Jelenlegi hely

Így láttam én... 2019-03-17 Sükösd-Bajai SK-Bajaszentistván 2-1

FELNŐTT: Sükösdi SC- Bajai SK - Bajaszentistván 2:1 (0:0)

2019. március 17. (Sükösd, 200 néző, 22oC, szép tavaszi idő.)

IFJÚSÁGI: csapatunk szabadnapos.

Vezette: Tóth Róbert (Baranyai Dávid Mihály, Berger Tibor)

 

Baja 2017 nyarán az 5. helyen végzett a megyei I. osztályban, aztán hírek kaptak lábra arról, hogy őszre már nem indítanak csapatot, megszűnik a bajai futball. Ember nem volt, aki ezt elhitte volna, fogadást lehetett kötni arra, hogy az utolsó pillanatban nevezni fognak. A hírek mégis igazak voltak, bekövetkezett, amire senki nem számított, a játékosok szétszéledtek, a nagy futballmúlttal bíró város felnőtt csapat nélkül maradt, még 2018 nyarán is. (2010-11-ben, még az NB II-ben 4. helyezést értek el. Akkor még a Ferencváros második csapata elleni 2:0-ás győzelemnek tapsolhatott a lelátó közel ezres közönsége. A második gólt a sükösdi Lógó Zsolt szerezte, de tagja volt a keretnek Rozsi József is.)

A kínos helyzeten Bajaszentistván javított, felkerült a megyei II. osztályba. Az őszt súlyos vereségek sorával szenvedte végig, a 16 fordulóban 63 gólt kapott (nálunk hatot), hetet rúgott, egyetlen megszerzett pontjával az utolsó helyen végzett.

A télen alapvető változások következtek. Az „ős” BSK-s Aranyos Dániel társaival nem kevesebbet vállalt fel, mint megcélozta a bajai futball újraélesztését. Ebben partner volt a város vezetése és biztosította a működéshez szükséges anyagiakat. A bajnokság felénél – más megoldás híján – célszerű volt a Bajaszentistvánra építeni és a tavaszt már Bajai LSE - Bajaszentistván néven folytatni.

A Koch Tamás, Morvai Tamás edzőpáros első dolga volt a játékosállomány feltöltése a jelenleginél jobb minőségű játékosokkal. Kisa Pétert Jánoshalmáról, Jenei Lászlót és Baladin Dominikot Bácsalmásról, Cifra Gábort Bácsborsódról, Papp Ádámot Kecelről, Nébl Martint Nemesnádudvarról igazolták. Edzésbe állt Dóra Erik, a LUA Bajából Schaffer Ádám és Szabados Lénárd kettős igazolással játszhat.

A téli Bácska Kupára összeállt a csapat és a 3. helyen végzett. Céljuk a bennmaradás, amihez a mérkőzések nagy részét meg kell nyerni. A tavaszi első két fordulóban ennek meg is feleltek, Szeremlét 5:1-re, Bácsborsódot 4:1-re verték. Hasonló és nem megalapozatlan reményekkel érkeztek hozzánk is, a meccs vízválasztó főpróbának számított ahhoz, hogy mire számíthatnak a továbbiakban.

Mi minden bajunk ellenére várakozáson felül vettük a rajtot, a Dusnok elleni három és a géderlaki egy pont nagyon értékes. Lógó és Kárpáti hiánya mellett „kisárgult”, nem játszhatott Tamás és Matity. A megújult „BSK” – Bajaszentistván felértékelődött, és találkozásunk sorban a harmadik rangadónak számított.

Valójában nem lehetett tudni, hogy idegenben mire képes ez a csapat, de hogy motiváltak, arra számítani lehetett. Zsók edző ehhez igazította taktikáját, ezúttal is maradt az 1-5-3-2-es alakzat. Rozsi egyhetes eltiltása letelt, vele és Szabó Dáviddal egészült ki a védősor.

Vendégeink kezdtek bátrabban, sok mozgással, lapos adogatásokkal közelítettek kapunkhoz. Középen Cifra volt a szervező, de felfutásaival kezdeményezett Kubatov is. Átengedtük a teljes térfelünket, de gondosan követtük Nyisztor, Jenei és Vedelek minden megmozdulását. Semlegesítésük kulcsfontosságú kérdés volt, fogadásukra mindig akadt emberünk. Három veszélyes szöglettel indítottak, Gajári öklözéseivel és Csordás Erik fejesével hárítottunk.

Az erős 10 perces nyomásból Tallér felfutásával szabadultunk, átadásából Ferenczi jó lövést küldött 25-ről kapu fölé. Nagyot Schultz Máté „igazította” meg, Nyisztor szabadrúgását Rozsi vágta ki. Kisát Szabó Dávid szerelte kényes helyzetben az alapvonalon.

Az első negyed órában részünkről két kontra jegyezhető fel. A legtöbb Ferenczi labdafelhozatalában volt, ebből Zsók lövése alig ment fölé. A másodiknál Zsók már kapu közelbe jutott az alapvonalig, Vedelek szögletre terelte. Jónak látszott a harmadik kísérlet is, Csordás Erik pontos ívelése helyzetben, de lesen találta Zsókot.

Első lehetőségünk, Ferenczi lövése elkerülte a kaput.

Második lehetőségünk, Zsók lövése alig ment fölé.

A 25. percig minden oldalról kóstolgatták védelmünket, de rést nem találtak. Nyisztornak egyszer sikerült meglépnie, de Szabó Patrik lefutotta és tisztázni tudott. A működő védekezésünk mellett taktikánk Ferenczi, Tallér és Szabó Patrik futásteljesítményére is épült, ami Zsók újabb és eddigi legnagyobb lehetőségét hozta: remek kiugratás után az ötösről a kapust találta el.

Tallér és Cifra párharca, jobbra Ferenczi lendületben.

Támadunk, Schultz Máté fejéről öklözi ki a labdát Székely.

Kiegyenlítettebbé vált a játék, élesedett a küzdelem, egyre több szabálytalansággal. A „BSK” - látva eddigi játékának eredménytelenségét - átállt az előreívelésekre, ami nekünk kedvezett, sorra nyertük a légi csatákat és az időt. Az egyiknél Csordás Erik a levegőben elnyomta Nyisztort, 20 méterről, középről járt a szabadrúgás. A szépszámú vendégközönség „készpénznek” vette, hogy ebből Kisa biztosan betalál. Tévedtek, nagy erejű lövése a sorfalban akadt el.

Kisa szabadrúgása lepattant a védősorunkról.

A Ferenczi – Zsók támadó páros feladata ebben a felállásban kegyetlenül nehéz, a legtöbbször létszámfölényben lévő védőkkel szemben. A 33. percben mégis sikerült túljutni rajtuk de Zsók 18-ról nem találta el a kaput. Tallér folytatta, szögletet harcolt ki, Rozsi beadása érintés nélkül suhant el a lábak között. A gyors ellentámadást a két ifjú, Csordás Zalán és Ruff Lénárd tőlük még el nem várható biztonsággal állította meg.

Zsók sok gondot okozott a bajaiaknak.

A 17 éves Ruff Lénárd és a 19 éves Csordás Zalán beépült a csapatba.

A félidőig alig változott a játék képe. Vendégeink már csökkenő intenzitással támadtak, mi fegyelmezetten védekeztünk. Fontos, hogy az első félidő sárga lapok nélkül ment le.

Csordás Erik két nagyszerű szabadrúgását láttuk még, az egyiket fogta, a másikat öklözte Székely, amit Schultz Máté küldött vissza, magasan fölé. A 44. percben Nyisztor előtt volt a lehetőség, 18 méteres szabadrúgása nem talált kaput. Más módon ugyan, de az első játékrészben nem tudtak egymás fölé kerekedni a csapatok, a döntés váratott magára.

Csordás Erik szabadrúgáshoz készülődik.

Ferenczi nagyon hasznosan játszott, itt Baláz megelőzi.

Koch edző nem volt elégedett a látottakkal és hármas cserével folytatta a második félidőt. Nyisztort Schaffer, Nagyot Martalics, Pappot Szabados váltotta és letámadással indítottak. Cifrát Schultz Máté, Kisát Csordás Erik, Ruff Schaffert, Csordás Zalán Baladint szerelte.

Az 53. percben a felgyorsított játékuk kárvallottjai lettek. Nagy igyekezetükben Nyisztor ajándék labdával kínálta meg Zsókot, a pálya harmadában sikerült leindítania. Az egy szál támadónk megbecsülte a gesztust és lendülettel húzott kapura. Átkígyózott két védőn és a kilépő kapus mellett biztosan lőtt a jobb sarokba (1:0).

Zsók már túljutott a védőkön, az első gólunk előtti pillanat.

A középkezdés után Rozsi hibázott, Kisa kilépett, Csordás Erik faulttal tudta csak megállítani. A szabadrúgás mellé ment volna, de megpattant Schafferen és vészesen pörgött a jobb sarokba, ám Rozsi a gólvonalról kihalászta.

Szabó Dávid helyett kapott és helyt is állt a védelemben.

A vezető gólunk utáni 20 perc az első félidő meddő mezőnyjátékához hasonlóan telt, a kapuk nem forogtak veszélyben, de a feszültség emelkedett. Zsók, majd Ruff kapott sárga lapot reklamálásért. Hiba nélkül működött a Szabó Patrik - Schultz Máté - Tallér képezte gát. Ellenfelünknek kaput eltaláló lövése még mindig nem volt, Balázé volt legközelebb a kapufához. A Tallér – Ferenczi - Zsók támadás elhalt az alapvonalon, a fordulásból Jenei hosszú indítását Schaffer átvette, Rozsi teljesen feleslegesen hátulról lerántotta, estében talán kézzel is érintette a labdát. Azonnal piros lapot kapott és a71. percben elhagyta a pályát. A 22 méteres szabadrúgást Kisa ismét a sorfalba vágta.

Az emberelőnyt igyekeztek mielőbb kihasználni, Csordás Erik buktatta Kisát, megkapta érte ő is a sárga lapját. A sértett szabadrúgása ezúttal fölé ment. A Rozsi kiállítását követő zavart már nem úsztuk meg, a 77. percben első védelmi hibánkat kihasználták, Jenei közelről fejelt a hálóba (1:1).

Jenei fejesgóljával egyenlítettek a bajaiak (1-1).

Ezután Ferenczi - Pesti csere és részünkről verejtékes 20 perc következett, minthogy a mérkőzés 97 percig tartott. A kilátásaink nem voltak jók, megtörténhetett, hogy Gajárinak a 82. percben már védenie kellett első kapura tartó lövést.

Részünkről a „csak azért is” dominált. Zsók Pesti passzával közel járt a második góljához, de ütközött a kapussal, úgy 2-3 percig állt a játék. Szabadost Tallér billentette ki egyensúlyából, Baladin szabadrúgása nem okozott gondot Gajárinak. Foggal-körömmel védekeztünk, de a kontráról nem mondtunk le.

Zsóknak első szólójánál nem volt szíve passzolni a 100%-os ziccerben érkező Pestinek, a másodiknál Vedelek ütötte el a 86. percben, a kaputól 28 méterre. Csordás Erik állt a szabadrúgáshoz, és a sorfal fölött hatalmas gólt ragasztott a jobb felsőbe (2:1). Döbbenetes, váratlan fordulat, amelyre sokáig emlékezni fogunk!

A fotó gyenge, de Csordás szabadrúgásgólja gyönyörű (2-1).

Az utolsó percekben minden lehetséges eszközzel „öltük” a játékot és jöttek az ilyenkor szokásos taktikai cserék: Ruff - Papp, Csordás Zalán - Bohner, Szabó Patrik - Hornyák – és a megváltó sípszó.

Játékunk nem volt szépségdíjas, de eredményes, a tabellán ezt és a harmadik helyünket jegyzik. A sükösdi lélek e mellett rejt valami mást is: SÜKÖSD - BAJA (2:1). A lélekszámot tekintve több mint bravúr!

 

Tóth Róbert játékvezető osztályzata: 8 pont.

Tóth Róbert játékvezető és segítői.

 

Utószó: Régi mulasztásomat szeretném pótolni azzal, hogy a mérkőzéseinkről készített, gyakran szépségdíjas fotók készítője Kovács Kinga, írásaim szöveg- és képszerkesztője pedig Szerletics Róbert, a sükösdi könyvtár vezetője. Munkájukat ezúttal nyilvánosan is megköszönöm.

 

Sükösd, 2019. március 18.

Varsányi József

(Fotók: Kovács Kinga)

 

A MÉRKŐZÉS JEGYZŐKÖNYVE:

https://adatbank.mlsz.hu/match/49/1/19149/19/1424994.html

A FORDULÓ MÉRKŐZÉSEI, TABELLA:

https://adatbank.mlsz.hu/league/49/1/19149/19.html

 

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó van a webhelyen

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer