogy illő, ellenfeléhez passzolt (előtte ők birtokolták). Ilyen van, csak mi elaludtunk. Két gyors passz után Veszelinov lendülettel indulhatott, senki nem érzékelte a veszélyt, s a hátráló védőink előtt 30 méterről lövésre szánta el magát. A nagy erejű, kellemetlen lövés meglepte Gajárit, a labda térdmagasságban a lábai között jutott a hálóba. Nem tudta eldönteni, hogy kézzel, vagy lábbal hárítsa (1:0).

Hangrobbanás a tompai közönségnél, mély csend a sükösdinél, de csak pár pillanatra. A „B” középünk azonnal reagált és még hangosabb lett, mint eddig. Két perc múlva ez hozhatott volna eredményt: most Vojnic döntötte le Matityot, a szabadrúgás ugyanonnan járt, ahonnan az előző. Imák rebeghettek el, hogy csak ez menjen be! Hiába, Donát a jobb sarok fölé tekerte. A hátra lévő két percben Galambosnak és Veszelinovnak volt még egy–egy kísérlete, minden veszély nélkül, így egy gólos hátránnyal vonulhattunk az öltözőbe.

Lógó a tartalékok névsorában szerepelt, de eddig a lelátóról nézte az eseményeket. Az eredmény láttán vállalta a kockázatot és beöltözött, Schultzot váltotta. Belépésével erősebbek lettünk és fontos, hogy jelenléte nyugalmat kölcsönzött a társaknak. Átrendeződött a játékunk, fésültebb és pontosabb lett. Lényeges az is, hogy a csapat nem esett össze, pedig kemény 45 perc várt még rá. El kellett bírni azt is, hogy Tompa a második támadásával lesgólig jutott, ami felerősítette az indulatokat a pályán és pályán kívül is.

Lógó pályára lépett - nagy szükség volt rá.

Valamivel feljebb lépett a védelmünk, Kovács lőtt 20-ról mellé. Úgy látszott, hogy jó irányt vettek a dolgaink, amikor az 51. percben Maconka átkígyózott a védelmünkön és a bal kapufát találta telibe. A mérkőzés döntő pillanata volt, most FORTUNA segített.

Maconkára öten vigyáznak.

Kibírtuk ezt is és volt válaszunk. A Lógó – Kárpáti akciót szöglettel zártuk, Szabó Patrik fejesét mentették, majd Matity lőtt lesgólt. Tovább hajtottunk az érvényesért.

Szabó Patrik ezúttal is felvállalta a közelharcot.

Tallér egy percen belül kétszer húzott végig a baloldalon, az első beadását Matity nem érte el, a másodikat Kárpáti lábáról szedték le az ötösön. Kovácsot elkaszálta Vojnic, a 17 méteres szabadrúgás a felső kapufát találta el.

Az 55. és 60. perc között már védekezésre kényszerültek a hazaiak. Lógót döntötte le Veszelinov, 22 méterre a kaputól. Matity állt hozzá harmadszor, most Labanc védett nagyot, szabadrúgását a bal oldali léc mellől tolta ki.

Matity harmadik szabadrúgását...

… bravúrosan védte Labanc.

Az ellentámadásnál Matity lépett oda keményen Dusnokinak, sárga lapját ő is megkapta. Az igazi veszélyt az esetet követő 30 méteres szabad rúgás jelentette, Veszelinov bombáját bravúrral tolta szögletre Gajári.

Matityra nagyon vigyáztak.

Veszelinov bombáját bravúrral tolta szögletre Gajári.

A szöglet után Koszorús – Bohner csere következett a 63. percben. Alighogy rendeztük sorainkat, Tallér összecsapott Maconkával, de a szabadrúgást mi kaptuk. Tallér ívelését Rozsi a kapufára fejelte. Érett a gól, de két percet még várni kellett rá.

Fontos pillanat: a Koszorús - Bohner csere.

Tallér és Maconka összecsapása.

Zsók jobb oldali hosszú indítását Lógó tovább vitte az alapvonalig és betört a 16-osra. Matity két védőt lekötött, így visszagurítását a másik hullámban érkező Bohner 10 méterről egyből vágta a kapuba (1:1). Zsolt, ha pályán van, szinte minden mérkőzésen helyzetbe kerül, s azokat rendre ki is hagyja. Most öt percen belül betalált, a lehető legjobbkor.

Bohner kapáslövése a legjobbkor jött, egyenlítettünk (1-1).

Az egyenlítés gyógyító hatásával már nyugodtabban futballoztunk, a másik oldalon nőtt az idegesség. A „B” középünk a legmagasabb hangerőre kapcsolt és nyerni akartunk. A 72. percben Veszelinov csúnyán leterítette Tallért, a leggyorsabb védőnket le kellett támogatni a pályáról. Helyére Szabó Dávid érkezett és gyorsan felvette a ritmust, sorozatban lépte át a félvonalat és hosszú íveléseivel kereste a jobb oldalt.

 

Veszelinov csúnyán leterítette Tallért.

A 87. percben már sikeresen, ez valamivel mélyebbre sikerült, mint az előzőek, Labanc röviden Matity elé ütötte. Donát átemelte a kapus fölött, de egy belépő védő újra elé fejelte. A kapus, hogy mentse a hibáját, két kézzel és 100 kilójával a földre rántotta. A vitathatatlan 11-est Lógó védhetetlenül küldte a jobb sarokba (1:2). Ebben a végsőkig kiélezett helyzetben erős idegek és jó lövő technika kell. Most megvolt mind a kettő, s ezúttal a lelátó sükösdi része robbant fel.

A 11-es előtti pillanat, Matity a földön.

Gólöröm a bajnoki címet jelentő 11-es után.

A négy perces hosszabbításban Tompa mindent bevetett, három szögletüket mentettük, Veszelinovnak volt még egy helyzete, az ötösről kisodródott és nem találta el a kaput. Mi minden eszközzel védtük az előnyünket, amíg meg nem szólalt a megváltó sípszó.

Megvan az aranyérem!

Ami ezután történt, az csak videón adható vissza. A poklok mélyéről a mennyekbe repültünk. A véget nem érő ünnepléssel ÚJRA BAJNOK LETT SÜKÖSD! Községünk futballjának történetében ilyen még nem volt, hogy kétszer egymás után nyertünk bajnokságot!

Délen újra Sükösd az élen!

Halász István klubelnök és Tamás Márta polgármester is a helyszínen szurkoltak a csapatért.

Korábbi mérkőzéseink minőségétől a sérültek és a hiányzók miatt elmaradtunk, ez a csapat játékban most ennyire volt képes. Csak növeli a bajnoki cím értékét, hogy erőn felüli küzdeni tudással nyertünk és nem ingyen kaptuk. Szolgáljon erre néhány megcáfolhatatlan tény: a riválisaink közül legyőztük Géderlakot, otthonából is elhoztunk egy pontot. Dusnokot, Borotát és Érsekcsanádot oda-vissza megvertük. A 28 találkozóból 22-őt megnyertünk, 4 végződött döntetlennel, 2 vereséggel, 70 ponttal lettünk elsők a 68 pontos Géderlak előtt. 101 gólt lőttünk és 30-at kaptunk, ez a legkevesebb a mezőnyben.

Történetünkhöz tartozik még egy nagyon erős érv: színtiszta amatőr alapon lettünk bajnokok, amiről csak a legnagyobb elismeréssel lehet szólni. Bravó Fiúk! Büszke rátok a falu!

A csapat ünneplése vasárnap hajnalban ért véget.

 

Ifjúsági csapatunk is elhozta a három pontot, 2:1-re nyert Ruff Lénárd és Petrás Gergő góljaival. Gergőnek ez az első találata az ifjúsági csapatban.

 

Géró István játékvezető osztályzata: 8 pont.

Géró István játékvezető és segítői.

 

Sükösd, 2018. június 12.

Varsányi József

(Fotók: Bölcskei Rita)

 

A MÉRKŐZÉS JEGYZŐKÖNYVE:

http://adatbank.mlsz.hu/match/46/1/16931/17/1310048.html

AZ IFJÚSÁGI MÉRKŐZÉS JEGYZŐKÖNYVE:

http://adatbank.mlsz.hu/match/46/1/17233/17/1337657.html

A FORDULÓ MÉRKŐZÉSEI, TABELLA:

http://adatbank.mlsz.hu/league/46/1/16931/17.html

A FORDULÓ IFJÚSÁGI MÉRKŐZÉSEI, TABELLA:

http://adatbank.mlsz.hu/league/46/1/17233/17.html

 

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó van a webhelyen

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer